Venkovní rajče do okrajových oblastí?
|
|
 |
 |
vvd - Bronzový Zahrádkář (90) - 208.154 (?) 10.2.2015 14:26
Omlouvám se, o ideálním rajčeti jste opravdu nemluvil. Nicméně zkuste si znovu přečíst ty recenze - je jich tam 5 - 1 nevyklíčila semena (negativní), dalšímu vyklíčila semena, ale recenzi psal v březnu, takže nemohl mít žádné zkušenosti s úrodou, další z Michiganu pochválil tvar, ale stěžuje si na chuť a náchylnost na nemoci. Poslední dva (Texas, Arizona) kultivar opravdu pochválili, ale upozorňují na praskání plodů a náchylnost na plíseň.
Osobně bych řekl, že pokud si i v suché a horké Arizoně či Texasu stěžují opakovaně na virové infekce, bude pěstování u nás bez častých postřiků velice problematické. Relevantní pro naši zeměpisnou oblast bych považoval Michigan a to opravdu není příznivá recenze. Ale uznávám, že jsem tuto odrůdu nepěstoval.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 79.152 (?), 8.2.2015 15:14
Medzi slovenskými pestovateľmi zo severného Slovenska sa v poslednej dobe šíri chvála najmä na odrodu Savan Bali. Ide o pôvodnú odrodu z Indonézie (ostrov Bali).
Sám som ju ešte v záhrade nemal, a tak aspoň zacitujem z hodnotenia jedného z jej spokojných pestovateľov a vďačných ctiteľov (I. B.): "...ani som nedúfal, že by sa odrode, ktorá pochádza z tropickej Ázie mohlo dariť aj v podmienkach severného Slovenska. Opak bol však pravdou, a čo sa týka úrodnosti a včasnosti dozrievania, v ničom nezaostala ani za sibírskymi odrodami, ktoré boli priamo šľachtené pre takéto nepriaznivé podmienky. Predpokladám, že zrejme bola určená do ich horských oblastí, inak si neviem vysvetliť jej odolnosť voči našej klíme. Plod tejto odrody je šťavnatý a aromatický. Guľatý s rebrovaním, pôsobí skôr ako ako nejaká plastová napodobenina, než skutočná rajčina. Do konca leta ale stihli dozrieť plody aj na horných vijanoch, čo je u tyčkových odrôd nevídané (!!!). Minimálna starostlivosť, dokonca aj v období bez zalievania a pri absencii zrážok dala slušnú úrodu. Veľmi vďačná odroda..."
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 8.2.2015 18:34
Myslím si, že Váš vyběr je pro začátek velmi dobrý. Z těch uvedených odrůd jsem nepěstoval jen tu keříčkovou Dianu a byl jsem se všemi spokojený. Nic cizího bych Vám nedoporučil a už vůbec něco o čem jedna paní povídala, že je to ideální rajče. Já pěstuji víc jak sto dvacet různých odrůd z celého světa a žádná z nich mně nepřipadá ideální. Pokud jde o místo kde chcete pěstovat rajčata tak se mně zdá velmi dobré- slunný, teplý záhon krytý domem. Možná ta nadmořská výška a s tím spojená kratší doba pěstování?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.152 (?), 8.2.2015 21:28
Mr. Bigggg, ak ste týmto reagovali na môj predchádzajúci príspevok, tak sorry, no toto naozaj nebolo žiadne JPP, ale vyjadrenie človeka, pre ktorého sú rajčiny dlhodobým koníčkom, a ktorý ich aj roky pestuje - rozhodne oveľa dlhšie, než sa tomu venujete vy. Neviem, či ich má viac ako 120 odrôd, alebo o pár menej, to pre mňa nikdy nebolo podstatné, no rozhodne ich má dosť, o.i. aj mnohé rarity, ktoré mu priniesli priatelia z dovoleniek a z ciest do rôznych končín sveta. A ktorý ich teda veľmi dobre pozná, takže vie nielen o ich kladoch, ale i o ich záporoch a nemá problém o nich hovoriť... Ba dokonca o nich i píše...
|
|
 |
|
 |
 |
|
vvd - Bronzový Zahrádkář (90) - 181.38 (?), 8.2.2015 22:48
Pokud to mám shrnout - tvrdíte, že existuje ideální rajče (ideální na co?), pěstuje ho neznámý guru, nejste ochoten ani si zde zřídit účet, fotky používáte stažené z webu, savan bali některé zahraniční firmy nabízejí, ale nezmiňují žádnou jeho mimořádnou vlastnost, naopak se najdou i dost negativní recenze - chuť, náchylnost na choroby) a úplně přesně víte, že Mr. Bigggg nepěstuje rajčata dlouho.
Pokora je pro mne míra znalců.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.152 (?), 9.2.2015 2:02
Sorry, no o žiadnej ideálnej rajčine z mojej strany reč nebola. Iba som ponúkol do diskusie aj určitú menej známu odrodu, ktorú tu zatiaľ nikto nespomenul, a ktorá by mohla byť vhodná i do okrajových oblastí (čo je plne v súlade s témou, a čo zatiaľ nikto nejakými relevantnejšími protiargumentami nespochybnil.)... Inak, na tej vami uvádzanej stránke sa môže každý presvedčiť i sám, že negatívna reakcia sa tam vyskytla iba raz, a to konkrétne od pestovateľa z Arizony, všetky ostatné recenzie boli pozitívne a pochvalné... A to, ako dlho Mr. Bigggg pestuje rajčiny, to tiež nie je žiadne tajomstvo, keďže to vo viacerých diskusných príspevkoch zverejnil on sám...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.207 (?), 9.2.2015 9:59
Mluvte za sebe. To je presne JPP, ze nekoho udajne znate a ten ma udajne nejake zkusenosti a udajne neco rikal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.152 (?), 9.2.2015 11:36
Ibaže ja toho pána naozaj poznám, a to nie iba údajne. Nie je vymyslený, ale reálny. A tiež poznám i mnohé z ním pestovaných odrôd a jeho veľmi pozoruhodné výsledky. Ale túto konkrétnu rajčinu nepestujem. Smiem snáď o nej referovať a informovať ostatných výlučne iba vtedy, keď ju budem pestovať i ja? Čo potrebujete k tomu, aby sa to "údajné" zmenilo na reálne a to vaše JPP na normálnu informáciu? Alebo vy neveríte ani tomu, že Zem je guľatá, popr. že existuje aj nejaký ostrov Bali? I to je pre vás len údajné a JPP? Lebo druhým neveríte už zo zásady? Je potom vôbec korektné a OK, ak sa ozývate, no pritom s tou konkrétnou sortou podľa všetkého tiež nemáte skúsenosti?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vvd - Bronzový Zahrádkář (90) - 208.154 (?), 10.2.2015 14:26
Omlouvám se, o ideálním rajčeti jste opravdu nemluvil. Nicméně zkuste si znovu přečíst ty recenze - je jich tam 5 - 1 nevyklíčila semena (negativní), dalšímu vyklíčila semena, ale recenzi psal v březnu, takže nemohl mít žádné zkušenosti s úrodou, další z Michiganu pochválil tvar, ale stěžuje si na chuť a náchylnost na nemoci. Poslední dva (Texas, Arizona) kultivar opravdu pochválili, ale upozorňují na praskání plodů a náchylnost na plíseň.
Osobně bych řekl, že pokud si i v suché a horké Arizoně či Texasu stěžují opakovaně na virové infekce, bude pěstování u nás bez častých postřiků velice problematické. Relevantní pro naši zeměpisnou oblast bych považoval Michigan a to opravdu není příznivá recenze. Ale uznávám, že jsem tuto odrůdu nepěstoval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Martin16 - (20) - 122.161 (?), 22.3.2015 22:04
U mňa sa osvedčili Perun, Idyll, Tornádo.. tento rok skúšam ďalšie odrody (spolu 22). Zásobujem nimi celú rodinu, tornádo to ťaha - ako chuťou tak množstvom. cherry na zobanie, minulý rok nebolo nič, všetko zničila plieseň, v takej miere sa mi to ešte nikdy nestalo. kečup našťastie máme ešte z predminulého roku. Stupické sa u mňa neosvedčilo - malý výnos na rastlinu a mali problémy s dozrievaním okolo stopky, chuťovo však dobré, no 4 rastliny dali to čo jedno tornádo, ktoré u mňa bolo rovnako chutné. nestriekam. 550 m n. m. Martin :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.112 (?), 5.4.2015 21:40
Promiňte,
ale co se týká chuti:
Tornádo - dobré
Stupické - výborné.
Navzájem chuťově hodně odlišné. Pěstuji oba druhy, ale každé je chuťově jiné.
Big Muzzy
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|