Rady pro absolutního začátečníka

host - 17.210 (?)
7.4.2016 16:24

"Já bych začátečníkovi doporučil ošetření Previcurem Energy, vždycky, když se se sazenicí hýbe." 

Pred osetrenim by som urobil mikrobiologicke vysetrenie pripadne dokazal pritomnost patogena pomocou metod molekularnej biologie (pre zaciatocnika)...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 184.133 (?), 7.4.2016 15:44

Já bych začátečníkovi doporučil ošetření Previcurem Energy, vždycky, když se se sazenicí hýbe. Je to starý dobrý Previcur a Aliette v jednom. No a podle mých zkušeností je za plastovým dvojsklem o dost méně světla než za dvěma skly starých dřevěných oken. Ono je tam obyčejně i trochu chladněji a vzdušněji... 

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 226.218 (?), 7.4.2016 16:17

Popsal jsem přesně, jak to dělám už po několik let já a perfektně to funguje. Nerozumím, proč by se měla všude cpát preventivně nějaká chemie. Můj postup je čistý, spolehlivý a téměř bezpracný. Samozřejmě můžete popsat začátečníkovi svůj postup, s pikýrováním, chemií a dřevěnými okny, ale to už jiný jiný příběh je... cheeky

host - 17.210 (?), 7.4.2016 16:24

"Já bych začátečníkovi doporučil ošetření Previcurem Energy, vždycky, když se se sazenicí hýbe." 

Pred osetrenim by som urobil mikrobiologicke vysetrenie pripadne dokazal pritomnost patogena pomocou metod molekularnej biologie (pre zaciatocnika)...

host - 159.162 (?), 7.4.2016 17:19

Váš postup sa mi páči, budúci rok budem teda semienka vysievať určite tak ako vy a dúfam že už žiadne problémy nebudú :)

No som začiatočník ale poňal som to v trošku väčšom merítku, paprík mám okolo 150 sadeníc+40 sadeníc rajčín, papriky majú priemerne už okolo 10 listov a výšku cca 25cm takže na jedno okno by sa mi to nezmestilo, preto mám parapety v dvoch izbach predlzene pomocou OSB dosky 100x100cm, ale s paprikami žiadny problém nieje naštastie, ibe tie rajčiaky umierali jeden po druhom, preto som sa tento aj minulý rok čudoval že okná nedaleko od seba, papriky po presadení krásne rástli a rajčiak umierali jeden po druhom, a tento rok to isté, to presádzanie sa im asi moc nepáči.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 173.17 (?), 7.4.2016 17:32

Nechci Vám do toho kecat, ale Váš problém se sazenicemi je někde jinde než v přesazování. V ypěstova přísadu rajčat a paprik za oknem je jedna z nejjednodušších věcí ať už přesazujete nebo nepřesazujete. Vlastně jak už jsem výše napsal, tak jak budete příští rok pěstovat přísadu rajčat je Vaší bvěcí.

Ještě bych se rád vrátil k tomu, proč musím rajčata a papriky dvakrát přesazovat. K dnešnímu dni mám 20 rajčat vysazených na zahradě, víc jak šedesát sazenic na balkoně a za oknem mám dalších cca 70 sazenic rajčat a cca 80 sazenic paprik v kelímcích po dvou. Papriky budu rozesazovat jednotlivě do kelímků-proto ten volný prostor za oknem.

Vladimír

Za oknem
Za oknem
Na balkoně
Na balkoně

host - 243.114 (?), 7.4.2016 18:04

Tak nevím - pokud to všechno vysázíte, tak jste buď extrémní konzumenti nebo vám ty rostliny moc neplodí...

host - 159.162 (?), 7.4.2016 18:14

Keď je teda problém niekde inde ako v presádzaní tak mi skúste poradiť pán Vladimír aký to je problém teda podľa Vás? Vela slnka? Teplo? Substrát?

Vaše rajčiaky sú velmi pekné, tie čo mi ostali už vyzerajú podobne ako tie Vaše na druhej foto, no stále neviem prísť na to kde je chyba a prečo sa mi to stalo dva roky po sebe, a ako sa hovorí topiaci sa aj slamky chytá, preto som ochotný vyskúšať aj iné spôsoby sadenia, napr. ten bez pikírovania, alebo použiť previcur, alebo iný substrát alebo iné okno atď...

Ja mám problém s tým že sa ich snažím pestovať klasicky, bez chémie, bez nejakých prípravkov, všetko rastie v poriadku, úroda bola minulý rok vynikajúca a to som ani raz nehnojil, iba okopával a polieval a všetko bez problémov, jediný problém bol s tými priesadami rajčiakov, ktoré som potom doplnal sadenicami z trhu z ktorých výrastli všeliake iné druhy len nie tie ktoré to mali byť... Ja si tiež už začínam myslieť že je to úpal od slnka po pikírovaní, minulý rok to isté proste po presadení zo sadbovačov do kelímkov skrútene listy, následné vyschnutie a odumretie celej rastliny

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 173.17 (?), 8.4.2016 6:24

Někdo se tady ptal, jestli má dát na balkon kde více svítí slunce papriky nebo rajčata. Odpověď je jednoduchá. Jistě papriky, které už kvůli typu listů lépe snášejí sluneční úpal, optimální teplota k jejich růstu je někde těsně pod 30 °C, kdežto rajčat okolo 24 °C. I když se na dálku těžko radí, tak v tomto vidím také Váš problém. V zásadě sazenice rajčat potřebují hodně světla, ale nepotřebují žádné přímé slunce. Ještě hůř jsou na tom sazenice těsně po přesazení, kdy se jejich růst zpomalil případně úplně zastavil. Stačí trochu přímého slunečního záření a je konec. Aby si rostliny zvykly na chladnější prostředí a na sluneční záření, tak stačí, aby se cca 10-14 dní před výsadbou postupně otužily (zvykly na chladné noci a na ostré slunce), nejprve se dají na pár hodin ven, potom se doba prodlužuje, nechají se přes noc, atd. I přesto se na záhon vysazují pokud možno za zamračené oblohy případně navečer, aby šok byl co nejmenší.
Já pěstuji sazenice na severo-východním okně, slunce vidí maximálně jednu až dvě hodiny při východu. Používám jakýkoliv substrát smíchaný s nepřesátým kompostem, tuto zeminu ani pro výsevy nepropařuji, nepoužívám Previcur, do kelímků přesazuji, když se děložní lístky rozevřou do vodorovné polohy. Chce to trochu opatrnosti, ale ujmutí je 100% (pokud neutrhnete při oddělování sazeniček celý kořen). Druhý den už rostou. Sazenice ničím nehnojím. Sazenice zalévám jen občas, až vidím, že substrát je na povrchu úplně suchý. Rajčata pěstuji v záhonech na zahradě, kbelíky jsem zkoušel jen jednou a moc se mně to nepovedlo. Chce to častější zalévání a bez častého hnojení nějakým rozpustným hnojivem nejsou dobré výsledky.

Vladimír

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 173.17 (?), 7.4.2016 17:16

Pane Honzo,
S tím, že plastová okna mají nějaký negativní vliv na pěstování sazenic rajčat a paprik nemohu souhlasit. Bydlím v paneláku 37 let a každý rok pěstuji přísadu na stejném okně. Jen prvních 25 let byla okna dřevěná a teď jsou plastová. Žádný rozdíl nepozoruji.
           Vladimír

Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 8.4.2016 8:27

Zdravím pane Vladimíre - já jsem schválně psal, že jsme ta okna měli mezi prvními. A několik / dost / let nebyly nejmenší problémy. Až po čase, možná po 15 letech?? Já vubec nerozumím plastovým oknům ale snad je tam mezi nimi nějaký plyn nebo co?? a třeba se vlastnost těch prvních, možná ještě ne tak kvalitních oken po čase změnila? nevím, pravda je v každém případě, že jak jsem to přepíchal do foliáku bez nějakého dalšího zásahu tak další listy co vyrostly byly v pořádku. Ono je to někdy s tou přírodou těžký, Včera jsem prohlížel podrobně rajčata, mám jich v každém plechovém "šuplíku" 5x4. Přes den dávám na balkon už asi 3 týdny. A vyndaval jsem slabé rostliny. Bylo jich 5 - a jaké bylo překvapení, když 4 z nich byla jedna odrůda - jinak v minulýchz letech vždy kvalitní Makedonské býčí srdce. Tak nevím, čím to může být.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz