Vím, že jsem mimo téma, ale prostrkávat rajče dvojitým provázkem mi nepřipadá jako dobrý zlepšovák. Standardní omotávání okolo jednoho provázku je méně náročné. Ani nevím, jak bych vrchol protahoval oky, abych rostlinu nepoškodil.
Předloni v Čimelicích jsem viděl konstrukci, ze které je spuštěný pro každou rostlinu dvojitý provázek s uzly po 30-40 cm. S tím se rajčata pohodlně proplétají a fakt to funguje.
Vím, že jsem mimo téma, ale prostrkávat rajče dvojitým provázkem mi nepřipadá jako dobrý zlepšovák. Standardní omotávání okolo jednoho provázku je méně náročné. Ani nevím, jak bych vrchol protahoval oky, abych rostlinu nepoškodil.
Je to prosté, když se vám to nezdá, tak to nedělejte. Mně se vždycky předtím rajský pod váhou plodů sesunuly. Sesunutá rajčata jsou náchylnější k plísni. Naše nikoiv a chemii nepoužíváme. Je logické, že navádění mezi provázky se dělá postupně při zaštipování. Pak se nic nepoškodí
Dobrý den. Používat dvojitý provázek s uzly bylo zcela běžné za socíku v jednom zahradnickém závodě, kde jsem tehdy pracoval. A rajčata se tam pěstovala na hodně velkých plochách. Běžný byl jeden hektar. A výška rostlin dosahovala 4metry, čili váha byla velmi velká. Tehdy jsme jen mohli obdivovat způsob pěstování a vedení rostlin jako byl zcela běžný třeba v Holandsku. Stanislaw