Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?)
22.5.2021 22:21

Míro, pravdu díš. Zelí a pór jdou do země zejtra, když to stihnu obojí. První várku sazenic zelí jsem letos nechal přiliš dlouho v teple klíčit, takže jsem to totálně zmršil. Jo, teď už vím, že zelí klíčí i při nízkých teplotách. Ale ta druhá vypadá docela dobře a už se jim na balkóně nelíbí (a zabírají místo). Ale pórek se mi docela povedl na první pokus v životě - zase to začátečnický štěstí.

Trochu odbočím: dostal jsem sazenici japonské okurky. Ptal jsem se na jméno odrůdy a detaily, dárce nevěděl. Ale prý jsou tenčí, sladší (?) a křupavější než naše. Doufám, že není partenokarpická či hybridní (to taky nevěděl), takže se pokusím získat semínka. A teď mne napadlo, že se zeptám tady, třeba o tom někdo něco bude vědět. Ty jsi mazák, nevíš něco užitečného, případně neměl jsi je?

Ať nám to roste.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 66.55 (?), 19.5.2021 17:56

Humac Agro nemá s českou firmou AGRO nic společného.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 19.5.2021 20:45

Díky za dobrou zprávu.smiley

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 21.5.2021 20:28

21.5.21 Dnes jsem provedl měření teploty půdy i trávy pod rajčaty. V trávě 11.8.°C, u kořenů rajčete kolem 10°C a okolní půda 7 – 8°C v 15 cm. To jsem tedy doufal, že fermentační vyhřívání dá víc. Nejspíš ještě není fermentace v plném běhu. Případně je to množství biomasy příliš malé. Rajčata sice nevypadají přímo na úhyn, ale jsou kropenatá jako dalmatinci, listy poničené bouří a navíc se u některých začal projevovat nedostatek živin zesvětláním vrcholů. Nakonec posuďte sami podle snímku. Jsou to tatáž rajčata, která jsou na dřívější fotce Pod špendlíkem ze 14.5. Neveselý pohled. Co mne ale vyloženě děsí je, že předpověď počasí příchod tepla stále oddaluje.

Milan HP

Situace dnes
Situace dnes

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 21.5.2021 20:38

Milane, na fotce ta rajčata nevypadají úplně zle. Počasí má být sice do konce května poměrně chladné, ale mrazy už patrně nepřijdou a tvá rajčata se rychle vzpamatují. Holt budou plodit o cca 3 týdny později. Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 21.5.2021 21:00

Míro, díky za útěchu. Kéž bys měl pravdu. Ale nutně potřebuju tam dát i ty zbylé, abych uvolnil prostor pro papriky v balkonovníku. Jenže jasně vidím, k čemu by to vedlo, takže to stále odkládám. A těch cca 30 paprik, co mám doma, ty si tam snad ani netroufnu letos vysadit. Okurky půjdou do země - semínka - nejdřív v půli června. Pokud vůbec. Brambory furt nic, salát budu teprve pikýrovat. Dole čekají sazenice zelí a póru. Řepa není zasetá a hrášek teprve vystrkuje růžky. 

Tam nahoře je to víc než 3 neděle zpožděné, spíš měsíc i víc. Nadávám si, že nemám skleník. I kdybych tam musel přespávat.

Milan HP

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 21.5.2021 23:29

Nejtepleji má být v pondělí, pak zase ochlazení, ale to se může ještě změnit. Na papriky to zatím opravdu není. Okurky můžeš dát koncem května. Já mám okurky předpěstované a taky ještě vyčkávám. Každopádně rozdíl v teplotách v nadmořské výšce 260 a 570 m je markantní. Zelí a pór bys už mohl vysadit, nejsou háklivý. Skleník určitě pořiď, odvětrávání se dá vyřešit. Já to mám jednodušší neb ho mám u baráku. Zdraví Mirek

host - 60.105 (?), 22.5.2021 9:45

Vůbec nerozumím proč tak brečíš. Já nemám rajčata lepší, možná horší a nijak nad tím nebádám. Nevím jestli má někdo venku rajčata lepší než ty. Ono se to časem obrátí a třeba budeme i překvapeni. S tím skleníkem nevím. Já ho mít jistě nemohu, protože dalším faktorem je to, že by mně ho někdo mohl zničit. Teď mně někdo zalepil visací zámek epoxydem, tak jsem ho uštípl a dal nový. Do něho mně pravidelně cpal párátka, až ho definitivně ucpal. Teď chodím na zahradu s kombinačkami, když odcházím tak řetěz spojím vázacím drátem a zatáhnu, když přijdu tak se to snažím rozmotat. Je to jen pár minut, ale člověka to otráví.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 22.5.2021 21:41

22.5.21 Dnes jsem provedl měření teploty půdy pod černou netkanou textilií na ještě neosazeném záhonu. Byl jsem mile překvapen, když jsem v hloubce 20 cm naměřil 13,5°C. Zároveň jsem zjistil, že rajčata pod igelitem si vedou přeci jen lépe než ta bez něj. Okamžitě jsem tedy přikryl tunely zbývající vysazená rajčata, tedy kromě 3, které nechávám jako kontrolní skupinu. Jen doufám, že Část neobsazeného záhonu jsem také přikryl, abych tu „příznivou“ teplotu neztratil. Takže si nejspíš troufnu vysadit dalších 5 – 6 sazenic, nejspíš v pondělí, kdy má být tepleji. Půjdou rovnou pod tunel. Nezbytně potřebuji místo v balkonovníku pro papriky. Ty se totiž nahoru ještě dlouho neodvážím dát, ale až k tomu dojde, půjdou hned pod bílou netkanou. Doporučili mi 50g/m2. Ta, co mám, tedy 19g/m2 by toho tepla asi moc nepodržela.
Brambory konečně začínají prorůstat na povrch. Jen o centimetry, ale i to je pro mne dobrá zpráva.
A musím se pochlubit, že jsem hodně utnul drápy větru, který tak trápil mé tunely: připnul jsem igelit k žebrům pomocí klipů na papír. Jsou to skvělí pomocníci. Aby nedošlo k nedorozumění, přikládám jejich foto. Teď už se vítr nemá možnost opřít do celé plochy.

Milan HP

Klipy na papír
Klipy na papír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 22.5.2021 21:59

Vladimíre, Ty mne chceš utěšit tím, že jiní jsou na tom podobně. Jenže to mi moc nepomáhá a když vidím ta svoje rajčata, není to sice přímo na slzy, ale vždycky mi to pokazí náladu. V duchu je totiž srovnávám s těmi dobrými roky. Což je asi chyba, přiznávám. Ale dneska mi svitla naděje, že zlepšení není až zas tak daleko, jak jsem si myslel.smiley

Absolutně rozumím, jak takové vandalství člověka na.ere. Flákaj se tam puberťáci hodně? I když někteří dospěláci taky dokážou být pěkně zlomyslní. A věřím, že se to těm pachatelům jednou vrátí i s úroky. V příštím životě budou krávou nebo ještě něčím horším. frown

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 22.5.2021 22:21

Míro, pravdu díš. Zelí a pór jdou do země zejtra, když to stihnu obojí. První várku sazenic zelí jsem letos nechal přiliš dlouho v teple klíčit, takže jsem to totálně zmršil. Jo, teď už vím, že zelí klíčí i při nízkých teplotách. Ale ta druhá vypadá docela dobře a už se jim na balkóně nelíbí (a zabírají místo). Ale pórek se mi docela povedl na první pokus v životě - zase to začátečnický štěstí.

Trochu odbočím: dostal jsem sazenici japonské okurky. Ptal jsem se na jméno odrůdy a detaily, dárce nevěděl. Ale prý jsou tenčí, sladší (?) a křupavější než naše. Doufám, že není partenokarpická či hybridní (to taky nevěděl), takže se pokusím získat semínka. A teď mne napadlo, že se zeptám tady, třeba o tom někdo něco bude vědět. Ty jsi mazák, nevíš něco užitečného, případně neměl jsi je?

Ať nám to roste.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty