Rajčata 2016
|
|
 |
 |
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář (305) - 138.131 (?) 11.11.2015 17:29
Tak konečně i já přispívám svou troškou do mlýna...
Letošní sezona byla velmi úspěšná, spoustu odrůd, které sem pěstovala letos, bych chtěla mít i příští rok.Jsou to Skvrnitý říman, KBX,Corsaro F1,Cherokee Purple, Negro Almeria, Zamorano,růžový biftek/ neznám název/,Taiko, Pražské dlouhé žluté.Start, Rudomasé z Hané, Zlatava,i když už se ke mně dostala spousta dalších věcí výměnou/ např.Legend, Siberian,Kalina F1,Fantazija, Ideal,Purple Calabash, Kumato,Summer Cider... také mám slíbené srdíčkové rajčata od p.Vladimíra/Mr.Biggg./Mám také ještě nerozbalený Brutus, Costoluto Genovese, Tiger Tom, Zapotec,Gigant Castilla, Brandywine Orange.Také sem se chtěla vrátit k aspon jedné rostlině Albertovské žluté.Přitom ale mám jen rozpočet 40 rostlin.Stejná situace je u mne bohužel i u paprik-nezadržitelně přibývají vyměněné odrůdy a ještě mi i něco přijde v listopadu.No bude to těžké vybírání, nebot se velmi těžko s každou vyzkoušenou loučím.Vždy mám pocit, že mi bude chybět.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3353) - 173.17 (?), 11.11.2015 17:01
Plně s Vámi souhlasím, že Goldkrone se svou jedinečnou chutí (nejedl jsem jiné rajče s podobnou chutí) je výborné k tomu zobání na zahradě ale také doma. Nikdy jsem ho stejně jako jiná cherry rajčata nepoužil do salátu nebo na chleba, protože pro toto použití mám plno jiných daleko větších a masitějších rajčat. Letos jsem pěstoval něco přes dvacet odrůd cherry rajčat, ale protože musím pro příští rok omezit počet rostlin rajčat zhruba na polovinu, tak největší omezení chystám právě u cherry. Předpokládám, že budu pěstovat jen cherry rajčata, jejichž chuť nejsem schopen nahradit jinými typy rajčat (rajčaty klasické velikosti, bifteky event. velkými srdci). Vyšly mně tyto čtyři odrůdy:
Datlo (podobnou chuť měl z mnou pěstovaných pouze hybridní Finik oranževyj), Sungold F1 (i přes různé pokusy nahradit jej nehybridní odrůdou je to ve světě asi stále number one), zmiňované Goldkrone a Philovita F1 (červené rajče s výraznou vyváženou rajčatovou chutí). Ostatní červená cherry rajčata mají stejnou případně podobnou chuťˇjako jiná podstatně větší rajčata, jenže jejich výnos je oproti nim nesrovnatelně nižší (protože jejich hmotnost je zlomkem hmotnosti například bifteků). Příkladem může snad být i Mandat F1 u něhož je uváděn velký výnos (asi ve srovnání s jinými cherry rajčaty), který mne ale chuťově zvlášť nijak neoslovil (chutnal jsem ho na Polních dnech Moravoseedu v Lednici). Pokud jde o různobarevné cherry (Green Zebra Cherry, Black cherry, Kumato cherry, různé Bumble Bees- čmeláci, atd.) ty jsou pro mne méně chutné, i když ve směsi cherry rajčat vypadají překrásně a je pěkné je mít. Ale já jsem nyní v situaci, že je mít nemůžu.
Vladimír
V příloze přidávám obrázek Goldkrone jak jsem je viděl na polním dnu Moravoseedu v Lednici a také jak byla nachystána ochutnávka rajčat a paprik
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář (305) - 138.131 (?), 11.11.2015 17:29
Tak konečně i já přispívám svou troškou do mlýna...
Letošní sezona byla velmi úspěšná, spoustu odrůd, které sem pěstovala letos, bych chtěla mít i příští rok.Jsou to Skvrnitý říman, KBX,Corsaro F1,Cherokee Purple, Negro Almeria, Zamorano,růžový biftek/ neznám název/,Taiko, Pražské dlouhé žluté.Start, Rudomasé z Hané, Zlatava,i když už se ke mně dostala spousta dalších věcí výměnou/ např.Legend, Siberian,Kalina F1,Fantazija, Ideal,Purple Calabash, Kumato,Summer Cider... také mám slíbené srdíčkové rajčata od p.Vladimíra/Mr.Biggg./Mám také ještě nerozbalený Brutus, Costoluto Genovese, Tiger Tom, Zapotec,Gigant Castilla, Brandywine Orange.Také sem se chtěla vrátit k aspon jedné rostlině Albertovské žluté.Přitom ale mám jen rozpočet 40 rostlin.Stejná situace je u mne bohužel i u paprik-nezadržitelně přibývají vyměněné odrůdy a ještě mi i něco přijde v listopadu.No bude to těžké vybírání, nebot se velmi těžko s každou vyzkoušenou loučím.Vždy mám pocit, že mi bude chybět.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3353) - 173.17 (?), 11.11.2015 20:18
Polní den Moravoseedu byl ve čtvrtek 20.8.2015. Byl mimo jiné avizován na webových stránkách, účast nebyla nijak omezována. Na rozdíl od polního dne SEMO kde bylo plno lidí (jako na pouti) byla tato akce komornější, účast desetinová (možná proto, že se na rozdíl od akce SEMA konala ve všední den). Jinak všechnio včetně pohoštění bylo na zhruba stejné úrovni. Moc se mně tam líbilo a dost jsem se poučil.
Vladimír
PS.: Asi takto to vypadalo při prohlídce skleníků (na obrázku je asi tak padesát procent účastníků)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|