Odolné odrůdy rajčat
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?) 28.11.2020 17:31
Vzorkováním každé dodávky, tedy i pro amatérské zahrádkáře? Našimi odborníky tady? Pokud je to takhle důsledné, myslím, že dokážu přes známé zařídit, aby to proběhlo podle předpisů a nám ještě něco zbylo. Ale je to opravdu vopruz.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.94 (?), 28.11.2020 20:06
Jen jednu poznámku: Dle ÚKZÚZ hnědá vrásčitost plodů rajčete byla v USA vymýcena. To, že je v Italii, Francii a také u nás je problém EU. Není nic lehčího, než celý svět rozdělit na EU a ti ostatní (Rusko, Čína, USA a také ty odkud ta nákaza přichází- Tchajvan, Indie, atd.). Semena se k nám dováží (opravdu dováží) hlavně z Číny a Jižní Ameriky, kde se pěstují semena našich odrůd pro největší české semenářské firmy.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.94 (?), 29.11.2020 11:31
Díky za korekci. Já jsem tu věc o tom vymýcení četl na webu ÚKZÚS. I USA má zpřísněny pravidla pro dovoz semen a firmy tato semena musí také testovat. Předpokládám, že když si koupím semena od nějaké semenářské firmy u nás stejně tak jako v USA, tak neohrozím pěstování rajčat tímto virem v ČR. Nejsem žádný velký dovozce a držím se toho pravidla, které platilo dříve- do pět balíčků v originálním balení (jeden balíček jedna odrůda). Reagoval jsem jen na předchozí příspěvek, abychom tady nevypadali jako, že narušujeme nějak rajčata v ČR. Jinak přiznávám, že nijak pravidelně nesleduji legislativu v této oblast a jsem rád, že se aspoň někdo objeví kdo nás informuje.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.203 (?), 1.12.2020 12:07
Přesto, že ještě žádná semena Mountaineer Pride a Mountaineer Delight nemám, tak už přemýšlím co s nimi. Pochopitelně nejdůležitější je otestovat, zda jsou opravdu odolné vůči Septoriové skvrnitosti a Plísni bramborové. V zásadě věřím tomu co píší na webu, ale jsou to poměrně nové odrůdy (2017) a nějaké hodnocení jsem zatím nikde nečetl. Pro to testování počítám s tebou, ale myslím si, že by byl dobrý ještě někdo, kdo má mnoho zkušeností a problémů s výše uvedenými chorobami. Asi by to měl být někdo s ještě horšími podmínkami než máš ty na svém pozemku nebo já (asi vyšší nadmořská výška, přídně nějaká vlhká kotlina). Znáš někoho takového, kdo má každý rok problém s plísní bramborovou?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.37 (?), 1.12.2020 15:09
Vladimíre, problémy s plísní bramborovou jsem měl / mám každoročně já. Proto jsem také v roce 2017 zkusil Mountain Magic (MM) a byl jsem nadšen že ty rajčata u mě vydržela mnohem déle než do konce prázdnin (jak to bylo u mě obvyklé). A proto jsem taky začal ten svůj dehybridizační experiment. Jak jsem psal, i letos mi plíseň bramborová zničila pár jiných odrůd rajčat a i několik z těch experimentálních F4 MM (včetně plodů), které asi ztratily geny k odolnosti. Se septoriovou skvrnitostí listů mám problém i u MM (v 1. generaci jsem měl nejlepší výsledky, ale přesto tam choroba patrna byla, teď jsem vybral v F4 kandidáty, které ji opět měly méně a zároveň byly odolné k plísni a budu zkoušet v 5. generaci...).
Takže kdyby zbylo pár semínek Mountaineer, byl bych moc vděčný a rád otestuji. Náklady bych samozřejmě pomohl uhradit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.0 (?), 1.12.2020 15:27
Díky za nabídku. Budu vděčný za tvou spolupráci. Pokud to všechno vyjde, budu s tebou počítat. Náklady žádné nebudou, všechno zaplatil a zaplatí můj kamarád z Kanady. Musíme zatím čekat, kdy to dojde. Zatím také čekám na Lorelei, nechci se zatím Darella ptát jestli to opravdu poslal.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 1.12.2020 16:53
Miku, MM opravdu nejsou nijak odolnější proti septorii než jiné odrůdy. Mám stejnou zkušenost z loňska. A měl jsem F1 generaci.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.13 (?), 4.1.2021 16:13
Dnes jsem konečně dostal ta semena Mountainerů.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 4.1.2021 20:05
Skvělá zpráva. Já zas koupil ještě jednu zářivku, abych měl dost místa na sazenice. 3 velká okna 120 cm a 2 malá 60 budou v provozu. Jsem připraven.
Milan
MD zatím žádný úspěch.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |