Odrůdy rajčat, které už rozhodně nechci

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?) 
13.9.2024 13:11

No, z toho moc moudrý nejsem. Ale nevadí, já na zázračné bujony stejně nevěřím. Tedy pokud nenazveme třeba fermentovaný slepičinec či kopřivovou jíchu tímhle výrazem. Ale to nejspíš ještě neproběhlo.

Milan HP

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 4.213 (?), 15.8.2024 18:50
Zdravím všechny. Mohl by mi někdo poradit s výběrem odrůdy rajčete, která by byla podobná rajčatům pěstovaným před 40 nebo 50 lety? S tou typickou výraznou vůní a chutí? Co jsem zatím zkoušel byla rajčata spíš darovaná. Co komu pro sázení zbylo. Ale zatím ta rajčata měla "plechovou"slupku, zelená od stopky a nevýrazné chutí. Nemám k dispozici záhon nebo zahradu. Pěstují je v nádobách umístěných v blízkosti Jižní zdi. Děkuji moc za odpověď. Jaryn

host - 248.153 (?), 15.8.2024 19:50

Stará odrůda, která se dodud pěstuje, je Stupické, ale právě tahle a jí příbuzné odrůdy mají ten zelený límeček, co nechcete. Za sebe mohu doporučit Bejbino - je jen středně velké (akorát do pusy), ale úrodné a chutné (pěstuji ho na dva výhony).  Lída

Bejbino
Bejbino

host - 48.184 (?), 15.8.2024 22:45

Start S F1 je nejchutnější rajče podle mě.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 21.8.2024 23:05

Mám podobnou vzpomínku na 60tá a 70tá léta. Tenkrát se sem dovážela rajčata z Rumunska či Bulharska. Dodnes si pamatuji jejich skvělou vůni a chuť. Pátral jsem, ale nenašel jsem nikoho, kdo by si vzpomněl na název odrůdy či odrůd. Nejspíš by to musel být někdo přímo v tom dovozu zúčastněný.

Jinak ale na zahrádce jsme pěstovali Starty a Stupice. Později přišly jako úžasná novinka holandské Bonsety. Ale z těch jsem byl zklamaný už tehdy jako kluk a svůj pocit zklamání jsem si potvrdil v roce 2018, kdy jsem z Holandska dostal semínka a pěstoval je. Oproti Startkám nejmíň 3 stupně na stupnici chutě 1 - 10 níž. Plodné byly dost, ale myslím, že je Holanďani vyšlechtili pro kšeft.

Nevím, možná tam byly i jiné odrůdy, hlavním zahradníkem byla maminka a já jen přicmrdával. Ale té už se nezeptám.

Milan HP

P.S. Je ale také docela dobře možné, že tenkrát jsem měl čich i chuť mnohem citlivější a že je to vzpomínka typu "jó, když jsme byli mladí, bylo všechno lepší".

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (279) - 158.138 (?), 12.9.2024 18:13
Já bych doporučil jednoznačně Tornádo, jako kluk jsem se tím cpal pořád, mamka vždy někde vzala sazenice, to byla bašta, ale jak říká Milan, možná je to jen tou krásnou vzpomínkou na dětství.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 13.9.2024 13:22

Ano, Tornáda jsme možná také měli. Rozhodně jsou plodnější a chutnější než Bonset. Pěstoval jsem je i později, ale jsou dost citlivá na PB. A aby měly správnou chuť, nesmí se přehnojovat a přelévat.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025