Suchu odolnější zelenina

host - 33.10 (?)
22.8.2018 22:07

Jak je to v te pohadce bez soli to nejde a neni to k jidlu u zahradkaru bez vody to nejde a neporoste to

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.8 (?), 14.8.2018 21:28, zobrazeno: 12915x

Rád bych si se zdejšími pěstiteli vyměnil zkušenosti ohledně suchu odolnější zeleniny. Jaké drudy a odrůdy vám v tomto prokletém počasí na záhonku prosperují, aniž byste je museli denně dotovat spoustou vody? Zvlášť vítané jsou zkušenosti pěstitelů ze suchem postižených oblastí, kde takřka neprší (tak jako u mě).

Mé zkušenosti:

- Vítězem se stávají rajčata. Zalévám i v těch horkách jednou týdně a rajčata stále pěkně plodí. Plody jsou jen o něco menší než v deštivějších letech. Dokonce bych řekl že jsou i aromatičtější.

- topinambury - jistě si říkáte k čemu jsou dobré, ale velkoplodé kultivary mají použití např. čerstvé od salátů a dají se z nich i v zimě vyrábět kvašáky. Navíc se nemusíte trápit s uskladněním. Prostě v zimě vyjdete na záhonek a pokud není půda zmrzlá tak si nějaké vykopete.

- čekanka - sice hořká, ale jediný salát, který mi přežil

- šrucha - kyselkavá salátovka

- pažítka

- některé druhy dýní pokud jsou v polostínu - nejvíce mi prosperuje dýně špagetová a cuketám podobné bujné keře, o trochu méně dýně špagetová a nejméně hokkaido a podobná novozélandská.

- ačokča - ikdyž se musí neustále trhat malé lusky, jinak v tomto počasí rychle dřevnatí vnitřek a tvoří se tvrdá semena.

- cibule

- chřest

Pozn. nejedná se sice zrovna o nějaké extra výnosné či lahodné druhy zeleniny (kromě rajčat), ale někteří z nás prostě nemáme jinou možnost. Okurky, zelí, košťáloviny aj. přestávám pěstovat. Prostě to nejde. Venkovní papriky sice žijí, ale spíše skomírají. Mrkev vůbec nevzešla (udělal jsem ale chybu a vysel ji později). Hrášek se už nedá pěsovat ani na jaře. Vodnice a tuřín jen přežívají a nerostou. Zato amarantu se daří výtečně - škoda že se nedá nějak rozumě zpracovat - loni jsem se páral s ručním vymlácením a prosetím zrn, ale za několika hodinovou práci byla odměnou jen miska zrna.

host - 191.123 (?), 14.8.2018 21:48

S rajčaty plně souhlasím. Od suchého extrému v roce 2015, kdy jsem si ověřil že zálivka jednou týdně bohatě stačí, rajčata zalévám jen tak dva tři týdny po výsadbě, a pak vůbec. Navíc to srovnávám se sousedem, který má sazenice ode mě, a zalévá jako blázen pitnou vodou z vodovodu. Na první pohled rozdíl poznat nejde, ale po detailním prozkoumání např. zjistíte, že já mám na jednom vijanu 11 Bejbin, zatímco on 6-7.

Šokovalo mě ale klasické Hokkaido. Všem dýním na záhonu dodávám před výsadbou hnůj, kompost a pravidelně zalévám. Dýně jsou OK, ale Hokkaida mi vždy narostla jen maličká. Letos se ale zadařilo při předpěstování a přebytečné sazenice odr. Solor jsem vysadil za plot. Bez péče, bez zálivky, bez hnojení mají lepší výsledky než ty opečovávané...

host - 155.235 (?), 22.8.2018 20:50

Zajímavý příspěvek, letos a pravděpodobně i v příštích letech aktuální. Budme muset hledat zeleninu a další a to i odrůdy, kterým bude stačit minimální zálivka.

host - 191.123 (?), 22.8.2018 21:29

Nejde jen o hledání zeleniny do suchých let, ale také o poznání, co která rostlina opravdu potřebuje a o rozumné hospodaření s vodou, proti tak oblíbenému všeobecnému všezalévání, které přitom nemusí všemu vyhovovat.

Doplnil bych ještě mou zkušenost s melouny. Cukrové melouny u mě pravidelně vyrůstají z kompostéru, a narůstají do skvělých velikostí (anonymní melouny z marketu). Kompostér prolévám jen jednou týdně (mám v něm kal.žížaly).

Vodní melouny se snažím všemožně pěstovat každoročně. Nikdy mi nenaroste nic většího než půlkilový chudáček. Ani venku, ani ve skleníku. Kompost nekompost. Ale - zalévám jej denně jako divý v naivní myšlence že vodní meloun potřebuje vodu. Příští rok se zálivkou zkusím víc šetřit.

host - 33.10 (?), 22.8.2018 22:07

Jak je to v te pohadce bez soli to nejde a neni to k jidlu u zahradkaru bez vody to nejde a neporoste to

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.144 (?), 23.8.2018 16:57

Tak mě napadá - v některých oblastech zakázali zalévat zahrady. Velice by mě zajímalo, kolik zahrádkářů toto dodržuje :-) 

Každopádně je asi třeba změnit způsob myšlení. Studny jsou skoro vyschlé, ale přesto vidím některé zahrádkáře večer pouštět na několik hodin rozstřikovače... nebo kousek vedle borce denně kropícího trávník...

host - 153.9 (?), 23.8.2018 18:28

My vyschlou studnu nemáme. A není to pitná voda.

To máme nechat uschnout rostliny a stromy, protože Praha potřebuje kropit ulice?

host - 144.84 (?), 23.8.2018 19:33
S pěstováním se zaléváním vidím tyto problémy: Vodovodní voda a studniční zvlášť obsahuje mnoho minerálů - možná prospěšných pro člověka, ale.. Pominu extrémní případ až zasolování půdy - v Evropě nejbliz na jižním Slovensku či Maďarsku, ale voda obsahující třeba větší množství sodíku - u nás normální vodovodní - zůstává v půdě dokud se například dostatečně nevyplavi v zimě a narušuje strukturu půdy - váže se na jílovité koloidy. Půda je ještě víc slehla a jako by utužená. Zkuste to, je po vyschnutí stvrdla, mnohem víc než nezalivana vůbec. Tím pak eště víc vysychá.__ Určitým řešením by bylo napojit suché oblasti našich zemí (Morava Čechy Slezsko Slovensko..) na rozvod užitkové vody z našich řek - zejména těch větších, poblíž kterých se beztak nalézají tyto suší oblasti. __ Nedávno sem viděl dokument o Pařížském vodovodu, který obsahuje dva řady pitná voda a užitková z řeky. Když si to mohou dovolit jen pro město? __ Navíc zalivani pitnou vodou mě v těchto dobách nedostatku a budoucího připadá jako zhova**lost. Krásně chladiva a čistá. __ Takové zamyšlení když v současné době pomale stávající např. zahrádkářské vodovody dosluhuji. __ a věřte mi pokud se nenacházíte v oblasti jako je jižní Morava tak sucho eště neznáte - ale všechno se posouvá. __ K.z B.

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.151 (?), 23.8.2018 23:27

To bych si tedy nepřál vidět, jak vypadá sucho na jižní Moravě. U nás na středí moravě (Haná, Olomoucko) se krajina pomalu také mění na polopoušť. Kolem našeho města jsou pole s kukuřicí úplně uschlá.

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.151 (?), 23.8.2018 23:01

To máme nechat uschnout rostliny a stromy, protože Praha potřebuje kropit ulice?

Já jsem mluvil o bezohlednosti některých lidí v určité suché lokalitě (tedy vás se to nětýká, resp. dosud se vás to netýká...) Aby sklidili krásnou a na vodu náročnou zeleninu jako kdysi, případně zalily stromky pod nímž mají jen vysychavý černý úhor, tak čerpají vodu z podzemí, které je už třeba v dané oblasti i tak málo. Pokud mají hlubší studnu než sousedi, tak je vlastně nic nepřinutí šetřit a je jim jedno, že jiným již vyschly studny. Budeme dělat závody, kdo víc prohloubí svoji studnu? 

Já poté, co mi došly podzemní rezervoáry vody, jsem byl také nucen zalít rostliny vodou z řádu, ale jen takové množství, abych udržel mladé stromky a některou zeleninu co se dá zachránit při životě do přištích dešťů. Ale díky mulčům či zvyšováním organické hmoty v půdě mi vláha v zemi vydrží déle. Starší stromy na bujnějších podnožích přežily letošní sucho i bez zalévání. A zeleninu již budu pěstovat jen takovou, která se spokojí s menším množstvím vody. Žrouti vody jako košťáloviny či zelí jsou už pro mě pasé. V kuchyni ve dřezu mám kyblík a všechnu vodu kterou spotřebujeme na umytí či opláchnutí recykluji a liji k nejnáchylnějším rostlinám. A myslím, že dříve či později bude muset touto změnou projít více zahrádkárů...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz