Sloní česnek

host - 60.223 (?)
19.1.2021 17:43

Takhle vypadá sloní česnek v Austrálii:

Sloní česnek nebo Allium ampeloprasum je jako jemný česnek. Je to vlastně blíže póru, ale s česnekovou příchutí. Obecně 5 nebo 6 hřebíčků na žárovku, ale může tvořit velká kola, zdá se, že některé klony se střídají mezi koly jeden rok a hřebíčkem další. Často bude mít „bulbils“ až jeden centimetr napříč z vnější strany hřebíčku. Většina odrůd snadno kvete, ale ne vždy nasadí semeno. Kvetení nesnižuje velikost cibule, jako je tomu u většiny česneku. Připojil jsem několik fotografií, které ukazují cibulky a velikost největší cibulky minulé sezóny, značka je celkově 125 mm dlouhá. Tento konkrétní klon může mít průměr až 15 cm.

Takový by mně stačil.smiley

Vladimír

Sloní česnek
Sloní česnek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 60.223 (?), 18.1.2021 22:53, zobrazeno: 8346x

Na Tomatojunction jsem četl zajímavou diskuzi o sloním česneku. Pěstujete ho někdo? Kdy se u nás sází a kde lze koupit sadbu? Chtěl bych to zkusit.

Vladimír

host - 238.28 (?), 19.1.2021 7:18
U nás, pokud vím, nikdo uznanou sadbu neprodává. Takže nejblíž De, Nl. Případně Slovenško, kde se dá sehnat od různých pěstitelů. Já mám několik rostlin, které se za něj dají považovat, ale jde o "okrasný" A. Ampeloprasum. Stejně jako u česneku tady bude problém s tím, jestli jsou klony adaptovány na naši zimu (mnohé nejsou). Sází se ke konci dormance, ideálně jako česnek. Pokud začne rašit dřív (dost pravděpodobné), tak dřív. L.

host - 60.223 (?), 19.1.2021 13:21

Zatím sbírám informace, jestli to zkusit pěstovat. Jak jsem se dočetl, tak se dá pěstovat ze strožků stejně jako česnek, potom z malých cibulek, které se tvoří v zemi a také ze semena. Pochopitelně je to jako u česneku, ze semene je to nejpracnější a trvá to tři roky. Ale asi by to byla největší zábava. Chtěl bych kombinovat všechny tři způsoby. Zkoušel jste to někdy? Jak píšete o tom podzimním sázení, tak asi by to už nebylo teď možné? Nějaký tip na stroužky případně ty cibulky mám, ale potřebuji znát více informací. Semena si nechám poslat z USA, pokud ještě ten dotyčný nějaká má.

Vladimír

host - 238.28 (?), 19.1.2021 14:10
Klonů sloního česneků je několik, některé jsou hexaploidní, jiné octaploidní. Bylo zjištěno, že vznikly polyploidizací a křížením komplexu druhů kolem A. Ampeloprasum. Tradičně se soudilo, že semena netvoří, a pokud je vytvoří, vyroste z něj něco jako pórek. Nicméně zkušenosti nadšenců tomu úplně neodpovídají. Už jsem viděl fotky stroužků ze semen. Jedno ze základních tvrzení ale bývá, že tyto GHG (great headed garlic) vděčí za své vlastnosti vzácně se vyskytnuvší "heterozygotnosti" a jejich potomci tedy pravděpodobně na tom budou hůř (hybride vigor). Ty pacibulky z kořínků se nazývají "corms". Pro pokusy byste potřeboval trochu štěstí, aby ty klony byly kompatibilní a plodné. Násobná polyploidie často vede k defektům v plodnosti, proto zůstávám radši u česneku, mám pocit, že tam ta cesta může vést k obnově normálního chování. Hexaploidní / octaploidní rostliny příliš zavání genetickým dead endem. Navíc při velikosti genomu i běžných druhů rodu Allium. Já jsem sázel koncem řijna. Letos je zkouším poprvé. Kořínky jim rašily dřív, než česneku, ale to nic neznamená. V létě bych měl mít corms z těch rostlin, které mám. Mírný problém je v tom, že A. Ampeloprasum je převážně středomořská záležitost, rozšířená do oceánských zemí s mírnou zimou. Takové rostliny chtějí na podzim vyhánět a můžou vymrznout. U nás nevím, že by se tradičně pěstovaly, kromě pórku, který je ale už dlouho aklimatizován všude. Semena asi půjdou zasít bez problémů. U stroužků je to asi jako vysadit v předjaří ozimý česnek.

host - 232.16 (?), 19.1.2021 16:28

Proč nikdo nenapíše, že to v podstatě není česnek, ale spíše nějaký pór. Více zde.

host - 238.28 (?), 19.1.2021 16:53
Vždyť jsem to psal...

host - 60.223 (?), 19.1.2021 17:23

Ano, botanicky je to nějaký pór Allium ampeloprasum var. ampeloprasum, ale v celém světě mu říkají sloní česnek, protože chutí připomíná česnek. Je to stejné jako když u nás říkáme čínské zelí Brassica pekineese.

Vladimír

host - 217.205 (?), 19.11.2024 9:49
Sehnala jsem si semínka a jak v prispevkach čtu, tak, že ze semínek nikdo nesel a kdy teda vyset semena, taky, nevím. Ale zkusit na zkoušku chci, co to ten sloní česnek je.

host - 60.223 (?), 19.1.2021 17:43

Takhle vypadá sloní česnek v Austrálii:

Sloní česnek nebo Allium ampeloprasum je jako jemný česnek. Je to vlastně blíže póru, ale s česnekovou příchutí. Obecně 5 nebo 6 hřebíčků na žárovku, ale může tvořit velká kola, zdá se, že některé klony se střídají mezi koly jeden rok a hřebíčkem další. Často bude mít „bulbils“ až jeden centimetr napříč z vnější strany hřebíčku. Většina odrůd snadno kvete, ale ne vždy nasadí semeno. Kvetení nesnižuje velikost cibule, jako je tomu u většiny česneku. Připojil jsem několik fotografií, které ukazují cibulky a velikost největší cibulky minulé sezóny, značka je celkově 125 mm dlouhá. Tento konkrétní klon může mít průměr až 15 cm.

Takový by mně stačil.smiley

Vladimír

Sloní česnek
Sloní česnek

host - 250.237 (?), 19.1.2021 19:35

Mnoho let se dala sadba koupit na jaře v Hornbachu pod označením Elephant. Sázela jsem ho vždy na podzim s ostatními česneky a vždy zimu přežil. Stroužky jsou velké, ale nechutnal mi (mnoho hmoty, žádná chuť).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz