Nedostatek vápníku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.147 (?), 30.7.2014 9:39
Dobrý den pane Vysloužile, děkuji Vám za odpověď. Chlorid vápenatý v tuhe formě už mám doma, kilovka byla za velmi přijatelnou cenu a je určený dokonce pro potravinářské účely. Když navážím 5g na nějakých 995ml vody bude to odpovidat koncentraci zhruba 0,5%? Samozřejmě vyzkouším na několika rostlinách jestli roztok nepálí. Silné příznaky nedostatku vápníku mám na paprikách Ramiro, rajčatech Býčí srdce a Green Zebra. U ostatních paprik, ani rajčat nemám problém.
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.197 (?), 1.8.2017 15:12
Dobrý den, postříkala jsem rostliny wuxalem kalcium, ale pořád je to stejné, jakmile rajče začne zrát, už je dole "strup". Podle návodu se má stříkat po 3 týdnech, teď je to týden, ale nevím... rajčata krásně rostou, na zelených není známka ničeho špatného, ale všechny ty, které se začly barvit, byly poškozené. Je to kvůli situaci před stříkáním a jen dojezd, nebo mám stříkat znovu, ač je to jen týden, nebo přidat wuxal ještě do zálivky?
Mám také dost bujné rostliny, pomůže, když je víc protrhám? (Neptejte se proč, je to dlouhá příběh... :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.246 (?), 1.8.2017 16:59
Mozno ide o nejaku chorobu. Vas problem moze byt aj z prehnojenia. Niektore latky maju tzv antagonizmus. Napriklad ak prehnojite dusikom (co podla vasho popisu sedi) mozete obmedzit prijem vapnika a draslika. Naopak dostatok dusika zlepsuje prijem fosforecnanov. Prehnojenim dusikom rastlina rastie bujne do zeleneho... a plody su nekvalitne, ak nejake su. Ak ste prehnojili, s tym nic neurobite, ale s casom bude situacia mozno lepsia.
Vhodna na postrek je aj vapenata mineralna voda. Napr miticka ma same hydrogenuhlicitany a hlavne vapnik, velmi malo sodika. Dobre striekat za mokra po dazdi. Co sa tyka chloridu, neviem, ci prave ten rastliny nemaju radi. Alebo kupit hnojivo s obsahom chelatonu, co sa skor vyuziva pri hnojenim zelezom.
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.197 (?), 1.8.2017 17:47
Přehnojeno nebude, hnojila jsem jen asi jednou za 14 dni Kristalonem v zálivce. Plodů je nasazeno bohatě, krásně rostou, jsou velké, jen převážně zatím zelené.
Ta bujnost byla způsobena tím, že jsem sela keříčková rajčata a tím pádem to nechala růst, ale postupem času se ukázalo, že to keříčková nebyla. Už jsem to hodně zredukovala. Asi i proto bylo vápníku málo.
V dotazu mi spíš slo o to, co udělat v té fázi TEĎ, kdy podle popisu se má znovu stříkat až za 14 dní, ale zdá se, že vápníku zatím, ani po postříkání, není dost. Co je lepší, postříkat znovu, nebo tím wuxalem pro změnu zalívat, nebo přihnojit znovu Kristalonem, nebo nedělat nic, protože jen dojížděl ten předchozí nedostatek a ty plody, které jsou teď zelené, už budou nejspíš ok?
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.210 (?), 1.8.2017 18:12
Wuxalem zalijte, nadzemní část stříkněte Harmonií vápnik.
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 1.8.2017 21:25
Já bych to ještě preventivně postříkal. není to takový problém. V žádném případě bych Wuxalem nezalíval, protože problém je v tom, že kořeny nejsou schopny přijat dostatečné množství vápníu i když možná je ho v půdě dost (blokování špatným pH nebo nadbytkem nějakého jiného prvku). Často v průběhu sezóny problém s vápníkem sám odezní, rostlina zesílí (i kořeny) a rajčete se začnou vyvíjet normálně. Já s tím mám letos také problém, hodně rychle zrajících plodů a vápníku, který je jedním ze základních prvků tvorby plodů je schopna dodat rostlina relativně málo. U některých velkých mně ani střkání Wuxalem nepomohlo.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|