Škůdce na sazenicích rajčat

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?) 
8.5.2012 18:21, zobrazeno: 10611x

Dobrý den,

dnes jsem si s hrůzou všimla světlých flíčků na některých listech rajčat, zespodu jsou jakoby "vyžrané". Žádnou breberku nejsem schopna okem spatřit, ale je mi jasné, že tam někde je. Při přemýšlení, "kde se to asi vzalo", jsem došla k tomu, že asi od bazalky, kterou jsem nedávno dostala a která je na stejném místě, jako rajčata. Můžete mi prosím poradit, co to je a co s tím?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 8.5.2012 19:48

Já bych se jen zeptal jaká semena jste vysévala- kupovaná nebo vlastní přesev? Jinak si myslím, že jde spíše o nemoc než o škůdce.

Mr Big

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 9.5.2012 18:09

Semena jsou kupovaná plus pár kousků vlastních od pana Mirka...

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 9.5.2012 18:42

Ten dotaz byl proto, že se mně to zdálo jako Alternariová nebo Septoriová skvrnitost rajčete. Obě tyto choroby se šíří osivem nebo zbytky napadených rostlin v kompostu. U starších rostlin to bývají běžné choroby a projevují se zejména na spodních listech, které žloutnou a opadávají. 

Mr Big

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 9.5.2012 18:45

Mně se to jeví spíše na nějakou fyziologickou poruchu, či poškození sluncem než na plísňovou chorobu. Sama bych to neřešila, pokud rajčata jinak prospívají.   J. 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 9.5.2012 18:59

Myslím že Septorioza nemá tak propadlé skvrny. Rovněž se přikláním k názoru že jde o nějakou poruchu způsobenou "péčí" o rajčata.

Pokud máte jen tohle tak je to dobré, to já toho mám povíc (viz foto), a většině z toho dávám za vinu kompostu (s atestem!!!) který jsem si nechal přivést a použil ho na výsadbu. Příští rok prdím na "bio" zeminu a budu se opět věnovat obyčejné zemině s podporou umělých hnojiv, alespoň vím co tam dávám.

Rajčata se mi kroutí ...
Rajčata se mi kroutí ...
... hrají všemi barvami a trpí nedostatky prvků a přemokřením
... hrají všemi barvami a trpí nedostatky prvků a přemokřením
... septorioza nesmí chybět ...
... septorioza nesmí chybět ...
... žlutá je barva jara ...
... žlutá je barva jara ...
... ani naroubované Kumato ve skleníku není vyjímkou.
... ani naroubované Kumato ve skleníku není vyjímkou.
Po přesazení dochází ke zlepšení...
Po přesazení dochází ke zlepšení...

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 9.5.2012 19:59

U rajčete na prvním snímku se téměř stoprocentně přikláním k poškození rezidui herbicidů, nevím sice o jakou látku jde a kde s u Vás vzala, ale je tam. U mne se letos projevily na roubovaných okurkách odrůdy Saladin též deformity nových listů, taky bych je sváděla na herbicid, ale je to vysazené ve výsevním substrátu, takže nevím.    Jiřina

Živořící sazenice Stupického
Živořící sazenice Stupického

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 9.5.2012 21:55

Jak jsem již psal, papír snese vše a kompost z odpadů které se zametou po ulicích nebo z trávy a listí z městských parků, může být klidně součástí i výsevního substrátu. Když se nebojí dávat různá svinstva do jídla, tak proč by to nemohlo být v pytlované hlíně, bohužel ale peníze jsou vždy až na prvním místě! sad.

Bohužel už mám téměř všechny květináče obsazeny a součástí zeminy je i koupený kompost, jen už nevím který, zda z kompostárny nebo pytlovaný.

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 11.5.2012 17:21

Díky za reakce. Jinak rajčata prospívají, tak to nebudu řešit.  Postupuji jako dva roky předtím, k žádné změně nedošlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz