Papriky - výsadba

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
20.4.2008 10:29

Toto je naprosto vyčerpávají a odborný výklad - moc děkuji.   Prosím, ještě mi napište, když jsem do skleníku dala na dno záhonů vrstvu hnoje, tak musím také ještě přihnojovat? Myslela jsem si, že to stačí - alespoň podle pěkné úrody jsem tak usuzovala.   Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 19.4.2008 0:16, zobrazeno: 17647x

Někde jsem četla, že se mají paprikám vyštipovat květy -před výsadbou do země. Já to tedy nedělám a papriky mám každý rok pěkné a veliké.  Vy květy vyštipujete? Máte s tím někdo zkušenost?  Díky - Daniela.

host - 129.34 (?), 19.4.2008 9:59

Ano, je pravda, že se mají květy odstranit, ale já vůbec netuším proč.

Proto je tam taky nechávám a s úrodou jsem spokojená. Lenka

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 19.4.2008 11:15

Prý je to proto, aby se sazenice papriky hned zezačátku nevysílila. Aby nedávala všechnu sílu do květů a rozvinula kořenový systém, kterým pak lépe přijímá živiny. Udělala jsem letos to, že na jedné straně skleníku jsem květy paprikám vyštípala a na druhé jsem je nechala.  Jsem opravdu zvědavá, jestli bude znát nějaký rozdíl.  Zdravím - Daniela.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 19.4.2008 11:32

Taky jsem to četla mají se odstranit asi proto, že se věnují tvorbě květů a plodů a tak zpomalí růst.Ale nejsem si jistá Mně se zatím nepodařilo sázet papriky s květy, ale vloni maminka předpěstovala doma na okně papriky, myslím Gelby, Kvadry a ještě dva druhy bílých paprik a ty kvetly a sázela jsem je dokonce s pidi paprikami, a nic moc, trochu jich tam bylo ale menších než bylo vváděno na obalu, a ani do výšky se jim nechtělo, asi záleží taky na odrůdě.

host - 44.124 (?), 20.4.2008 9:48

Květy, respektivě první středový květ u papriky se vyštípne, aby se paprika rychleji rozvětvila. Dojde k tomu, že po vyštípnutí nasadí květy na rozvětvení a tak máte v prvním patře většinou hned čtyři plody, nikoliv jeden. Další význam je v tom, že rostlina po vyštípnutí ještě povyroste, a plody v prvním patře se nedotýkají zeminy.

Ideální je, pokud vyštípnete první středový květ, dostanete čtyři plody v prvním patře, dále v dalším patě necháte opět čtyři plody a zbytek vyštípnete, rovněž ve třetím, které většinou bývá poslední. Toto co popisuji je dobré provádět u paprik, které chcete sklízet v botanické zralosti, čili červené, u některých odrůd i jiné. Po této regulaci plodů získáte úrodu nádherných paprik, které budou velikostně vyrovnané a rostlina tuto tzv. regulovanou násadu unese. U keříčků, kde chceme plody sklízet v konzumní zralosti toto není třeba provádět, ovšem musíme plody včas sklízet probírkou, abychom keře nepřetěžovali. Nezapomeňte na vydatné, ale rozumné přihnojování během vegetace.

Milan Boštička

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 20.4.2008 10:29

Toto je naprosto vyčerpávají a odborný výklad - moc děkuji.   Prosím, ještě mi napište, když jsem do skleníku dala na dno záhonů vrstvu hnoje, tak musím také ještě přihnojovat? Myslela jsem si, že to stačí - alespoň podle pěkné úrody jsem tak usuzovala.   Zdravím - Daniela.

host - 181.5 (?), 2.5.2008 11:13

nevím jestli to chápu dobře, pokud sázím do skleníku papriky a ještě nemají nasazené květy i tak musím ty první nebo ten jeden??? první vyštípnout? babi vysadila do skleníku již obalenou papriku květy, má vyštípat všechny nebo jen některé?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz