host, 3.8.2001 10:50
Vážený pane Hejduku,
reaguji na Váš postřeh v zahrada.cz - fóru, se sviluškami. Svilušky opravdu nemají rády vlhko a naopak se jim v teplém skleníku velice daří a až neuvěřitelně rychle se přemnožují a likvidují okurky i papriky, které jsem ve skleníku pěstoval. Protože jsem s nimi míval problémy na banánovníku a citrusech a dřívější rady s použitím sprejového Actellicu byly nevyhovující, často jsem rostliny popálil, začal jsem používat přípravek TALSTAR 10 EC. Nejprve na bytových rostlinách a později i ve skleníku. Úspěšnost byla vždy 100%. Přípravek se translokuje do celé rostliny a tím je zaručen dokonalý účinek. Ochranná lhůta po postřiku je 5 dní, takže stihnu před postřikem případně sklidit a po pěti dnech mohu pokračovat. Jen se nesmí přípravek používat při vyšší teplotě jak 25°C a otevřených květů. První podmínka se dá lehce dodržet postřikem za chladnějšího dne, či večer. S druhou podmínkou květů mi bohužel nic jiného nezbývalo, ale nezjistil jsem žádný viditelný negativní vliv postřiku na rostliny.
Další přípravek s vysokým účinkem na svilušky je SUMITHION SUPER, který má ovšem ochrannou lhůtu 14 dní, takže se dá dle aktuální plodnosti zeleniny Při přípravě a nějakou dobu po postřiku ale docela zapáchá, takže jej používám pouze na venkovní záhony s cibulí a česnekem.
Tolik mé zkušenosti se sviluškami.
Petr Kocanda - Kocour
kocand01@pre.cz
|