Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?)
13.3.2021 23:21

Mě to přijde jako extrém, takto brzo pěstovat rajčata, ale něco mě uhodilo do očí. V příštím komentáři se dozvíte co,-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 11.3.2021 16:17

11.3.21 Dalších 51 semínek vyseto 10.3. Vzhledem k jejich neúspěchu (klíčivost jen 25%) v minulém kole jsem tentokrát dal 10 semínek Consuelo. Uvidíme, zda Dobrasemena dotáhla křížení do konce a zda to byla jen náhoda.
I když mi mnozí říkají, že je hypermangan zbytečný, opět jsem je v něm namočil na 45 minut. Nebudu se vzdávat toho, co se mi viditelně osvědčilo. Pikýrování první várky je na 80% hotovo, některé rostliny vyseté 18. a 19.2. se mi zdály ještě příliš malé, tak jsou ještě v sadbovníku. Jmenovitě Kumato je pomalé.
Dnes nastalo druhé kolo sklizně. Poněkud většího rozsahu než to první. Celkem přes 20 dkg ze 3 odrůd a 5 rostlin (Sofie 1, Start 1 i 2, Nelinka 1 i 2). Chuť byla tentokrát mnohem lepší než posledně – 4 až 5. Přikládám fotku.
Dokončil jsem pikýrování paprik. Jen stále nechápu, jak pěstitelé na fóru dosahují toho, že mají všechny papriky stejně vyvinuté (soudím podle fotek). Já je mám jako píšťaly u varhan, a to i z jedné várky setí. Protože mi klíčí postupně a některé velmi dlouho.sad

Milan HP

Sklizeň 11.3.21
Sklizeň 11.3.21

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 157.50 (?), 11.3.2021 18:54

Troška jari
na tanieri.
Vonku je stále mrazivo,
nedá sa zájsť ani na pivo.
Moje tri pionierske odrody- Blaue Zimmertomate, Sophie´s Choice a Maglia Rosa spolu s prvými lístkami medvedieho cesnaku a mozarellou budú mňamka.🍅
Rastliny nie sú príliš vysoké, ani vytiahnuté.Blaue Zimmertomato vyzerá teraz asi takto- výška 33 cm. Maglia Rosa 58 cm, Sofia- 45 cm sú na okne v spočnosti všetkého možného.

Pre Milana : Vážiš aká bude úroda u Sophie? Moje tri odtrhnuté vážilili spolu 180g

Eva T

jarný zber
jarný zber
Blaue Zimmertomate
Blaue Zimmertomate

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 11.3.2021 20:25

Evi, na Tvůj popud to vážím podle odrůd i rostlin a zapisuji si to zvlášť. Moje 3 Sofie měly jen 93g. Ještě tam tři skoro zralé zůstaly (a spousta zelených). 5 Startek pak 139g, což je přibližně stejná velikost plodů. Moje obě Sofie snad ani těch 45 cm nedosahují. Ta obsypaná plody se více-méně položila. Mongolskij Karlik, který je vedle nich, je ještě nižší. Naštěstí. Tím ty sazenice za nimi (vyvýšené) dostávají alespoň nějaké denní světlo. Ale pro jistotu jim stejně svítím. 

Milan

P.S. Mozarellu mám taky v lednici, ale spíš je slupnu jen tak k chlebu s máslem.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 13.3.2021 23:21

Mě to přijde jako extrém, takto brzo pěstovat rajčata, ale něco mě uhodilo do očí. V příštím komentáři se dozvíte co,-)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 15.3.2021 19:30

15.3.21 Semínka vyklíčila v poměru 22/28 a 27/28. Po 5 dnech to asi ještě není konečné číslo. Takže už jsou v relativním chladu kolem 18°C a na umělém (převážně) světle 6500°K. Klíčení probíhalo v cca 25°C. Zjistil jsem, že výsev do substrátu je lepší v tom, že pikýrování může nastat, až když mají pravé lístky. Předtím na buničině jsem to musel dělat daleko dřív, což rostlinám nesvědčilo. Řešení by asi bylo, přidat jim do zálivky nějaké hnojivo, ale takhle je to jednodušší.
Růstové modročervené LED žárovky jsou vyhrazeny pro velké plodící jedince. Situace s denním světlem se lepší, bylo i pár slunečných dní. „Postižená“ Tomato Berry, která stále žijí v ghettu, už také zrají a zdá se, že se přes ten problém přenesla svépomocí a bez závažných následků. Ze Sofie 1 jsem sklidil další 3 zralé plody, ale vypadá na to, že to počáteční nasazení odskáče životem.
Tyčková rajčata už přerůstají výšku oken, takže kombinuji vyvazování se zaštipováním. Jedou na 3 – 4 fazochy, což v daných podmínkách znamená, že rajčata nejsou nijak velká. Startky tak kolem 35 g. Předpokládám, že až je hodím na balkón, budou plody větší. Pro mne to ale není nijak důležité.
Pravidelně hladím své sazeničky po hlavičkách. Nevím, zda to pomůže, ale mně to dělá dobře. Také zkusím vyžíznit je k povadnutí, ale až později, až budou tak 15 – 20 cm vysoké. Teď se mi to zdá příliš riskantní. Po přesazení mi padnul jeden Crimson Crush, který ale byl opožděný a slabý od začátku. Tepelný šok asi vynechám, hlavně proto, že je pro mne obtížně proveditelný. A takhle vypadaly dnes.

Sazeničky dnes
Sazeničky dnes

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 16.3.2021 9:34

Nečekejte zázrak,-)

Co mě uhodilo do očí určitě poznáte. Vaše foto s rajčaty a mé foto s paprikama a rajčaty.

Vaše rajčata
Vaše rajčata
Moje rajčata a papriky
Moje rajčata a papriky

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 16.3.2021 11:39

Tady jde o nedorozumění. Na té mé (docela staré) fotce jsou vidět rajčata, která pěstuji přes zimu doma, abych měl co zakousnout ještě před příchodem jara. Ta rajčata nejsou určena k výsadbě na zahradu. Zůstanou v kontejnerech a půjdou na balkón. Ostatně jsem z těch na fotce a i dalších už snědl tak půl kila.

Sazenice určené na zahradu vypadají jinak. Viz foto ze včerejška. Ale i tak si myslím, že jsem to trochu uspěchal, což ale nevadí, protože je dám do balkonovníku (kříženec skleníku a pařeniště) hned, jak to počasí dovolí, čímž se jejich růst znatelně zpomalí. V balkonovníku můžu jak přitápět, tak přisvětlovat, pokud by bylo nutné.

Milan HP

Sazeničky 15.3.
Sazeničky 15.3.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 17.3.2021 13:39

Proč jsem řekl v příštím komentáři? Potřeboval jsem to vyfotit.

Řeknu to příměji. Když jsem viděl Vaši fotku s pozadím, tak jsem myslel v první chvíli, že jsem u sebe doma a přemýšlel jsem, který soused by to mohl být laugh

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 18.3.2021 12:23

Oprava statistických dat. Právě jsem dokončil dosypávání v sadbovnících, takže asi už konečná čísla jsou 24/24 (tam jsem udělal chybu v počtu zasetých) a 25/28. Nevyklíčila opět dvě Consuela z 10 (což je ale mnohem lepší než posledně) a jedna Nelinka. S výsledky jsem nadmíru spokojen - přes 94 procent. Metoda klíčení v substrátu se takto jeví mnohem pohodlnější a jistější než buničina. A výsevový substrát Gramoflor (15l balení) skvěle drží vodu, takže semínka nemohou vyschnout tak, jak se mi to stalo, když byly na buničině.

Milan HP 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 18.3.2021 12:37

Aha, tak to mi totálně ušlo. Jsem tak soustředěný na rostliny, že nějak neeviduju moc okolí. My tu máme nejen kopce, ale i řeku pod oknem.

Ale máte pěkné sazenice, jen což.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty