Předpěstování sazenic doma - přerůstají kvůli CO2?
|
|
 |
 |
obo - Stříbrný Zahrádkář (122) - 99.186 (?) 14.4.2022 7:22
Nevím, kde měříte teplotu, ale pokud tvrdíte, že žijete s rostlinkami v 17 st.c, tak u rostlin při osvětlování bude vyšší teplo.
Pozapomněl jste ovšem na jeden důležitý fakt, který by mohl vyrázně ovlivňovat růst sazenic. Může se to zdát nepodstatné, ba směšné, že by to mohlo ovlivňovat růst a tím je vzdušná vlhkost. Pokud jste v místnosti celé dny, tak člověk vydýchá a vypotí obrovské množství vody. Vyzkoušejte si to ráno otevřením okna. Uvidíte obrovský rozdíl v tomto počasí v ucházející páře na oknech v místnosti, kde převážně žijete a dýcháte, bude orošení okna vyšší a na rostliny to bude mít zcela jistě, dle mého názoru, velký vliv.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 208.138 (?), 6.4.2022 18:56
Elen, díky za odpověď.
Ano, ty hodnoty jsou určitě na či nad hodnotou, která ten růst urychluje maximálně, což, jak jsem se dočetl, je nějakých 1200 ppm. Ale ono to pro mne není zase až tak důležité: nezdají se být slabé, jen prostě rostou o dost rychleji než loni. Měl jsem už vysoké sazeničky dostkrát, ale vždycky se venku po hlubokém zahrabání do půdy rychle srovnaly. To téma jsem otevřel, protože se už 5 let snažím porozumět principům a ona se vždycky stejně najde nějaká "anomálie", která mne překvapí. Ale přiznám se, že málo větrám, protože chci ušetřit za teplo. Už bydlím v 17°C a navíc v té místnosti nejen přespávám, ale i přebývám přes den, což je teď, když jsem důchodce na plný úvazek, hodně hodin. A zvýšený obsah CO2 má na růst vliv hlavně přes den.
Máš nějakou teorii proč Ti to roste pomaleji než jindy? A co ten Tvůj srostlý Santa? Přemýšlel jsem o tom a dospěl k závěru, že to nejspíš ani není mutace. Běžně srůstají rajčata, ale dokážou srůst i stonky. Meristémy či jiné buňky zapracovaly.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.102 (?), 5.4.2022 22:49
Možná hodně zaléváš. Já dám dvě tři lžíce na sazenici a příště dostanou vodu, až je to suché.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 208.138 (?), 6.4.2022 19:08
Vladimíre, přiznávám, že jsem to kdysi dělal, ale teď už opravdu ne. Vodu dostanou taky třeba jednou za 4 někdy i 5 dní. Vždycky si totiž vzpomenu na Freda (tedy pokud to byl on), jak doporučoval hlazení a nejmíň dvoje povadnutí z nedostatku vody. Takže toho už se naprosto nebojím. Sice zatím nepovadly, ale vždycky jsou suché před dalším zalitím.
Spíš vidím možný zádrhel v nedostatečném větrání a denním pobytu v té místnosti. Já tu strávím při škaredém a studeném počasí i 22 hodin denně. A takové počasí bylo v poslední době téměř furt. Na chalupu jezdím minimálně.
No nic, opatření jsou v běhu, ty sazenice nejsou až tak katastrofální, takže jedeme dál kočárem černým kolem bílých skal.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 6.4.2022 20:02
Milane, není jiný růst způsoben třeba i jiným kvantem přirozeného světla?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 208.138 (?), 7.4.2022 10:06
Určitě je to jeden z faktorů. A možná i nesvítím tak dlouho umělým při cenách energie - úroveň intenzity je ale stejná jako loni. To by ale mělo mít spíš opačný efekt. A také jsem začal přidávat do směsi i jiný substrát, což mi ale došlo až teď. Od celkem nové firmy Florcom, takže může být, že je bohatší na živiny než ten od Gramofloru. Tam se to nedokážu nikde dočíst.
Ty z fotky už jsou v balkonovníku, ale zdá se, že ani v těch nižších teplotách a sníženém obsahu CO2 nechtějí ze své rychlosti růstu moc slevit. Asi chytly slinu. Už se smiřuju s tím, že budu sázet "rostlinky" přes metr vysoké. Ale to dám.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 208.138 (?), 13.4.2022 16:26
Díky, to je zajímavá informace. To by mohlo mít vliv.
Letos jsem začal používat i růstový substrát Florcom - přidávám ho do své směsi s poměrně jílovitou půdou ze zahrady (cca 50/50). A v právě tom to roste docela divoce. Od Gramofloru používám jen výsevní substrát, tedy také smíšený s půdou, protože má velmi dobrou schopnost udržet vodu. Je drahý, ale pro má rajčata jen to nejlepší!
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
obo - Stříbrný Zahrádkář (122) - 99.186 (?), 14.4.2022 7:22
Nevím, kde měříte teplotu, ale pokud tvrdíte, že žijete s rostlinkami v 17 st.c, tak u rostlin při osvětlování bude vyšší teplo.
Pozapomněl jste ovšem na jeden důležitý fakt, který by mohl vyrázně ovlivňovat růst sazenic. Může se to zdát nepodstatné, ba směšné, že by to mohlo ovlivňovat růst a tím je vzdušná vlhkost. Pokud jste v místnosti celé dny, tak člověk vydýchá a vypotí obrovské množství vody. Vyzkoušejte si to ráno otevřením okna. Uvidíte obrovský rozdíl v tomto počasí v ucházející páře na oknech v místnosti, kde převážně žijete a dýcháte, bude orošení okna vyšší a na rostliny to bude mít zcela jistě, dle mého názoru, velký vliv.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 208.138 (?), 17.4.2022 8:01
Obo, omlouvám se, nějak se mi Váš příspěvek na chvíli "schoval". A děkuju za podněty.
Osvětlování LED vytváří celkem nepodstatné množství tepla, kompenzované blízkostí okna. Měřím teplotu i na něm a ta je při zatažené obloze vždy nižší než v místnosti samé. V tom je velká výhoda LED osvětlení. Zároveň také měřím i vlhkost vzduchu, ale jen uvnitř místnosti, nějakých 50 cm od skla okna. Ještě jsem nenaměřil víc než 60% relativní vlhkosti. Spíš to kolísá mezi 45 - 55% - mnohem míň než ve sklenících. Jsem si jist, že jsem v tom studeném období nedostatečně větral, ale to platilo i loni a přesto byly sazenice nepřerostlé a silné. Hledám hlavní příčinu (ale je dost pravděpodobné, že je to spíš komplex příčin) v něčem, co bylo loni jiné.
V podstatě problém řeším tak, že sazenice postupně přesouvám do balkonovníků, kde jsou teploty mnohem nižší a kde viditelně zpomalily růst. To přerůstání není tím pádem nijak katastrofální a na výsadbu téměř metrových sazenic jsem zvyklý. Každý rok vysazuji kvetoucí sazenice a některé už mívají i založené plody. Úmyslně, protože bych jinak měl první zralá rajčata tam nahoře někdy v půlce srpna.
Uvidím, jak to půjde letos a určitě dám zprávu sem.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|