Rekordní uroda melounu v Praze

host - 156.158 (?)
15.4.2007 17:40
Kdy vyséváte pro předpěstování  melouny.Děkuji.Marie
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Josefnovotny - (8), 6.9.2006 23:35, zobrazeno: 22077x

Chci se podělit o svuj uspech -  pestování melounu v Praze.

Kazdy rok pěstuji úspěšně melouny, na ploše cca 60m2 každoročně cca 25-50 zralých melounu. Letos jsem rozšířil zahon pro melouny na cca 80 m2. Po chladném květnu i červnu jsem myslel, že letošní úroda melounu bude slabá. Na začátku září ale mužu psat, že jsem se hluboce mýlil. Mám nové rekordy - největší krásně zralý meloun - 16,95 Kg, celkem již sklizeno 42 melounu zralých, dalších cca 19 čeká na sklizeň, jeden hranatý ( 12 kg), několik 12-14 kg a jeden se mi usadil na podezdívku plotu ( cca pul metru nad zemí), kde krásně uzrál ( měl ale "jen " 9,5 kg) Takové množství nelze zkonzumovat, přebytky rozdávám nebo prodávám. Pokud by měl někdo zajem vidět zbytek urody nebo si nějaký vlastoručně utrhnout, tak do cca 21. září má možnost.

Pepa

Rekordní meloun
Rekordní meloun
meloun na zítce
meloun na zítce
"Melounoviste"
"Melounoviste"

host - 162.243 (?), 7.2.2007 13:40

Jáká semínka kupujete?

host - 246.153 (?), 7.3.2007 7:06
Pestujeme melouny v blizkosti Plzne nadmorska vyska 290-300m.n.m a pestujeme je venku,jelikoz v nasem podnebi si myslim sklenik neni nutny,tedy pokud nejsou vysoke nadmorske vysky.Nemate nekdo zkusenosti s melounem cukrovym??

host - 216.44 (?), 8.3.2007 9:58
Snažím se vypěstovat melouny už 3 rokem,ale stále se mi to nedaří,vzejdou mi ak max. 30 cm a pak mi to celé uhyne,co dělám špatně? 

host - 37.74 (?), 11.3.2007 23:29

Dovolím si odpovědět na některé otázky :

1. pěstuji téměř výhradně odrůdu Crimson sweet  Ostatní odrůdy mi rostly úspěšně také, ale mramorové zobrazení a velikost byla nejlepší, chuť srovnatelná s ostatními. Náročností jsou možná o něco naročnější než třeba Zobor

2. cukrové melouny jsem pěstoval, ale rodina má raději vodní, tak je už nepěstuji. Byly ale vynikající, jsou i méně náročné, měl jsem jich jeden rok snad 100kg a nevěděl jsem co s nimi

3. myslím, že je nutné splnit tyto základní předpoklady :

a. celedenně nezastíněný záhon. Někdy si pomáhám i černou folii

b. dostatečná vlhost,zalévání

c. velké, ale opravdu velké, množství hnojení organickými hnojivy ( hnuj, nejkvalitnější kompost) Umělá hnojiva nepoužívám, ani stopové prvky.

4. i když je Plzeň a okolí teplotně méně příznivá než Praha,, na jižním svahu bych si na ně troufl Zkuste černou folii a velkou vrstvu uleželého hnoje nebo kompostu

černají-li plody,  rostlina není schopna plody vyživovat. I mě se to děje asi u 10 % plodů,  zbývající mi ale dorostou. Chybí asi organické hnojení, teplo,vlhkost, nebo je plodu moc. Plody nevyštipuji, možna se tak rostlina sama brání vysílením.

S pozdravem Josef Novotný, Praha

host - 54.122 (?), 14.3.2007 15:49

Dobry den,

letos se chystam coby zahradnik zacatecnik na pestovani melounu, vodniho i cukroveho. Policko mam z podzimu pohnojeno chlevskym hnojem, dle ruznych informaci posbiranych na netu bych chtela jeste pod rostliny dat konsky hnuj, ale nikde se neuvadi jak hluboko? A pote pouzit cernou netkanou textilii na zem, bilou netkanou textilii na rostlinky, pripadne jeste prenosny foliovy tunel. Neni to ale moc, nechtela bych to zase prehnat, aby se mi rostlinky neupekly.

Sazenice si predpestuji doma a vysadbu mam provest az po zmrzlych?

Dekuji.

Silvie

Lukes - (2), 16.3.2007 20:07
Vodní melouny mám pěstovat v rašelině, hlíně, a nebo na kompostu? Děkuji

host - 37.74 (?), 17.3.2007 11:05

Dle mého názoru doporučuji spíše kompost nebo uleželý hnuj. Na  zemině, jen, je-li vynikající, humozní (černozem). Rašelinu nedoporučuji (z duvodu PH, malo přístuných živin i dodatečného teploty půdy na rozdíl od hnoje, kompostu).

S pozdravem Novotný Josef

host - 37.74 (?), 17.3.2007 11:02

Kromě celodenního slunce doporucuji také koňský hnuj, ale ne čerstvý, ale minimálně 2-3 měsíce již uleželý a částečně rozložený. čerstvý potřebuje k rozkladu moc vody, která by rostlině chyběla. Doporučuji černou netkanou textilii, ja ji ale osobně dávám jen kolem rostliny cca 40 cm x 40 cm.  Nemusíte mít obavy, pokud má meloun vláhu, pak i etrémní teplo mu nevadí, při teplotě, kdy okurky a rajčata již "vadnou", meloun si teplo jen pochvaluje.  Při teplotách kolem 37 C ve stínu to bylo na rostlinách patrné.

Výsadbu určitě podle počasí a určitě později než okurky a rajčata. Já dávám 1. varku koncem května a 2. varku mam schovanou na červen, kdyby se první nechytla, byly ještě nízké teploty apod.

S pozdravem Josef Novotný

host - 156.158 (?), 15.4.2007 17:40
Kdy vyséváte pro předpěstování  melouny.Děkuji.Marie
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky >