Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?)
10.4.2021 23:19

10.4.21 Tak mnou odebraná semínka vyklíčila všechna, tedy 6/6. Dal jsem pouze 2 od každé odrůdy. Úmyslně jsem je v ničem nenamáčel. 5.4. večer jsem je vysel, dnes ráno byla všechna venku. Ovšem všechny kromě jedné Arctic Rose mají helmičky. Úspěch bude ale po zásluze potrestán: nebudu už je mít kam na zahradě dát. Ale přinejmenším Arctic Rose bych chtěl vyzkoušet i ve venkovních podmínkách, protože i doma je výborná na chuť. Jojo, Neruda by ze mne měl radost, protože „kam s ním“ je moje každodenní otázka.
Problém plísně na povrchu substrátu v balkonovníku neexistuje. Pouze doma v podstatně vyšší teplotě (cca 19°C). Znamená to, že mám jejích spórů plný byt. A to rozhodně letos nepřelévám, moje první várka už dostala „suchou kůru“ až k ovadnutí a můžu téměř s jistotou říct, že jí to neuškodilo. Jsou to krásné silné sazenice přiměřeně vysoké. Zalévám pomocí láhve od pálivé omáčky Srirarcha, která má „trysku“ – jedno delší zmáčknutí a sazenice je zalitá. Ano, za měsíc budou kvést a možná mít i plody. Ale to je přesně můj záměr.
Na rozdíl od loňského dubna, země na chalupě je tak studená, že do ní váhám dát i mrkev a brambory. Zasel jsem salát, cibulku a ředkvičky před asi 10 dny, kdy bylo relativně teplo. Přikryl netkanou, ale v Blaníku se nehnula ani myš. V noci se teploty pohybují u nuly i pod. Ne, pokud Matka Příroda neposkytne ty správné podmínky, nelze nic urychlit. Jedině snad ve skleníku, ale ten nemám.

Milan HP

Ukázka mých sazenic
Ukázka mých sazenic
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 24.3.2021 20:35

24.3.21 Nejnovější zpráva je, že Arctic Rose také zahájila červenání plodu. Zatím jen jednoho, ale přece. A z Tomato Berry už jsem sklidil 5 rajčat. Edema je tedy nijak závažně nepoškodila. Pátral jsem také po intumescenci a dozvěděl se, že to nejsou identické fyziologické poruchy, i když příznaky jsou si podobné a příčiny rovněž. Buňky jsou postižené rozdílně, což pro nás není příliš relevantní.
Doporučená „léčba“ zahrnuje:
o Používání substrátu, který se nezavodňuje.
o Zvýšení intenzity osvětlení. U přírodního světla zvýšením rozestupů.
o Vyhýbání se přehnojení, speciálně u pomalu rostoucích rostlin.
o Vyhýbání se přelévání a aplikaci pěstování „spíš na sucho“, pokud rostliny mají nedostatek světla a rostou v chladnu.
o Dostatečné větrání
Osud mých Tomato Berry naznačuje, že z těchto poruch smrtelné nebezpečí pro rostlinu nehrozí. Ale příznaky jsou varováním pro pěstitele, že je třeba změnit podmínky. 4 z těchto 5 zásad jsem porušil.
Hlazení (či kartáčování) vrcholů sazenic nejspíš opravdu funguje. Sice v tom určitě hraje nemalou roli množství světla – moje rostou více méně jen pod umělým (čistě denní bílá, 6500°K, kolem 4000lx), protože jsou zastíněné velkými – ale mohu říct, že tak silné a kompaktní sazenice jsem ještě neměl. Do konce týdne připravím balkonovník a přenesu je tam právě kvůli dennímu světlu. V nižších teplotách také neporostou tak rychle: do výsadby zbývá ještě přes 7 týdnů. Letos si odpustím experimenty s dřívější výsadbou, nevedly ke kýženému výsledku – no jedině kdyby bylo opravdu teplo, tak možná ne.wink

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 29.3.2021 21:24

29.3.21 V sobotu mne čekalo překvapení: objevil jsem, co skrýval Mongolskij Karlik úplně dole v květináči pod „sukní“: krásný zralý plod (je tam ještě jeden, ale ne tak zralý) o váze 110 g. MK je filuta, nechce svou úrodu vydat. Takže jsem odebral semínka, abych mu zajistil pokračování rodu (už kvasí) a zbytek slupnul k snídani. Čerstvé voňavé rajče. Ta chuť tak 3,5.
Dnes jsem také sklidil první zralé rajče z Arctic Rose (72g), odběr semínek jsem odložil na ráno. Dneska už jsem sežral dvě Startky, tak se nesmím rozmazlovat. Dopřáváme si rajčata dost často a i na vnoučka zbylo: Nelinky a Tomato Berry. Jen se oblizoval. Takže vlastně všechny odrůdy už vydaly alespoň jeden zralý plod.
Sliby chyby – balkonovník ještě není připraven. Potřeboval bych nějakého klona: když já pracuju na zahradě, on by makal dole a naopak. Tak snad zítra to už bude. Sazenice první várky tam půjdou na tvrdý výcvik. A také několik největších paprik, které ale musím nejdřív přesadit. Rád bych měl první papriky k jídlu tak v půlce května. Stále je ale obtěžují mšice, takže pravidelné čištění je nutné.
Z nástavců na kartony sešlo, především kvůli té povrchové plísni. Je potřeba je přesadit do úplně nové směsi. A vypláchnout tu starou, což nejspíš provedu namočením kořenů v roztoku lignohumátu. I když Sofie 1 po tomto zásahu nasadila víc plodů, než zvládá. Je na ručník.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 31.3.2021 20:52

31.3.21 Tak, rajčatové sazenice první várky jsou v balkonovníku. Asi si užily dost šoku, protože teploměr mi tam naměřil přes odpoledne i 34°C (ale svítilo na něj slunce) i když byl balkonovník totálně otevřený. Zastínil jsem je celkem hustou záclonou, zatím nejeví známky popálení. Nejedná se o otužování: už tam zůstanou. Kdyby mrzlo, zatopím jim. A ani už jim nehodlám svítit: den už je dlouhý dost.
Žiju život plný překvapení: objevil jsem 5 zralých plodů na Sofii 2. Jeden už byl přezrálý a prasklý. Ale chutnal šestkově. Zase byly dobře schovány pod listovím. Celkově jsem za březen sklidil 1121 g zralých rajčat. Není to na nažrání, je to ale docela kulinářský zážitek. A můj naprosto nejlepší výsledek od počátku zimního pěstování.
Druhá várka rajčatových sazenic už je přepikýrovaná téměř celá. Jen ty menší (6 – Nelinky a Crimson Crushe) nechávám ještě v sadbovníku. Místa teď pro ně mám dost, ale spotřebovávám hodně směsi, kterou sterilizuji, takže všechno musí jít postupně.
Zbídačelá Sofie 1 šla ven na dobro. Ostříhal jsem jí vadné listy, zbylo jen torzo. Je v lodžii, takže chráněná a pokud by mrzlo, vezmu ji zpět dovnitř. Jsem zvědav, zda se zmátoří. Mám za to, že to bude záviset od stavu jejího kořenového systému. Její řízek jako náhrada sice vesele roste, ale do plodů má zatraceně daleko.

Milan HP

Takhle to vypadalo při reorganizaci
Takhle to vypadalo při reorganizaci

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 6.4.2021 21:44

6.4.21 Tak nám udeřila vlna „veder“. Balkonovník je zasněžený, ale uvnitř i bez topení je momentálně (21.30) pohodových 7°C bez přitápění. Mám tam pro jistotu hned dva dálkové teploměry. Když má v noci mrznout, pouštím 100W ohřívač na talíře, dnes ráno tam měly 6°C. A přes den, kdy chvíli svítilo sluníčko, 14°C. Nezdá se, že by nějak trpěly, ovšem růst dramaticky zpomalil. Přesně to, co jsem chtěl.
Sofie 1 se mi zželelo, takže je na schodišti, kde je tak kolem 14°C i za chladného počasí. Snad to ocení.
Výborný chuťový zážitek mi poskytly dva „zapomenuté“, poněkud přezrálé plody Arctic Rose. Tutová sedmička. Jen při sklízení praskly.
Provádím test klíčivosti mnou odebraných semínek ze Sophie’s Choice, Mongolskij Karlik i Arctic Rose. Zatím je ještě brzo na závěry, ale případní zájemci o ně by raději měli počkat na výsledek. Doufám, že jsem něco nezmršil.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 10.4.2021 23:19

10.4.21 Tak mnou odebraná semínka vyklíčila všechna, tedy 6/6. Dal jsem pouze 2 od každé odrůdy. Úmyslně jsem je v ničem nenamáčel. 5.4. večer jsem je vysel, dnes ráno byla všechna venku. Ovšem všechny kromě jedné Arctic Rose mají helmičky. Úspěch bude ale po zásluze potrestán: nebudu už je mít kam na zahradě dát. Ale přinejmenším Arctic Rose bych chtěl vyzkoušet i ve venkovních podmínkách, protože i doma je výborná na chuť. Jojo, Neruda by ze mne měl radost, protože „kam s ním“ je moje každodenní otázka.
Problém plísně na povrchu substrátu v balkonovníku neexistuje. Pouze doma v podstatně vyšší teplotě (cca 19°C). Znamená to, že mám jejích spórů plný byt. A to rozhodně letos nepřelévám, moje první várka už dostala „suchou kůru“ až k ovadnutí a můžu téměř s jistotou říct, že jí to neuškodilo. Jsou to krásné silné sazenice přiměřeně vysoké. Zalévám pomocí láhve od pálivé omáčky Srirarcha, která má „trysku“ – jedno delší zmáčknutí a sazenice je zalitá. Ano, za měsíc budou kvést a možná mít i plody. Ale to je přesně můj záměr.
Na rozdíl od loňského dubna, země na chalupě je tak studená, že do ní váhám dát i mrkev a brambory. Zasel jsem salát, cibulku a ředkvičky před asi 10 dny, kdy bylo relativně teplo. Přikryl netkanou, ale v Blaníku se nehnula ani myš. V noci se teploty pohybují u nuly i pod. Ne, pokud Matka Příroda neposkytne ty správné podmínky, nelze nic urychlit. Jedině snad ve skleníku, ale ten nemám.

Milan HP

Ukázka mých sazenic
Ukázka mých sazenic

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 16.4.2021 21:59

16.4.21 Zítra jdou ven, alespoň některé. Tedy moje velké plodící – ne všechny, jedna Arctic Rose odmítla plodit – na balkón. Udělal jsem si tam forichtung, takže je budu moci přikrýt netkanou. Ty, co ještě dozrávají, nechám zatím uvnitř. Sklízím každý den, bilance od 1.4. je 1645 gramů. Není to moc, ale množství pro mne není zas až tak důležité. Hlavně, že si můžu kdykoliv utrhnout zralé rajče.
Musím ale říct, že příprava na exil je opravdu fuška. Nejspíš jsem něco zanedbal, ale mé Arctic Rose dwarfy přerostly do rozměrů tyčkových a navíc vyhnaly desítku fazochů každý. Musím tedy provádět drastický řez. Poučení pro příště: vyštipovat dwarfy podobně jako tyčkové. Určitě doma. Podobnou zkušenost jsem udělal s keříkovými. Ty sice nepřerostly, ale díky váze plodů se polámaly, ne sice úplně, ale rozhodně jim to neprospělo. Potřebují podporu. Obě Sofie totiž najednou nasadily spoustu plodů a já jsem nereagoval včas. No, je to moje první zkušenost s oběma druhy, takže si ty chyby ani moc nevyčítám. Sofie 1 už odplodila a nejspíš to nepřežije (i když to říkám už dlouho a ona stále drží). Sofie 2 má ještě několik zelených rajčat velmi slušné velikosti, ale vypadá, že také bude mít problémy přežít. Něco je špatně. Možná je to tím, že je neotužuji, že zůstávají stále za oknem. A nevětrám dost. Ovšem letos těch příležitostí k otužování bylo stejně pramálo.sad

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 26.4.2021 23:50

26.4. Přišel mne po delší době (zaviněné covidem) navštívit vnouček. Rajčata miluje, nejvíc ta malá jako jednohubky. Tak jsem mu posbíral zralé Nelinky a Tomato Berry. Nebylo jich moc, 20 dkg max, ale ta záře v jeho očích sama o sobě ospravedlňuje všechno to abgébování a náklady.
Hlavní práce teď už jsou soustředěny na zahradu. Příspěvky asi prořídnou, podobně jako od ostatních. Dokončil jsem zbrusu nový záhon pro 11 rajčat: chci mít dost prostoru pro „rotaci kádrů“.
Na balkóně dneska utrpěly mé velké „holky“ popáleniny od slunce, podobně jako loni. Doufám, že, podobně jako loni, to přežijí. Start 2, která už tam také byla přesunuta, má docela veliké plody. Sazenice v balkonovníku jsou ale naprosto v pohodě, i když jsem tam teprve včera vystrčil velkou část druhé várky, tedy ty, které přímé slunce ještě neokusily.
Mšice na paprikách žerou papriky, ale mnohem víc mé nervy. „Odvšivení“ musí být prováděno v průměru každé 4 dny. Naštěstí se má trpělivá manželka uvolila dělat to za mne (tedy výměnou za jiné práce). Není nad výměnný obchod.wink

Milan HP

host - 21.62 (?), 27.4.2021 8:18

Jak to „odvšivení“ manželka provádí?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 27.4.2021 9:35

Houbičkou namočenou do francovky. Odchyt padlých mšic ve dvou houbičkách na nádobí na povrchu substrátu. Papír se neosvědčil, tam se jim leze příliš dobře, takže se někdy rychle a nepozorovaně vrátí. angry K dokonalosti to má daleko, ale dáváme tomu oba přednost před chemií. Některé se ožerou k smrti, ale některé žijí dál.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 1.5.2021 20:47

1.5.21 Zrání rajčat znatelně zpomalilo. Obě Sofie odrodily, ale dvojka už je v Pánu a jednička živoří na chodbě a nějak není vidět zotavení. Venku v lodžii už je i Mongolskij Karlik, ten sice má zelené plody, ale venku v chladu neuzrají hned tak rychle. Uvnitř mi tedy zbývají jen Tomato Berry (ty jsou mezi sebou tak propletené, že asi uvnitř zůstanou), Start 1 a Nelinka 1. Celková sklizeň za duben 2 566 gramů.
Řízek, o kterém jsem se domníval, že je od Sofie, je ve skutečnosti Arctic Rose. Nějak jsem to poplet. Je venku a vede si dobře, už má malé plody a kvete vesele. Utrpěl naprosto nejméně popálením.
Padlo rozhodnutí, kdy začne ta opravdová zahradní sezóna: brambory půjdou do země 5.5. a první rajčata (7) den po nich. Tedy pokud se dramaticky nezmění počasí. Zatím všechny předpovědi souhlasí v tom, že Ledoví muži nebudou letos ledoví.
Dnes jsem měřil teplotu půdy a v hloubce cca 15 cm jsem naměřil shodně na dvou velmi rozdílných místech 11,9°C. Což považuju za dostatečné, i když mají přijít dvě velmi chladné noci.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025