Paprika
|
|
 |
 |
host 27.3.2001 11:39
Vážený Jendo,
o paprikách toho víte opravdu hodně. Jistě mi poradíte jak řešit problém, na který narazím každý rok kolem července či srpna. Na paprikách se objeví takoví malí žlití broučci a celé rostliny zničí. Nepomáhá ani postřik a papriky musím vyhodit. Plody, které na nich jsou, musím vyhodit a zbyde mi pouze špatná nálada.
Předem díky.
Zdravím A.D. Severní Čechy
Jenda napsal:
>Paprika patří, spolu s brambory a rajčaty, k nejdůležitějším zástupcům čeledi lilkovitých, přičemž všechny tyto plodiny pocházejí z jižní a střední Ameriky. Pro papriku je typická její značná různorodost ve tvaru, velikosti, barvě, chuti a vůni plodu. Pálivost papriky způsobuje alkaloid capsicin, který se vytváří ve žlázkách na vnitřních žebrech plodů a odtud se rozšiřuje do okolní tkáně plodů a zejména semen. Člověk tento alkaloid rozezná v potravě i ve zředění 1: 1 000 000. Opakovaným dlouhodobějším pojídáním si však lidský organizmus postupně na pálivost zvyká a je schopen přijímat stále pálivější potravu. Většina konzumentů však má papriku v oblibě ne pro výraznou pálivost, ale zejména pro její vůni a chuť, která je u jednotlivých botanických druhů nebo i odrůd značně odlišná (sladká, trávovitá, ovocná, čokoládová atd.). Mletá sušená paprika je kromě toho oblíbeným přírodním barvivem potravy. Všeobecně je známo, že syrová paprika je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Jeho obsah je však značně závislý na jednotlivých druzích a odrůdách, kde mohou být až trojnásobné rozdíly. Méně je však známo, že plody papriky v době červenání obsahují až dvakrát více karotenu (provitamin A) než mrkev.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Jenda - (8), 22.1.2001 16:27, zobrazeno: 10905x
Paprika patří, spolu s brambory a rajčaty, k nejdůležitějším zástupcům čeledi lilkovitých, přičemž všechny tyto plodiny pocházejí z jižní a střední Ameriky. Pro papriku je typická její značná různorodost ve tvaru, velikosti, barvě, chuti a vůni plodu. Pálivost papriky způsobuje alkaloid capsicin, který se vytváří ve žlázkách na vnitřních žebrech plodů a odtud se rozšiřuje do okolní tkáně plodů a zejména semen. Člověk tento alkaloid rozezná v potravě i ve zředění 1: 1 000 000. Opakovaným dlouhodobějším pojídáním si však lidský organizmus postupně na pálivost zvyká a je schopen přijímat stále pálivější potravu. Většina konzumentů však má papriku v oblibě ne pro výraznou pálivost, ale zejména pro její vůni a chuť, která je u jednotlivých botanických druhů nebo i odrůd značně odlišná (sladká, trávovitá, ovocná, čokoládová atd.). Mletá sušená paprika je kromě toho oblíbeným přírodním barvivem potravy. Všeobecně je známo, že syrová paprika je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Jeho obsah je však značně závislý na jednotlivých druzích a odrůdách, kde mohou být až trojnásobné rozdíly. Méně je však známo, že plody papriky v době červenání obsahují až dvakrát více karotenu (provitamin A) než mrkev.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 27.3.2001 11:39
Vážený Jendo,
o paprikách toho víte opravdu hodně. Jistě mi poradíte jak řešit problém, na který narazím každý rok kolem července či srpna. Na paprikách se objeví takoví malí žlití broučci a celé rostliny zničí. Nepomáhá ani postřik a papriky musím vyhodit. Plody, které na nich jsou, musím vyhodit a zbyde mi pouze špatná nálada.
Předem díky.
Zdravím A.D. Severní Čechy
Jenda napsal:
>Paprika patří, spolu s brambory a rajčaty, k nejdůležitějším zástupcům čeledi lilkovitých, přičemž všechny tyto plodiny pocházejí z jižní a střední Ameriky. Pro papriku je typická její značná různorodost ve tvaru, velikosti, barvě, chuti a vůni plodu. Pálivost papriky způsobuje alkaloid capsicin, který se vytváří ve žlázkách na vnitřních žebrech plodů a odtud se rozšiřuje do okolní tkáně plodů a zejména semen. Člověk tento alkaloid rozezná v potravě i ve zředění 1: 1 000 000. Opakovaným dlouhodobějším pojídáním si však lidský organizmus postupně na pálivost zvyká a je schopen přijímat stále pálivější potravu. Většina konzumentů však má papriku v oblibě ne pro výraznou pálivost, ale zejména pro její vůni a chuť, která je u jednotlivých botanických druhů nebo i odrůd značně odlišná (sladká, trávovitá, ovocná, čokoládová atd.). Mletá sušená paprika je kromě toho oblíbeným přírodním barvivem potravy. Všeobecně je známo, že syrová paprika je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Jeho obsah je však značně závislý na jednotlivých druzích a odrůdách, kde mohou být až trojnásobné rozdíly. Méně je však známo, že plody papriky v době červenání obsahují až dvakrát více karotenu (provitamin A) než mrkev.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 11.5.2002 16:09
Prosím potrebovala bych nejake informace o pestovani paprik a rajcat dekuja :Beruska
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.12 (?), 2.9.2006 20:02
občas dostanu hroznou chuť na mletou sladkou papriku a musím si dát pár čajových lžíček,nejvíc mi chutná maďarská,je to normální a zdravé. Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.29 (?), 3.9.2006 9:41
Neodolal jsem a reaguji na předcházející příspěvek. S chutí na cokoli se někdy obtížně bojuje ale........, asi je to normální ale jen sotva v tomto množství zdravé. Všeho moc škodí, říká lidová moudrost. Nemohu si odpustit jednu citaci výroku jednoho kamaráda který po příchodu od lékaře prohlásil : " všechno dobré je nezdravé, zakázané nebo v nejlepším případě nemorální " Na druhou stranu ale tvrdím, že zdravé tělo si řekne co potřebuje a člověk má žít sám se sebou v míru a nebojovat příliš se svými chutěmi. Přeji dobré trávení JP..
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|