Pěstování rajčat v pařeništi

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 61.109 (?)
2.5.2023 16:32

Skor všechny odrůdy v tom nízkém pařeništi už kvetou. Přitom jsou momentálně ideální venkovní teploty (viz. obrázek). V pařeništi neměřím, ale ze zkušenosti vím, že tam je teplota o 3-5 °C vyšší, takže vhodné pro oplování květů rajčat. Nechtělo se mně třepat s květy a tak jsem vyzkoušel ventilátor napojený na solární panel. Obloha zatažená, ale přesto to fungovalo, ale nemělo to tu správnou sílu. Zítra to zkusím namontova na trvalé místo, abych nemusel s tím nějak manipulovat. Když bude svítit slunce, tak to pojede, když ne a v noci se to točit nebude.

Vladimír

Solární panel a ventilátor
Teplé noci u nás
Teplé noci u nás
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 23.4.2023 21:52

A jak to s tou teplotou dopadlo?

host - 214.246 (?), 26.4.2023 6:13

Dnes ráno v 5 hodin u nás teplota 2 st. (oblast letiště V.H.) ve skleníku +8 st. Večer jsem dal teplomet s digitálním termostat.Jak klesne pod 8 zapne fukar. 

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 29.4.2023 14:42
První noc venku u země těsně pod 0, druhá noc -4 (topil jsem ve skleníku), třetí noc -3. Skleník i pařeniště ok, ale zelené plůdky meruněk kterých na některých stromech i po těch silných mrazech v květu bylo kupodivu dost to poškodilo.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 29.4.2023 20:56

Ty meruňky a broskve mají letos opravdu pech. Těch mrazových vln už bylo fakt dost.sad

Kupodivu tady u řeky asi ani nemrzlo, možná i proto, že město také trochu hřeje. V balkonovnících mi snad jen jednou klesla noční teplota malinko pod 7°C, takže jsem jim na půl hodinky pustil fén, ale jinak se drží nad 8°C úplně bez topení.

Horší je to s výsadbou tam nahoru. A tam určitě ještě mrznout bude. Tak stále čekám a sazenice rostou a rostou.

Milan HP

host - 81.144 (?), 29.4.2023 21:27
Letos bylo potřeba topit merunkám zatím asi tak 8 x z toho v jednom případě, možná ve dvou by se muselo přikládat opravdu fest, aby to mělo smysl. Ale jak už jsem psal kvas letos neplánuju. Ještě mám trochu trouchniviny na jednu případnou menší akcičku a pak konec. Mám sice letos zase vytrhané pařezy švestek i s kořeny, ale ty používat nebudu, je to důkazní materiál...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 29.4.2023 22:21

Důkazní materiál čeho? laugh

Milan HP

host - 61.109 (?), 29.4.2023 22:49

Nezlobte se. Co mají meruňky společného s pařeništěm?

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 30.4.2023 0:54

Ptáš se mne. Nemaje meruňky, vidím jen jeden společný jmenovatel: nízké teploty, zvlášť pokud jsou pod nulou. V tom případě to ale má souvislost s mnoha dalšími druhy ovoce i zeleniny.

Když už jsme u toho: chci teď dát košťáloviny pod netkanku. Ty s tím máš spoustu zkušeností, co si o tom myslíš? Sazenice jsou doma předpěstované, sice za nízké teploty, ale doma.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 61.109 (?), 2.5.2023 16:32

Skor všechny odrůdy v tom nízkém pařeništi už kvetou. Přitom jsou momentálně ideální venkovní teploty (viz. obrázek). V pařeništi neměřím, ale ze zkušenosti vím, že tam je teplota o 3-5 °C vyšší, takže vhodné pro oplování květů rajčat. Nechtělo se mně třepat s květy a tak jsem vyzkoušel ventilátor napojený na solární panel. Obloha zatažená, ale přesto to fungovalo, ale nemělo to tu správnou sílu. Zítra to zkusím namontova na trvalé místo, abych nemusel s tím nějak manipulovat. Když bude svítit slunce, tak to pojede, když ne a v noci se to točit nebude.

Vladimír

Teplé noci u nás
Teplé noci u nás

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 2.5.2023 19:01

Vladimíre, jsem taky toho názoru, že se budou opylovat slušně. U mne v balkonovníku - myslím, že ty teploty jsou srovnatelné, pokud je teplejší noc tak nad 7°C, ani jim nezatahuji krytí - se prokazatelně opylují a plody rostou. Nijak závratně rychle, ale viditelně. Co jsem si všiml, žádný celý květ ještě neopadl.

Měřil jsem včera teplotu půdy tam nahoře, už se blíží přijatelnému minimu: 9.8°C ve 40 cm. O víkendu po té studenější vlně půjde část nahoru. Horká voda a zasypat teplejší povrchovou ornicí. A netkanku 30g přes ně. To by mělo projít. A protože všechny mé rajčatové záhony jsou za kamennými teráskami, půjde do země nejdřív ta řada blíž k nim. Myslím, že kámen udrží teplo déle.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025