Rajčata pro sezónu 2015

vvd - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 208.154 (?)
23.9.2015 8:24

Také jsem měl letos Mandat a jsem s ním spokojený, určitě ho vyseju i příští rok. Plody sladké, ideální na zobání přímo z rostliny. Mně ovšem trochu popraskaly po dešti, ale nebylo to nic hrozného.

Goldkrone vypadá jako hit snad v každém příspěvku, kde je zmíněno. Asi ho budu muset také sehnat na další sezónu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 225.104 (?), 6.9.2015 14:52

Já musím Mandat také pochválit. Letos jsem ho pěstoval poprvé a byl jsem příjemně překvapený, že se u nás objevila tak dobrá odrůda rajčete. Má správnou rajčatovou chuť, je sladké a co je důležité - nepraská. Pěstuji jej venku a zatím sklízím ze 7 vijanu a myslím, že ještě 2-3 sklidím. Zatím jej hodnotím do 5 místa v pořadí asi 50 cherry odrůd, které jsem už pěstoval. Sungold o kterém píšete je výborné rajče, ale praská jako žádné jiné a je jedno jestli venku, nebo ve skleníku. 

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 7.9.2015 21:28

Ano, je slaďoučká,  letos jedno z nejlepších rajčat, více sladké je asi jen Goldkrone, to mi ale přijde úplně bez kyselin a to pak není ono. Letošní sezona je u nás zvláštní, plody začaly dost pozdě dozrávat, obecně jsou chuťově mdlejší, přitom tolik slunka! Čím to je? Dostatek rajčat máme jen díky dlouhé sezoně, vůbec nestříkám a zatím OK.

eicul - (22) - 166.26 (?), 7.9.2015 11:12

Dobrý den, také se musím přidat k tvrzení, že o "čmeláky" je bitva. Dcera je jednoznačně upřednostňuje před ostatními rajčaty.

I u mne se projevila záměna semen. Narostly mi dva keře biftekových rajčat o kterých jsem si jistá, že jsem je nesela. 

A Green Grapes mi vyrostly úplně jiné, než v minulých letech. Velké oválné zelené plody (dříve byly kulaté) a rajče je jimi doslova obsypané. Chuťově jsou vynikající.

Zklamalo mne Black Pear, které hodně praská, stejně jako Gardeners Delight.

Chuťově i co do množství jsou velmi dobré Sweet Million. Ovšem jsou náchylné k plísni a praskají.

Banana Legs jsou velmi plodné, ale bez chuti.

Black Mauri je dobrý a nepraská.

Blondkopchen mi trochu připomíná Ildi (tvarem květů i plodů) jen je menší.

Peche Jaune je chlupaté rajčátko jako broskev, chuťově méně výrazné, ale dcera ho má ráda. Je velmi plodné.

Dobrá a nepraská je i Mini Roma a Santorange.

Příští rok bych chtěla sestavit "dětskou kolekci" a nic jiného nepěstovat. Proto budu mít spoustu originálních semínek nehybridních rajčat na výměnu.

Lucie

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 173.17 (?), 21.9.2015 16:15

Průběžné hodnocení mé sezóny 2015 (cherry rajčata):
Bibi- letos to bylo asi moje nejchutnější červené cherry rajče. Plody byly menší než loni, asi důsledek suchého léta. Po příchodu dešťů vůbec nepukalo. Počítám s tím, že příští rok budu pěstovat dvě rostliny
Mini- rajče hodně podobné Bibi, jak chuťově tak i tvarově, další semena nemám a tak tuto odrůdu v roce 2016 vynechám
Valdo- toto červené rajče protáhlého tvaru mně také velmi chutnalo, nepraskalo. V roce 2016 ho také vynechám a zkusím místo něho pěstovat nové rajče firmy Moravoseed Mandat F1 (2 rostliny), které má na diskuzních webech velmi dobré reference.
Philovita- letos jsem tuto odrůdu nepěstoval, ale chyběla mně nějaká červená odrůda tohoto typu s výraznou rajčatovu chutí. V roce 2016 budu jistě pěstovat minimálně 2 rostliny. Problém je, že podle mých zkušeností tato odrůda u mne při deštích docela dost praskala..
Tomatoberry F1- asi jedno z nejpopulárnějších červených cherry rajčat, krásný tvar, velmi dobrá chuť u mne v roce 2013 také nepraskalo i v případě, že ostatní rajčata jako například Philova a Philovita všechna popraskala. Zatím nevím, jestli budu shánět semena této odrůdy pro příští rok a nějaké rostliny pěstovat.
Picadilly- takové větší Valdo s výraznou špičkou, chuťově velmi dobré, velmi úrodné, při deštích všechny nazrálé plody popraskaly. Ale momentálně je na rostlině plno dozrávajících chutných plodů. Asi budu i v příštím roce pěstovat jednu rostlinu této odrůdy.
Sweet as Linda- mnulý rok jsem si tuto odrůdu oblíbil pro růžovou barvu a sladkost plodů. Ale letos byly všechny plody nakyslé, vůbec mně nechutnaly a proto s pěstováním této odrůdy v příštím roce nepočítám. Nemohu si dovolit pěstovat odrůdu s takovou nevyrovnaností chuti plodů.
Gartenperle- světle červená rajčátka velmi dobré chuti, velikost jako větší třešně. Kvete obdobně jako Ildi (multiflora), jen z části květů se vyvinou plody, ale i přesto je úroda velmi dobrá. Budu pěstovat   jednu rostlinu.
Rajče divoké a Mexican Honey dvě podobné odrůdy s malými (Mexican Honey má rajčata trochu větší, ale stále se jedná o velikost jako větší bobule černého rybízu) velmi chutnými plody. Asi budu pěstovat jen jednu rostlinu vybranou z těchto dvou odrůd, jen čekám jak se tyto odrůdy vyrovnají s podzimním počasím, jak budou v chladu zrát, jak odolají případným nemocím. Tato rajčata musím sklízet odstřihnutím celých vijanů, protože při utržení každé rajčátko popraská.
Goldkrone- pro mne nejchutnější cherry rajče, zlaté barvy, dostatečně úrodné, příští rok budu pěstovat čtyři rostliny.
Datlo- pro mne nejoblíbenější rajče, v plné zralosti s vynikající chutí, budu pěstovat čtyři rostliny.
Sungold F1- pokud se utrhne rajče této odrůdy v plné zralosti tak je jeho chuť výborná, ale jakmile přezraje, tak praská a jeho chuť se podstatně změní k horšímu. I přesto počítám se čtyřmi rostlinami, buďto z klonů, které mám již za oknem, nebo udělám výsev několika posledních semen, která mně zbyly z letošního roku.
Odat- nově vyšlechtěná odrůda Moravoseed, která není ještě v Českém sortimentu, zkusím jednu rostlinu tohoto podlouhlého oranžového cherry.
Ildi- příští rok vynechávám
Green Zebra Cherry- cherry rajče s nevýraznou sladkou chutí, žluto zeleně pruhované, při deštích převážná část těchto rajčat popraskala. V sezóně jsem ochutnal jen pár těchto plodů a pro příští sezónu s nimi nepočítám, i když barevně vypadají velmi zajímavě.
Pink Bumble Bee a Purple Bumble Bee- dvě odrůdy barevně zajímavých rajčat, která na míse s ostatními cherry rajčaty vypadají velmi pěkně. Na zahradě mně jejich barevnost nijak neoslňuje, chuťově to není žádný zázrak a proto v příštím roce s nimi nepočítám.
Black cherry- toto rajče mně chutná, ale také u mne hodně praská. Asi dám příští rok jednu rostlinu hlavně pro zachování barevné rozmanitosti mých cherry rajčat.
Zebra Pera Sol (F2?)- zeleno červeně pruhované cherry rajče s unikátní krvavě červenou dužninou a velmi dobrou chutí. Jistě se příští rok u mne najde místo pro jednu rostlinu.
Mini Kumato a Cherry Pera Kumato (obě F2?)- nepukavé cherry rajčata chutnající příslušníkům mě rodiny. Asi zůstanu u jedné rostliny od každé této odrůdy.
Chocmande F2- nepodařilo se mně vypěstovat v letošním roce ani jednu rostlinu a tak to zkusím příští rok
Tak to je asi všechno s čím zatím počítám- jestli dobře počítám tak 27 rostlin, možná ještě něco omezím a také koncem sezóny, která ještě pokračuje přehodnotím.
           Vladimír

PS.: Ještzě pár obrázků

Picadilly
Picadilly
Cherry Pera Kumato
Cherry Pera Kumato
Gartenperle
Gartenperle
Zebra Pera Sol
Zebra Pera Sol
Green Zebra Cherry
Green Zebra Cherry
Mexican Honey
Mexican Honey
Divoké rajče
Divoké rajče

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 224.165 (?), 21.9.2015 19:14

Reaguji na příspěvek p. Vladimíra, že chce příští rok zkusit pěstovat nové rajče Mandat F1. Určitě tuto odrůdu doporučuji, nám chutná ještě víc než Valdo a hlavně vůbec nepraská. Goldkrone je zatím naše jednička, ale jsem rád, že Moravoseed dal na trh také dobré červené mini rajče. Sungold je také dobré, ale praská a je jedno jestli je ve skleníku, nebo venku. Příští rok chci zkusit odrůdu Datlo (pokud ji seženu). Mini Kumato F2 asi příští rok vynechám a přidám Mandat.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 62.25 (?), 22.9.2015 13:26

Měl jsem letos jednu rostlinu Mandat. Potvrzuji výše uvedená slova, jen bych ještě dodal, že je trochu pozdnější. Příští rok dříve vyseji, abych měl sazenice s více narašenými květy. Má snad poněkud menší plody, než mají koktejlová rajčata. Ale měl jsem letos, a poprvé, jen jednu jedinou sazenici, což mohlo ovlivnit můj úsudek.

Propadla u mě Zlatava pro silnou slupku a vodovou dužinu.

Fandím nejvíce rajčatům, původně ze semen z rajčat z marketu, které mají švestičkový tvar a jsou sladká. Děti je milují. jsou to asi Polličina.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 173.17 (?), 23.9.2015 12:28

Pokud jde o Datlo, nevím jestli vůbec budou semena této odrůdy v prodeji. Asi trvají problémy s jejich klíčivostí. Na Polním dni SEMO říkal jejich autor Ing. Zavadil, že na rozdíl od jiných odrůd rajčat je nutné pro získání semen používat jen na rostlině plně vyzrálá rajčata. Jinak jejich klíčivost je minimální, což jsem si ověřil i já, z mých vysetých semen mně letos nic nevyklíčilo. Tak to zkouším s plně vyzrálými plody.

Vladimír

vvd - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 208.154 (?), 23.9.2015 8:24

Také jsem měl letos Mandat a jsem s ním spokojený, určitě ho vyseju i příští rok. Plody sladké, ideální na zobání přímo z rostliny. Mně ovšem trochu popraskaly po dešti, ale nebylo to nic hrozného.

Goldkrone vypadá jako hit snad v každém příspěvku, kde je zmíněno. Asi ho budu muset také sehnat na další sezónu.

host - 39.35 (?), 23.9.2015 15:14

Prosím, jaký tvar má Goldkrone? Dle obrázku od Sema, by to měly být kuličky. Leč mně vyrostly hruštičky.   I.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 173.17 (?), 23.9.2015 17:30

Asi se někde stala chyba. Goldkrone jsou opavfdu kuličky. 

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025