Pěstování v nádobách

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?)
2.5.2018 10:20

Dobrý den, já osobně plast nemám ráda, takže používám všude terakotu, kameninu atd. Ale pokud vím, tak spousta lidí pěstuje rajčata ve velkých plastových nádobách, ať se jedná o kýble či nádoby od malířských barev či jen tak v pytlích a problém tam žádný není. Takže bych se toho nebála.

Marcela

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Sasanka99 - (16) - 52.95 (?), 22.3.2018 15:46, zobrazeno: 8361x

Zdravím. Chci se zeptat těch, co pěstují zeleninu v nádobách, zejména rajčata, cukety, dýně.. - kdy a jak sejete semínka?  

Normálně jako ostatní rostlinky co doma předpěstujete v sadbovačích? Nebo později rovnou do velkých nádob? 

Praxi v běžném předpěstování sazeniček rajčat a okurek do skleníku mám, ale do nádob ven letos dávám poprvé. Cukety a dýně prý nemají rády opakované přesazování, čímž by neměla být schůdná cesta sadbovač/truhlík - květináčky/kelímky od jogurtů - pěstební nádoby 20L+. Na druhou stranu sít v době uvedené na sáčku (03/04) rovnou do velkých nádob znamená najít místo doma pro x kusů 20ti litrových nádob, což za okno nedám, anebo sít až po zmrzlých v půli května, což odporuje pokynům výrobce. Proto se ptám, vy zkušení, jak to děláte? 

Teorii rajčat znám, ale ty co plánuji do nádob, bych z kapacitních důvodů parapetů ráda upíchla stejně jako plánované cukety a dýně..

děkuji.

host - 214.164 (?), 22.3.2018 16:09

Všechno předpěstovat za oknem. U dýní a cuket je třeba vysévat tak, aby byly rostliny při výsadbě po 15.květnu přiměřeně velké, aby Vám nezaplnily celý parapet okna. Myslím si, že stačí cca 1 měsíc před přesunem nádob ven. Já to tak někdy když mám čas a místo za oknem dělám- vysévám mezi 1. a 15.dubnem. Sazenice předpěstovávám v kelímcích 200 ml.  Po výsadbě do záhonu nemají rostliny žádný problém s uchycením, první cukety mám z takto předpěstovaných sazenic rané odrůdy Ambassador F1.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 183.99 (?), 22.3.2018 18:19

Semínka paprik seji začátkem února, rajčata seji na 3x od poloviny února, do konce března. Okurky a cukety seji v polovině května. Přesazování rajčat do nádob začínám asi po 20.dubnu a do poloviny května je mám v nevytápěném skleníku, potom jdou nádoby ven (pokud nemrzne). Jirka

Rajčata před výsadbou do nádob
Rajčata před výsadbou do nádob
Rajčata asi týden po přesazení
Rajčata asi týden po přesazení

host - 173.44 (?), 2.5.2018 0:36

Mohu se zeptat, zda řešíte zdravotní nezávadnost pěstebních nádob? Již po dva roky pěstuji rajčata v kbelíčkách, ve kterých se dovážejí řezané květiny do Lidlu. Působením povětrnostních vlivů nekřehnou a vydržely i přes zimní měsíce v mrazech bez úhony. Letos mně však z tohoto pěstování začala maminka zrazovat. Myslí si, že by mohla být rajčata zdravotně závadná, protože vlivem vody a slunce by se mohly do zeminy vylučovat nebezpečné látky. Poradíte popřípadě čím tomu zamezit?

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 2.5.2018 10:20

Dobrý den, já osobně plast nemám ráda, takže používám všude terakotu, kameninu atd. Ale pokud vím, tak spousta lidí pěstuje rajčata ve velkých plastových nádobách, ať se jedná o kýble či nádoby od malířských barev či jen tak v pytlích a problém tam žádný není. Takže bych se toho nebála.

Marcela

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025