Odumírání okrajů listů na sazenicích paprik

host - 28.103 (?)
3.2.2023 14:25

Takhle to u mě vypadalo, když jsem likvidoval plíseň na substrátu jedlou sodou =D.

Mladé rostlinky vskutku žádné hnojivo navíc v substrátu nepotřebují a hlavně jsou náchylné. Doporučuju vysadit nové pro sichr. A tyhle nechat jestli přežijí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 52.254 (?), 3.2.2023 9:18, zobrazeno: 5008x
Dobrý den. Prosím o radu. Na měsíc starých sazenicích paprik odumírají okraje listů viz. foto. Byly zalévány roztokem Merpanu. Nyní již týden nezalévám. Předem děkuji za odpověď S pozdravem Honza

host - 52.254 (?), 3.2.2023 9:20
Další foto

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 3.2.2023 10:44

Měl jsem kdysi něco podobného a vlastně to stále mám, ale na rajčatech. Nejsem přesvědčen, že za to může Merpan, ale zásada je na mladé rostlinky nepoužívat žádné fungicidy. Vlastně žádnou chemii.

Řeknu vám, co bych udělal já. Především bych je přesadil do nové směsi. Jaký substrát jste použil? Agro? Rozhodně bych koupil substrát nový a jiné značky. Osobně používám výsevní Gramoflor. Není ovšem nejlacinější. Špatný není ani Florcom. Při přesazování bych vypláchl starý substrát z kořínků a zkontroloval kořínky, zda nejsou uhnilé či sežrané (smutnice). Kvalitní substráty jsou vyhnojené obvykle na 6 týdnů. Nicméně po 14 dnech, až se chytí, bych jim dal do zálivky NPK složku Kristalonu zdravé rajče a paprika kvůli draslíku, koncentrace dle návodu. Osvědčuje se mi to i u rajčat. No a do toho nového substrátu bych také vysel "záložní várku" pro jistotu. A ještě něco: udržoval bych je v alespoň 24°C.

Ovšem výsledek nelze zaručit. Nemusí to být totéž, co u mne.

Milan HP

host - 28.103 (?), 3.2.2023 14:25

Takhle to u mě vypadalo, když jsem likvidoval plíseň na substrátu jedlou sodou =D.

Mladé rostlinky vskutku žádné hnojivo navíc v substrátu nepotřebují a hlavně jsou náchylné. Doporučuju vysadit nové pro sichr. A tyhle nechat jestli přežijí.

host - 52.254 (?), 3.2.2023 15:58
Děkuji za odpověďi. Vyséval jsem do speciálních kostiček HGA Garden Eazy Plug, ale kostička není vůbec prokořenělá. Kořínek je cca 1 cm veliký. Přesazoval jsem celou kostičku do substrátu: Hoštický substrát pro výsev a množení, ale ten také není prokořenělý. Přelité to není. Rostliny jsem přesadil a kostičky vyhodil. Minulý rok jsem vyséval přimo do substrátu a tento problém nebyl. Tak to bude zřejmě těmito kostičkama. Pro jistotu jsem vysel nové do substrátu. Honza

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 3.2.2023 20:11

Malý kořenový systém nejspíš znamená nedostatek fosforu a možná i draslíku. A dost pravděpodobně přebytek dusíku. Kolik dostávají světla? Kde je pěstujete?

Osobně klíčím jak rajčata, tak papriky v koupelně, kde je cca 26°C. Není tam denní světlo, takže jim okamžitě po vyklíčení rozsvítím LED žárovku 20W, denní bílá. Vzdálenost 15 - 20 cm. A nechávám je tam až do pikýrování, kdy už mají nejméně 2 pravé lístky. A sadbovník (30 x 35 mm) je plný kořínků. Přihnojuji NPK složkou Kristalonu zdravé rajče za týden či tak nějak po pikýrování do kartónů od mléka či džusu. Tedy nejméně do 3/4l směsi. To jim bohatě stačí až do výsadby. A v kartónech už jsou papriky na okně v cca 23°C bez umělého osvětlení. Trochu se vytáhnou, ale to mi nevadí. Na vlákně Papriky 2023 je foto.

Milan HP

host - 53.193 (?), 4.2.2023 12:56
Pěstuji v pěstírně s LED světlem 32W studená bílá, s tepelnou podložkou a termostatem, 24-26°C. Svítím 14 hod denně. Koupil jsem Kristalon a zkusím je přihnojit. Možná, že v těch kostičkách je málo živin a rostlinky je hned spotřebují. Honza.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 4.2.2023 14:43

To by mělo být víc než vyhovující. Hoštické substráty jsem sice neměl, ale mají slušnou pověst. To by bylo, aby to nerostlo.wink

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 8.2.2023 8:53

Honzo, jak si vedou ti přesazenci? Přežijou?

Milan HP

host - 52.254 (?), 9.2.2023 19:43
Dobrý večer Milane. Nejspíš ne. Vypadají hrozně. Je to týden, co jsem je přesadil do substrátu a nerostou. To samé se začíná dělat na sazenicích rajčat, které jsem dal cca dva týdny zpět taky do kostek. Konec děložního listu začíná usychat. Kostky jsem zalil Kristalonem na rajčata a papriky. Má vysetý nový rajčata a papriky v substrátu. Minulý rok bylo vše v pořádku> sel jsem do substrátu. Podezřívám ty kostky, jestli nejsou kontaminovaný nějakým herbicidem??? Jinak nevím. Budu dál pěstovat jen v substrátu... Ty kostičky se mi líbili, ale nějak se v nich nedaří... Přikládám foto paprik po přesazení a rajčat pěstované v kostičkách...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz