Nejtěžší rajče

host - 6.138 (?)
2.12.2017 22:45

Přesně jak říkáte.

U rajčat je, podle mne, ještě platnější to heslo "Na velikosti (tolik) nezáleží." Velikost plodů je u mne tak někde na 6. místě. Ale přiznávám, že asi nejsem moc vybíravý: kromě těch supermarketových mi většina rajčat chutná. Pravda, ještě jsem nikdy neměl víc jak tři odrůdy na porovnání, ale tvrdím, že doma vypěstované rajče (až na výjimky) je prostě chuťový svátek. 

Milan Hokus Pokus

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 52.26 (?), 23.8.2017 21:18

Summer Cider 1kg

Summer Cider
Summer Cider

host - 192.2 (?), 30.1.2020 20:41
Muj kellegs breakfast

host - 6.138 (?), 2.12.2017 22:45

Přesně jak říkáte.

U rajčat je, podle mne, ještě platnější to heslo "Na velikosti (tolik) nezáleží." Velikost plodů je u mne tak někde na 6. místě. Ale přiznávám, že asi nejsem moc vybíravý: kromě těch supermarketových mi většina rajčat chutná. Pravda, ještě jsem nikdy neměl víc jak tři odrůdy na porovnání, ale tvrdím, že doma vypěstované rajče (až na výjimky) je prostě chuťový svátek. 

Milan Hokus Pokus

host - 173.17 (?), 3.12.2017 15:51

Vlákno "Nejtěžší rajče" založil v roce 2013 Alex. Jistě to nemyslel jako nějakou soutěž, jen ho zajímalo jak veliká rajčata se u koho urodila. Myslím si, že toto splnilo jeho očekávání, objevilo se tady dost fotek a také se ukázalo, že opravdu jsou rajčata, která plodí veké plody. Z našich je to například Brutus, Velké plody mohou být i u nějakých jiných jako je Beefmaster F1, Cuor di Bue atd., jejichž semena jsou u nás k sehnání. Pokud jsem se dobře díval, tak k dnešnímu dni je na tomto vlákně 52 příspěvků a bylo shlédnuto cca 32OOO krát. Není to sice tolik jako "Nejchutnější rajčata" (přes 600000), ale i přesto je vidět, že toto téma zahrádkáře zajímá. Velké rajče je tak trochu synonymem výrazu biftekové rajče. Ne každé biftekové rajče je veliké, ale všechny mají úplně jinou strukturu než normální běžné rajče. Jsou masitá, mají málo semen a tekutiny ve které semena plavou.  A proto jsou oblíbená.

Pro mne na rozdíl od Vás Milane, je velikost rajčete (myslím tím typ rajčete, které ze své genetické podstaty tvoří velká bifteková rajčata)  asi nejdůležitější vlastnost podle které vybírám odrůdy rajčat k pěstování. Že si potom příroda s rostinou pohraje a vytvoří ještě větší plody než obvykle,  tak to už není mojí zásluhou, ale zásluhou té genetiky a podmínek pěstování. Tady v naší republice neznám nikoho kdo by se snažil vypěstovat nějaké nejtěžší rajča a vyhrát soutěž, kerá vlastně ani neexistuje. V cizině takové soutěže jsou a evidují se také rekordy.

Vladimír

PS.: Doporučuji všem, aby si vyzkoušeli vypěstovat jednu nebo dvě rostliny nějaké biftekové odrůdy rajčete. Možná budete překvapeni, jak takové rajče chutná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz