Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?)
31.12.2020 18:54

31.12.20 Tak ještě poslední letošní zprávička. Propátral jsem různé prameny a dospěl k názoru, že to, co se projevilo u mých Tomato Berry, je tak s 80%ní pravděpodobností opravdu fyziologické. V angličtině tomu říkají „edema“, tedy otok. Hledal jsem český ekvivalent, leč marně. Odpovídá tomu jak vznik: zahřátá půda, chladnější vzduch, vysoká vlhkost - typické pro pěstování ve vnitřních prostorách (několik dní jsem nechal puštěné topení zespodu a zároveň větral seshora), tak vzhled poškození a následný vývoj. Hraje v tom roli i nadměrné hnojení. Není to pro rostlinu smrtelné, o čemž svědčí fakt, že rostliny stále rostou, i když pomalejším tempem. Postižené listy zůstávají na rostlině a neusychají. Protože ale nemám úplnou jistotu, držím je stále v karanténě. Bojím se totiž, že oslabené rostliny nedokážou účinně odolávat případným patogenům.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 61.65 (?), 17.12.2020 6:55

Ten tvůj dotaz na Galahada a Defiant jsem našel. Ostatní ne. EM Champion semena jsem dostal od jednoho američana, který žije v Norsku. Vlastně jsem si ho vyžádal pro Evu, protože chtěla nějaké rajče, které by mohl (a) pěstovat nějaký její známý na severu. Semena jsem dostal, nějaká jsem si nechal na odzkoušení a ostatní poslal Evě. Zkoušel jsem je letos, ale skončilo jako všechno ostatní. Mám dojem, že Eva je zkusila a moc se jí neosvědčily. Teď mám za oknem tři sazeničky, rozhodl jsem se je pěstovat v tom pařeništi, je to semideterminantní rajče, doufám že mně v tom pařeništi do 15 . května nepřeroste 55 cm. Potom by byl problém v případě mrazu okna uzavřít. Po 15. už pařeniště nechávám bez oken.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 17.12.2020 20:29

17.12.20 Jak jsem se bál, zakřikl jsem to. A to jsem to zaklepal na dřevo. U jednoho Tomato Berry se objevily světlé útvary na listech v okolí hlavního žebra. Zespod byl list zdeformovaný do světle zelených vlnek. Přikládám foto. A rozšiřuje se to. První dojem byl, že je to něco fyziologického, ale po tom zhoršení se přikláním spíš k diagnóze infekce. Septoria to pravděpodobně není, ta se projevovala u mne v minulých letech poněkud jinak. Ale vyloučit to nemůžu.
Provedl jsem dnes omytí postižených míst francovkou, ty mladé listy nejdřív jakoby povadly, ale teď už se slušně srovnaly. Přičítám to tomu, že silný alkohol z nich odebral vodu. Uvidím, jaké budou následky po dvou až třech dnech. TB je už 20 cm vysoký, takže jsem se rozhodl ho předčasně přesadit a přemístit do karantény. Ostatní rostliny zatím vypadají dobře. Doufám, že to za pár dní nebudu muset dementovat.

Postižený TB
Postižený TB
Celkový pohled
Celkový pohled

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 22.12.2020 19:59

22.12.20 První věc dnes je varování. Na ošetření listů mladých rostlinek rajčat nepoužívejte francovku. Sice to přežily, ale dobře jim to viditelně neudělalo. Celkově pak Tomato Berry 1, které jsem takto ošetřil a přesadil, nevypadá vůbec dobře. Může to být tou nákazou, ale odhaduji jeho šance na přežití tak na 50%. Přesadil jsem i Tomato Berry 2, rovněž se známkami nákazy. Teď už jsem si téměř jist, že je to opět septoria, které se mi nepovedlo zbavit ani UVc dezinfekčním světlem. Tentokrát jsem listy nijak neošetřil, ale namočil jsem kořeny na 2 hodiny do lignohumátu podle návodu. Přitom jsem zjistil, že už má nasazeno na květ, stejně jako další sazenice. Ostatní jsem zatím ponechal v kelímcích. O výsledku podám zprávu a další postup budu řídit podle něj.
Přesadil jsem také malé papriky. Jejich klíčivost mi vychází hodně mizerně: ze 12 semínek mi vzešly 2 Slávy F1 a 2 Citriny. Pravda, semínka Slovakie byla už 3 roky stará, ale i tak jsem doufal, že alespoň jedno vyklíčí. Takže u těch dvou odrůd vychází klíčivost na 50%.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 25.12.2020 11:54

25.12.20 Tomato Berry strádají čím dál víc. Ostatní sazenice zatím podobné příznaky nemají. Jako dost často, další vývoj mne se vší pravděpodobností rychle usvědčil z omylu. Tohle není septoria, tedy pokud mi, jako covid, nějak doma nezmutovala. Poškození teď vypadá jako způsobené nějakým škůdcem, ale ty zelené deformace na spodku listů jsou součástí těch listů. Žádného parazita nevidím, a to ani na kořenech: ty jsem kontroloval při přesazování a byly bohaté a vypadaly zdravě. Muselo by to být něco hodně nenápadného.

Nevěděl by někdo zkušený, co to ty TB postihlo?

Vrch listu 1
Vrch listu 1
Vrch listu 2
Vrch listu 2
Spodní strana listu 2
Spodní strana listu 2

host - 91.196 (?), 25.12.2020 12:26

Bude to hálčivec.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 251.144 (?), 25.12.2020 16:49

Ahoj, Milane,
     tipujem v tom lepšom prípade na fyziologickú poruchu volá sa to Intumescencia - opuchnutie - nadmerné rozrastanie pokožkových a kôrových častí pletív listov, stoniek, kvetov, plodov a hľúz vplyvom vysokej vlhkosti, pravdepodobne aj zvýšenej teploty, svetla, poranenia, prehnojenia... niektoré odrody sú na to citlivejšie, mne také niečo(nevyzeralo to až tak moc, nemalo v strede listu svetlé švkrny, ale na rube listu malo tiež hrbolčeky) o takomto čase robievalo Stupické skoré poľné, po presadení v koncom marca sa spamätalo a potom bolo už v pohode, ale aj tak teraz ho už takto skoro nesejem dám ho pre skleník až začiatkom februára. V horšom prípade to môže byť nejaká viróza(tie bledé fľaky)- tam by nepomohlo nič, tak ich pre istotu izoluj od ostatných.  Eva T

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 28.12.2020 11:42

28.12.20 Aby nevznikl dojem, že se tady chlubím jen problémy a neúspěchy, přikládám foto svých ostatních sazenic těsně před přesazením. Přesazuju je už do konečných nádob o 12, 10 a možná i 7,5 podle klíče tyčkové/dwarf/keříkové. Samozřejmě nevyplňuji celý květináč hlínou, tu budu postupně dosypávat včetně hnojiva, ale i tak je to pomalý proces, protože dokážu sterilizovat jen 10l směsi na jednu várku, která zabere až 5 hodin. Asi budu muset přikoupit ještě jeden sterilizační hrnec.wink
Tomato Berry jsem přesadil, ošetřil na list Sensi Calem (roztok s minerální výživou) a také je tím zalil, pro případ, že je to skutečně nějaký problém ve výživě. Jednu sazenici jsem ponořil kořeny do lignohumátu na 2 hodiny. Zatím nebudu komentovat jejich stav, na to je příliš brzo. Jsem smířen s tím, že nepřežijí, stejně mi ještě zůstává 10 rostlin. Tedy počet, který jsem původně plánoval. Přirozeně jsou v přísné karanténě.
Z loňské úrody mi stále ještě zbývají tak dvě kila dozrávajících. Dávám si téměř denně tak 8 rajčátek k snídani. Jsou stále rajčatová, i když kyselá. Bezpochyby mnohem lepší než ta lacinější koupená. Musím ale říct, že letos bylo procento odpadu o hodně vyšší než před dvěma lety. Buď byly plody přeci jen náznakově postižené plísní anebo namrzly v chalupě. Vyhodil jsem tak polovinu. Nicméně do půlky ledna vydrží.smiley

Startka
Startka
Celkový pohled
Celkový pohled

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 31.12.2020 18:54

31.12.20 Tak ještě poslední letošní zprávička. Propátral jsem různé prameny a dospěl k názoru, že to, co se projevilo u mých Tomato Berry, je tak s 80%ní pravděpodobností opravdu fyziologické. V angličtině tomu říkají „edema“, tedy otok. Hledal jsem český ekvivalent, leč marně. Odpovídá tomu jak vznik: zahřátá půda, chladnější vzduch, vysoká vlhkost - typické pro pěstování ve vnitřních prostorách (několik dní jsem nechal puštěné topení zespodu a zároveň větral seshora), tak vzhled poškození a následný vývoj. Hraje v tom roli i nadměrné hnojení. Není to pro rostlinu smrtelné, o čemž svědčí fakt, že rostliny stále rostou, i když pomalejším tempem. Postižené listy zůstávají na rostlině a neusychají. Protože ale nemám úplnou jistotu, držím je stále v karanténě. Bojím se totiž, že oslabené rostliny nedokážou účinně odolávat případným patogenům.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 6.1.2021 20:48

6.1.2021 Objevila se žlutá barva, tedy květů. Není to ještě plné kvetení, ale na Sophie’s Choice i Nelince se už pootvírají květy. Téměř o celý měsíc dřív než loni: 6.1. versus 4.2.

Konečně jsem přesadil i Mongolského Karlika, ale spotřeboval jsem na to 10 litrů hlíny. Jak je nízký, musel jsem naplnit celý květináč, abych ho neutopil. Ty ostatní dostaly jen tak po 3 – 4 litrech a budu je přisypávat.
Stále ještě mám rajčata z loňské úrody, ale ubývají rychle. Hodně jich hnije.
Objevil jsem znamenitou pochoutku: svá sušená rajčata namočená do bylinkového extraktu. Chvíli jim trvá, než nasají vodu, ale pak jsou velmi rajčatová a i sladká. Uchovávám je teď jen ve skleničkách bez ničeho dalšího a k mému překvapení naprosto neplesniví. Uchováváním v oleji nezměknou a olej nenacucnou. Nedokážu je totiž usušit tak, jak to umí Italové, tedy aby zůstala měkká.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 6.138 (?), 10.1.2021 16:33

Posledně jsem neposlal fotky, protože jsem je neměl. Až dnes se mi povedlo přemluvit manželku, aby mi je vyfotila. Takže tady jsou.

Milan HP

Startka 1
Startka 1
Sophie's Choice 1
Sophie's Choice 1
Start 2
Start 2
Ještě nekvetoucí Mongolskij Karlik
Ještě nekvetoucí Mongolskij Karlik
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025