Roubování melounů a okurek

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?)
27.6.2010 23:19

Přikládám foto posledního letošního roubování. Podnož jsem použila lehce přerostlý Sprinter, roub jsem použila vylomený boční výhon Tribute ze skleníku, srůstalo pod PET lahví ve vyšší vzdušné vlhkosti, ponechány částečně děložní lístky, nyní za nimi vyrůstá tykev, bude ji nutno později odstranit.   J

Roubování do rozštěpu, roubem je řízek ze statné rostliny
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 27.6.2010 23:19

Přikládám foto posledního letošního roubování. Podnož jsem použila lehce přerostlý Sprinter, roub jsem použila vylomený boční výhon Tribute ze skleníku, srůstalo pod PET lahví ve vyšší vzdušné vlhkosti, ponechány částečně děložní lístky, nyní za nimi vyrůstá tykev, bude ji nutno později odstranit.   J

host - 17.12 (?), 13.8.2010 14:50

Proč se melouny roubují? Já vyseji na zahradě semena melounů, které jsem loni konzumoval a vyrostou taky. Nikde jsem se tady nedočetl důvod jejich roubování. Tak prosím poraďte. Je to výhodnější či co? Mám to vyzkoušet?  Je fakt, že melouny doma vypěstované jsou výborné a ty kupované jim chuťově nemůžou konkurovat. Ještě dotaz : kdy poznám, že meloun uzrál a mohu ho utrhnout.  Dosud to dělám formou pokusu.   Melouny pěstuji druhým rokem.   Díky Josef

host - 235.249 (?), 13.8.2010 21:25

Pravděpodobně žádný. Jednou to tak někdo udělal, a ostatní to bez dotazů převzali, jak je u zahrádkářů zvykem.

host - 155.12 (?), 14.8.2010 7:38
Žádný? Tak si např. porovnejte roubovanou a neroubovanou hadovku!!! Mirek

host - 235.249 (?), 16.8.2010 23:35
meloun není hadovka

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 14.8.2010 17:05

Tak pěstuji je vedle sebe tak mohu porovnávat:

Roubované: Rostou zdravěji, bujněji, velikost plodů je daleko větší, a určitě se vyplatí do špatných půdních podmínek, kde nejsou napadány uhníváním kořenů za deštivého počasí, větší výnos (na neroubované rostlině dozrají tak 2 plody a na roubované i víc než 5 a dorostou větších velikostí) Snad jen o něco pozdnější zrání plodů než u prostokořenných, což je asi spůsobeno bujností růstu (zřejmě jako u podnoží např. jabloně, kdy zákrsky stejné odrůdy dozrávají o něco dříve než u semených.

Neroubované: Růst je o něco slabší, plody menší, ale hlavně náchylnost k půdním chorobám je vysoká - různé vadnutí a uhnívání kořenů.

Roubované rostliny se jistě vyplatí do špatných  - těžkých, chladných, jílovitých půd, které meloun nesnáší, kde daleko lépe prospívají. Na místech, kde se melouny obvykle pěstují a je dobrá půda možná efekt bude menší.

host - 17.12 (?), 16.8.2010 8:22

Děkuji za info. Minulý týden jsem utrhl jeden meloun (žíhaný), vážil 8 kg, uvnitř byl ještě světle růžový. Tuto sobotu jsem utrhl tmavý uvnitř byl již červený, jadérka byla místy tmavá a někde ještě světlá, v průměru měl 26 cm (nemám větší váhu, dle odhadu mohl mít kolem 10 kg). Jak jsem již psal, pěstuji je ze semen. Na základě Vašich info se mi zdá, že na jedné sazenici rosou maximálně tak 2 melouny. Pokud by na roubovaných vyrostlo více melounů (jak píšete i 5 ks, tak to asi příští rok udělám). Akorát nevím na jakých podnožích a jak se to dělá. Prosím poraďte nebo mi napište kde to najdu. Jinak připomínám, že jsou chuťově super a s pěstováním nedají žádnou práci. Zjara dám do země semena, než vyklíčí a rostlina se rozroste občas vyplečkuji a pak jen sklízím. Žádný postřik, žádná zálivka, no paráda.   Přeji hodně sladké a ověžující chutě     Josef

host - 235.249 (?), 16.8.2010 23:38

Pokud je to kvůli chorobám nebo špatné půdě tak to ano. Přece jen je naše země na melouny dost vlhká a půdy často příliš těžké.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz