Rajčata 2016

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?)
11.11.2015 17:29

Tak konečně i já přispívám svou troškou do mlýna...

Letošní sezona byla velmi úspěšná, spoustu odrůd, které sem pěstovala letos, bych chtěla mít i příští rok.Jsou to Skvrnitý říman, KBX,Corsaro F1,Cherokee Purple, Negro Almeria, Zamorano,růžový biftek/ neznám název/,Taiko, Pražské dlouhé žluté.Start, Rudomasé z Hané, Zlatava,i když už se ke mně dostala spousta dalších věcí výměnou/ např.Legend, Siberian,Kalina F1,Fantazija, Ideal,Purple Calabash, Kumato,Summer Cider... také mám slíbené srdíčkové rajčata od p.Vladimíra/Mr.Biggg./Mám také ještě nerozbalený Brutus, Costoluto Genovese, Tiger Tom, Zapotec,Gigant Castilla, Brandywine Orange.Také sem se chtěla vrátit k aspon jedné rostlině Albertovské žluté.Přitom ale mám jen rozpočet 40 rostlin.Stejná situace je u mne bohužel i u paprik-nezadržitelně přibývají vyměněné odrůdy a ještě mi i něco přijde v listopadu.No bude to těžké vybírání, nebot se velmi těžko s každou vyzkoušenou loučím.Vždy mám pocit, že mi bude chybět.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3353) - 173.17 (?), 11.11.2015 17:01

Plně s Vámi souhlasím, že Goldkrone se svou jedinečnou chutí (nejedl jsem jiné rajče s podobnou chutí) je výborné k tomu zobání na zahradě ale také doma. Nikdy jsem ho stejně jako jiná cherry rajčata nepoužil do salátu nebo na chleba, protože pro toto použití mám plno jiných daleko větších a masitějších rajčat. Letos jsem pěstoval něco přes dvacet odrůd cherry rajčat, ale protože musím pro příští rok omezit počet rostlin rajčat zhruba na polovinu, tak největší omezení chystám právě u cherry. Předpokládám, že budu pěstovat jen cherry rajčata, jejichž chuť nejsem schopen nahradit jinými typy rajčat (rajčaty klasické velikosti, bifteky event. velkými srdci). Vyšly mně tyto čtyři odrůdy:
Datlo (podobnou chuť měl z mnou pěstovaných pouze hybridní Finik oranževyj), Sungold F1 (i přes různé pokusy nahradit jej nehybridní odrůdou je to ve světě asi stále number one), zmiňované Goldkrone a Philovita F1 (červené rajče s výraznou vyváženou rajčatovou chutí). Ostatní červená cherry rajčata mají stejnou případně podobnou chuťˇjako jiná podstatně větší rajčata, jenže jejich výnos je oproti nim nesrovnatelně nižší (protože jejich hmotnost je zlomkem hmotnosti například bifteků). Příkladem může snad být i Mandat F1 u něhož je uváděn velký výnos  (asi ve srovnání s jinými cherry rajčaty), který mne ale chuťově zvlášť nijak neoslovil (chutnal jsem ho na Polních dnech Moravoseedu v Lednici). Pokud jde o různobarevné cherry (Green Zebra Cherry, Black cherry, Kumato cherry, různé Bumble Bees- čmeláci, atd.) ty jsou pro mne méně chutné, i když ve směsi cherry rajčat vypadají překrásně a je pěkné je mít. Ale já jsem nyní v situaci, že je mít nemůžu.
           Vladimír
V příloze přidávám obrázek Goldkrone jak jsem je viděl na polním dnu Moravoseedu v Lednici a také jak byla nachystána ochutnávka rajčat a paprik

Goldkrone
Goldkrone
Ochutnávka rajčat a paprik
Ochutnávka rajčat a paprik
Mandat F1
Mandat F1
Zlatava
Zlatava
Odat
Odat

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 11.11.2015 17:29

Tak konečně i já přispívám svou troškou do mlýna...

Letošní sezona byla velmi úspěšná, spoustu odrůd, které sem pěstovala letos, bych chtěla mít i příští rok.Jsou to Skvrnitý říman, KBX,Corsaro F1,Cherokee Purple, Negro Almeria, Zamorano,růžový biftek/ neznám název/,Taiko, Pražské dlouhé žluté.Start, Rudomasé z Hané, Zlatava,i když už se ke mně dostala spousta dalších věcí výměnou/ např.Legend, Siberian,Kalina F1,Fantazija, Ideal,Purple Calabash, Kumato,Summer Cider... také mám slíbené srdíčkové rajčata od p.Vladimíra/Mr.Biggg./Mám také ještě nerozbalený Brutus, Costoluto Genovese, Tiger Tom, Zapotec,Gigant Castilla, Brandywine Orange.Také sem se chtěla vrátit k aspon jedné rostlině Albertovské žluté.Přitom ale mám jen rozpočet 40 rostlin.Stejná situace je u mne bohužel i u paprik-nezadržitelně přibývají vyměněné odrůdy a ještě mi i něco přijde v listopadu.No bude to těžké vybírání, nebot se velmi těžko s každou vyzkoušenou loučím.Vždy mám pocit, že mi bude chybět.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 11.11.2015 17:46

nemeli jste nekdo odrudu Andine cornue? jak je raná?premyslim nad ni na dalsi rok..

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 11.11.2015 18:16

taky by se mi líbily, ale myslím, že jsou pozdnější...

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 11.11.2015 20:03

Nevěděla jsem, že má Moravoseed polní den, zní to velice lákavě... patří tato akce mezi často navštěvované nebo spíše komornější? Je tento den přístupný veřejnosti nebo na pozvánku? Co se týká cherry rajčat, mám podobnou zkušenost, pouze u Black cherry a čmeláků se lišíme - Black cherry je u všech obrovský hit, pro ostatní chuťově a vizuálně, pro mne i pěstitelsky (bez potíží) a Purple Bumble Bee se mi tak moc líbí, že se ho asi nedokážu vzdát. Nádherné rajčátko.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3353) - 173.17 (?), 11.11.2015 20:18

Polní den Moravoseedu byl ve čtvrtek 20.8.2015. Byl mimo jiné avizován na webových stránkách, účast nebyla nijak omezována. Na rozdíl od polního dne SEMO kde bylo plno lidí (jako na pouti) byla tato akce komornější, účast desetinová (možná proto, že se na rozdíl od akce SEMA konala ve všední den). Jinak všechnio včetně pohoštění bylo na zhruba stejné úrovni. Moc se mně tam líbilo a dost jsem se poučil.

Vladimír

PS.: Asi takto to vypadalo při prohlídce skleníků (na obrázku je asi tak padesát procent účastníků)

Moravoseed- Polní den
Moravoseed- Polní den

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 11.11.2015 21:53

take jsem tam byl a o dost vice se mi tam libilo nez v Semo

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3353) - 173.17 (?), 12.11.2015 17:43

Ještě bych se rád vrátil pár obrázky k tomu Polnímu dni. Konal se bezprostředně po vydatných třídenních deštích, které zasáhly Jižní Moravu (150 mm to je 150 litrů na m2). Aby se dalo vůbec jít do pole museli pořadatelé natáhnout mezi rajčaty netkanou textilii (viz.obrázek).
Tolik popraskaných zrajících a zralých rajčat jsem nikdy neviděl (rajčata netrhali aby je mohli prezentovat na tomto polním dni). Jen pro ilustraci některé z oblíbených rajčat s popraskanými plody. Přitom tato rajčata i v suchém počasí netrpěla nedostatkem vody (pravidelná zálivka a černá folie jako mulč). Moravoseed snad má jedno nové šlechtění, které má být opravdu odolné k praskání, nepamatuji si jestli to byl Gallant nebo cherry Charmant (ale v každém případě je to jen budoucnost). PepaPepa asi těžko najde nějakou opravdu proti praskání odolnou odrůdu z Moravoseedu, praskalo všechno (možná jsem něco z cherry rajčat co vydrželo přehlédl). Jak dopadla po těchto deštích rajčata v SEMU nevím, možná na Prostějovsku tak nepršelo. U mne za ty tři dny napršelo 100 mm, ale měl jsem nad na praskání hodně náchylnými biftekovými rajčaty střechu. Ztráty pod střechou byly nulové, z toho co bylo mimo střechu jsem prakticky odepsal všechny Kosmonauty a také plody keříčkové odrůdy Oranže.
           Vladimír

Po dešti
Po dešti
Orkado
Orkado
Spencer
Spencer
Uragan
Uragan
Palava
Palava

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 12.11.2015 19:12

presne jak Vláďo pisete, zminene odrudy jsou odolne, zminene cherry jsem letos testoval a je skutecne nepraskave, odhaduji ze je polorane az polopozdni oproti jinym cherry...

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3353) - 173.17 (?), 12.11.2015 19:24

Myslíte tím Galant a Charmant?

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty