Pěstování rajčat 2013

pefito - (47) - 49.182 (?)
7.4.2013 10:53

60 x 60 by mi hodne pomohlo. Mam k dospizicii pas pody 8x2 metre teda 16 stovrcov. To by mohlo byt cez cez 40 rastlin . Vyhodou je ze slnko tam svieti od rana do vecera a je chranena murom zo severu, vychodu a ciastocne zapadu. Rad by som tuto vyhodu vyuzil pre co najviac rajciakov.

Ja som si teraz dal taky testovaci rok. Mam aj odrody bezne (bejbino, bycie srdce, ildi, torino,) ale je pravda ze ten zvysok su odrody skor menej zname. Napriek tomu verim a aj predpokladam ze medzi tymi dalsimi cca 35 odrodami najdem zopar takych, ktore nam budu vyhovovat aj do buducnosti.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 7.4.2013 19:39

Ty truhlíkové Venus mám spolus Vilmou a Aztekem spíš pro oko do nádob. Měla jsem před pár roky žluté tyčkové rajče bylo dost velké mělo míň plodů a zrálo asi uprostřed sezóny polorané nebo polopozdní, některé plody byly opravdu obří. Bohužel jsem ztratila zápisky tak tu odrůdu nevím a o Dulcii jsem si myslela, že je tyčková, má také velké plody.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 7.4.2013 20:30

Rajčatáři, prosímvás, vyštipujete zálistky už i u sazeniček? (Velikost 15-30 cm).

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 7.4.2013 21:59

Pokud jde o tyčkovou odrůdu, kterou hodlám pěstovat jako tyčkovou, tak zálistky vyštipuji. Většinou je dávám zakořenit a sazenice rozdám. J.

pefito - (47) - 49.182 (?), 6.4.2013 23:24

Zdravim pestovatelov,

Rad by som sa poradil. Tento rok sadim rajciaky k betonovemu muruv dvoch radoch.

Kedze mam tento rok zasadenych 45 odrod(z kazdej si nechavam len 1 koren) trocha sa obavam ci zvolim spravny spon. Urcite budu niektore rast rychlo, ine zas pomalsie. Aby nakoniec ten zahon nevyzeral nesurodo a aby si rajciaky nekonkurovali. Ako postupujete v takomto pripade vy?

Ako daleko odporucate sadit od bet. muru?

Uvazujem o spone 60x100.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 7.4.2013 8:17

Pro rajčata bohatě stačí spon 60x60, a to bez ohledu na odrůdu.

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 7.4.2013 9:26

ao také dávám zhruba 6Ox6O, jinak k těm odrůdám, jejich chutnosti, barvě,tvarům... nejlíp to vystihuje můj chlap, který mi jeden rok řekl při pojídání rajčat-"nejlepší sou stejně normální tyčková červená rajčátka, a nebo cherry odrůdy... vše ostatní bývá často zajímavost, radost z něčeho neobvyklého, holt často na úkor chutě, plodnosti i odolnosti.Takže já to beru takto, Sláva Porýní, Stupické,Start, či Tornádo jako zajištění jistého výnosu pro potřebu rodiny, plus na zobání třebas Cherolla, Idyll,Perun atd.A jako pro potěšení oka a nadšení z něčeho neobvyklého už můžeme volit různé méně obvyklé věci, ale musíme počítat s tím, že nemusejí doma chutnat, mohou být pozdní, neodolné plísni atd, u nás třebas rajčata typu SM, či biftekové odrůdy jím jen já takže co nesním nebo nezamaskuju do salátů tepelně zpracuji či zamrazím.Takže k tomu základu co zmiňuji nahoře střídám ty méně obvyklé a pro zbytek domácnosti ne úplně ideální věci tak, aby mi moc nezůstaly.Letos budu prvně sušit, tak sem si dovolila dát víc býčích srdcí a biftekáčů než jindy.Jinka k tomu Orange Strawbery, příští rok sem ho chtěla také, tak te´d nevím jestli ano či ne, jinak nemáte někdo zkušenost s odrůdou Retro malinowy... prý je chutná a plodná?

pefito - (47) - 49.182 (?), 7.4.2013 10:53

60 x 60 by mi hodne pomohlo. Mam k dospizicii pas pody 8x2 metre teda 16 stovrcov. To by mohlo byt cez cez 40 rastlin . Vyhodou je ze slnko tam svieti od rana do vecera a je chranena murom zo severu, vychodu a ciastocne zapadu. Rad by som tuto vyhodu vyuzil pre co najviac rajciakov.

Ja som si teraz dal taky testovaci rok. Mam aj odrody bezne (bejbino, bycie srdce, ildi, torino,) ale je pravda ze ten zvysok su odrody skor menej zname. Napriek tomu verim a aj predpokladam ze medzi tymi dalsimi cca 35 odrodami najdem zopar takych, ktore nam budu vyhovovat aj do buducnosti.

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 7.4.2013 11:42

no to toho máte požehnaně, jistě něco z toho bude dobré, ono každému chutná něco jiné.Já mám 13 odrůd, vesměs to jsou věci, krom úplně běžných, odrůdy které se u nás dají sehnat, ono už taky přes všelijaké weby koupíte dnes cokoli.Myslím, že nabídka je dobrá, kdybych měla místo, jisě bych ještě okolo 4-5 dalších odrůd vybrala.Letos u nás bude plíšeń,určitě, s železnou pravidelností ať je venku jak chce, nás obrok navštíví, takže byly by vhodné odolné věci, žádné experimenty, ale zkusím... mám naštěstí i foliák.Já mám na rajčata asi 3,5 x 3,5 m2,takže taky nic moc, a to tam ještě vecpu foliák.Ale mám ještě asi 1O kyblů, a velký sud na převislá minirajčata, tak snad to nějak vměstnám.Vyberu jen ty nejlepší sazenice a zbytek rozdám těm, co byli líní předpěstovat, oni si to přeberou.Bohužel mám jen jednu místnost chladnější a osluněnou, tam jsou rostlinky jak lusk, ostatní je slabší v teplejších a stinnějších místnostech, bohužel co nadělám, ale mám sazenic dost, takže si určitě pro sebe přeberu.

pefito - (47) - 49.182 (?), 7.4.2013 12:23

Dufam, ze sa Vam ta pliesen tento rok nepotvrdi, aj ked si skor myslim, ze r. 2012 sa nezopakuje (u nas bez akychkolvek ochoreni- zdrave rastliny do takmer konca oktobra)

Ja mam v skutocnosti tiez asi 300 sadenic rajciakov, 45 odrod a doma skonci len 40-45 najkrajsich. Ostatne idu rodicom, priatelom a znamym. Aspon su tie okna zelensie a dom zacina pomaly pripominat prales laugh. A to nehovorim o chilli paprikach (doma 10 odrod), bazalke 5 odrod, rebarbore, nejakych letnickach, Pak choi. 

Tiez mam problem s teplom, rajciny uz maju cca 40 cm.Chcel som ich presadit do pol litrakov, pretoze 2 dl su komplet prerastene korenmi a do vysadby je este mesiac, ale stonky su uz velmi hrube. Uvazujem ci ich nenecham zavadnut nech trocha zmaknu a tak lahsie utopim v zemi.Nemam s tym vsak skusenost a neviem ci im to skor neuskodi (zavadnnutie)

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 7.4.2013 12:30

myslím, že jim to neublíží...,zvláš´t pokud už mají bohatý kořenový systém, navíc rajčata snáší zavadnutí poměrně dobře, ke konci dubna když už mívám opravdu stromy, tak zalévám dvakrát denně a i tak když přijedu spět tak kolikrát stojí chuděry svěšené, a jak je zaliju za chvíli jsou OK.Rozhodně horší pro rajče je když má vody příliš.Takže to zavadnutí by nemelo být pro ně žádné drama pokud jsou to už silné rostliny/pokud by to byly nějaké chudinky asi by to bylo horší/

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz