Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 13.1.2021 19:55
13.1.21 Přestože Sofie a Nelinka kvetly dřív, na Startce se objevila první špendlíková hlavička plodu. Možná proto, že okvětí opadlo nejdřív tam. Potrefené Tomato Berry nejenže přežily, rostou vesele a musel jsem je začít vyvazovat do spirály. A také už rozkvétají. To postižení bylo pravděpodobně způsobeno přílišným hnojením. Přesazení do „chudší“ půdy pomohlo.
Loňská dozrávající rajčata rychle docházejí. Včera jsem vyhodil celou várku asi 300 – 400 gramů protože začala hnít. Byla to poslední várka, která pravděpodobně namrzla na chalupě. Příště je musím svézt dolů dřív.
7.1. jsem vysel 34 paprik Jablina F1, Slávy F1 a Superamy F1. Všechny nakoupené v zahradnictví. Úplně jsem vynechal Amy, protože loni místo aby lezly ze sadbovníku, tak mi lezly na nervy. Nic není zatím vidět, ale to se u starších semen paprik stává. A jen tak ze srandy jsem také vysel 8 semínek přímo z papriky k jídlu. Červené bachratky, viditelně botanicky zralé. To sice bylo o 4 nebo 5 dní dřív, ale překvapilo mne, že a) vylezly tak rychle a za b) vylezly jako jeden muž. Žádné courání, nikdo nezůstal pozadu a to se mi ještě povedlo sadbovník upustit, takže jsem je všechny sbíral znovu. Už jsem je zasypal v sadbovníku ne substrátem, ale svou přesátou sterilizovanou směsí. V tom substrátu je totiž plíseň šedá. Možná příští rok změním strategii vysévání paprik. Nevím, jaká je to odrůda, nevím jestli není náhodou velmi teplomilná či pozdní, ale to vyzkouším během sezóny. A letos ještě udělám totéž s kapiemi. Loni jsem je sice jedl nezralé, ale to není nic proti ničemu.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 19.1.2021 23:07
19.1.2021 Včerejší foto plodů na Startce 2. Startka 1 je na tom podobně. Také jsem objevil plod na Nelince, Sophie’s Choice kvete a kvete a kvete, ale plody stále nevidno. Možná jsou schované pod okvětím. Foukám i poklepávám kvůli opylení.
Kvetoucí Tomato Berry se zachoval podobně jako loni: shodil první květ. Nedělám z toho velké závěry, protože loni se nakonec oba TB docela pochlapily.
Krásně rozkvetla i Arctic Rose 1. Začínají se mi na okně tísnit, takže jsem zprovoznil další okno, aby měly víc místa. Všechny parapety jsou rozšířeny na míru vyrobenými lavicemi, takže jsou 70 cm široké. Druhou řadu pak stavím na stoličky, aby rostliny dostávaly i denní světlo, i když je stále dost slabé. Dnes jsem naměřil jen asi 1400 lx v 11 dopoledne. Měřil jsem také intenzitu celkového osvětlení za dne a na všech oknech mám přes 3000lx. Někde i 8000. Není to rovnoměrné. Měření provádím na vrcholech rostlin.
Včera došla vyhřívací rohož, takže jsem hned vysel, co mi zbývalo: 16 Citrin (po dvou), 16 Amy (dal jsem jí ještě šanci, ale také po dvou) a 16 semen ze špičaté Kapie z obchodu, po jednom semínku. Původ: Maroko. Samozřejmě papriky vyseté dřív jsou na „teplém místečku“ taky. Slávy i Superamy už vystrkují čumáčky, všechny Jabliny chrápou dál.
Milan HP
| ![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 21.1.2021 10:38
21.1.21 Tak jsem Sofii křivdil. Když konečně opadlo okvětí, objevil jsem plod velký téměř jako kulička na hraní. Možná jsou tam i další, ale jsou stále skryté.
Můj pokus s namáčením kořenů v lignohumátu před přesazením se zdá nést ovoce. 4 namočené rostliny si vedou viditelně líp než jejich neošetřené příbuzenstvo v kontrolní skupině, hlavně v oblasti kvetení a plodů. Jsou to Start 2, Arctic Rose 1, Sofie 1 a Nelinka 2. U Tomato Berry, které byly postiženy „otokem“, je sice vidět rozdíl, ale není to průkazné, protože byly dost rozdílné už před přesazením. Mongolskij Karlik je jen jeden a neošetřen, čehož už teď lituju, protože stále nekvete.
Přivítal bych, kdyby to někdo také zkusil a mohl potvrdit či vyvrátit tuhle teorii. Může být, že daleko větší roli hraje osvětlení, u kterého se mi nedaří docílit rovnoměrnosti. A navíc různá okna dostávají i různou úroveň denního světla. Hnojení a zálivka jsou přibližně stejné.
Mrknul jsem na princip fungování humátů obecně a jejich hlavní přínos je chelatace minerálů, což usnadňuje jejich vstřebávání do organizmů. Týká se to především kovů.
Rozhodl jsem se tedy i přidávat lignohumát do zálivky zhruba jednou za 3 týdny. V koutku duše doufám, že by to mohlo trochu odpomoci suché hnilobě.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 23.1.2021 12:01
Tak tady je moje Sofinka v celé kráse. Sophie's Choice 1 s kořeny namočenými do lignohumátu před přesazením. Její družka dvojka bez lgh zatím ještě nekvete, i když už má poupat také dost. A rozkvetl Mongolskij Karlik. Toho jsem taky nenamáčel. Snímky pořízeny dnes.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 211.23 (?), 23.1.2021 16:38
Milane, Sophie´s Choice máš krásnu, zdravú. Aj mne už konečne začala kvitnúť, keď som ju dala viac pd svetlo(prvé púčiky jej zakrneli po Vianociach.) Každopádne prvé červené plody podľa tvojej foto môžeš očakávať koncom februára, až začiatkom marca. Mne vlani začala dozrievať 8. marca. Ešte som sa chcela spýtať, či semienka máš odo mňa, alebo od Vladimíra. Ja ich mám pôvodne od Vladimíra - tuším v r.2017. Tak nech ti rajčinky robia radosť.
Eva T
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 23.1.2021 18:41
Evi, semínka byla od Tebe. Mé obě Sofie (tu "volbu" se mi tam vůbec nechce přidávat, působí děsivě) Ti děkují.
Je to jenom teorie vyvozená z pozorování pár rostlin, ale všiml jsem si, že ty, které jsem namočil před přesazením do lignohumátu, kvetou mnohem dřív a i víc než ty, které ne. To je první faktor. Druhý faktor může být červeno-modré světlo. Kombinuju pochopitelně s denní bílou, jinak bych nedocílil dostatečné intenzity. Takže to není rovnoměrné. A ty, co rostou víc pod grow světly jsou dál ve vývoji. Ze začátku jejich růstu jsem vůbec grow světla nepoužíval, přidal jsem je vlastně až po přesazení do koncových květináčů.
Jsem trochu nejistý, co mám udělat s Arctic Rose. Poraď, prosím. Roste mi docela vysoká, jedna kvete bohatě (dva vijany rozvité, třetí ještě zavřený), jedna ještě nerozkvetla a spíš se mi zdá, že ta poupata jsou to, čemu říkám "token", tedy jen na oko. Ale to není ta otázka: mám je vyštipovat nebo ne? Vladimír říkal, že to není pravý dwarf a oproti Sofiím jsou obě mnohem vyšší. Jinými slovy, mám s ní zacházet spíš jako s tyčkovým? Dwarfové se obvykle nevyštipují, to vím. Zatím se mi hezky rozdělily na 2 fazochy, skoro stejné. To samozřejmě nechám. Oporu už musely dostat.
Díky. Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 60.223 (?), 23.1.2021 19:20
Milane, Sophie´s choice není trpaslík, ale je to běžné determinantní rajče. Zato Arctic Rose je opravdu indeterminantní trpaslík z Americko-Australského projektu na Tomatoville. Neuvědomuji si, že bych ti to napsal opačně.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 23.1.2021 20:06
Vladimíre, to jsem určitě poplet já. Omlouvám se pokorně. Ale Ty jsi měl zájem o semínka Arctic Rose. Nebo jsem zvojtil i tohle? To víš, parchant Alzik už občas chodí na návštěvu. Zatím ne moc často, ale občas přece, naštěstí mu moje kafe nechutná. Takže nevyštipovat ani jednu z těch odrůd. Díky.
Ta trichoderma je také součástí Polyversa, ne? Já použil Polyversum jen jednou na hybridech v blahé naději, že trochu oddálí plíseň bramborovou. Ani ťuk. Ta studie by to vysvětlovala. Myslím, že to bylo ještě před tím, než jsem se "zapojil naplno". 2016, pokud mne paměť neklame.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 211.23 (?), 23.1.2021 20:32
Milane, Arctic Rose je skorý trpaslík so stromovitým-väčšinou však uvádzajú determinantnýn rastom až do do 1m, mne rástla asi do 60cm. Obyčajne sa tieto Dwarfy nejak nevyštipujú, ale ak by mala byť príliš zahustená môžeš niečo vyštipnúť. Pridávam charakteristiku.
Eva T.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|