Rastliny rajčiakov prestávajú pri cca 8 °C rásť, no ešte vždy žijú. Ak sú cez deň teploty vyššie, ako cca 10 - 12 °C, dokážu bežné odrody ustáť i krátkodobé nočné poklesy na cca 2 - 3 °C, ba niektoré odrody i ešte menej. Príliš nízke teploty sa prejavia tzv. spálením listov, ktoré zmäknú, zvädnú a neskoršie celkom prestanú vegetovať. Na istý čas sa problému dá úspešne pomôcť napr. prekrytím protimrazovou textíliou... Čo sa týka plodov, tie teploty tesne nad nulou obvykle ustoja (viďte tiež uskladnenie v chladničke), no ak príde k ich podchladeniu pod nulovú hranicu, dostaví sa nevratné poškodenie a obvykle už i lokálne mäknutie a vodnatenie... Tento rok som cca polovicu nedozretých rajčín obral do bedničiek a prikryté papierom uskladnil v bezpečných priestoroch, druhú polovicu som však nestihol, a tak zostala vonku na koreni. Plody na rastlinách vonku však dozrievajú na moje prekvapenie o čosi rýchlejšie a bezproblémovejšie... Prízemné mrazy u nás ale doteraz neboli, iba krátkodobé ranné poklesy na 2 °C...