Jeden vinař ve Francii(Nicolas Jolly) ,který bere ekologické pěstování révy vinné z trochu jiné stránky a stává se tak kontroverzní osobou, používá při ochraně révy také prý mélko .Neznám zatím žádné výsledky pokusů, které by se tímto zabývaly, ale může to být v tom, že rostlina buďto impregnuje svá pletiva vápníkem, což je jedna hypotéza, anebo,to spíše, změní krátkodobě PH na povrchu listů a to snad spomali rozvoj houbových chorob.Samozdřejmě mléko aplikovné postřikem na list.Takové postřiky budou mít jen krátkodobou účinnost.Zalévání mlékem, to podle mne bude mít efekt minimální.
Zkuste raději přesličkové výluhy.
Minulou vegetaci se stalo, že polovině vinařů kteří se zabývali eko produkcí, napadla perenospora a padlí vinohrady, a totálně je zdevastovala.
můžeme tedy si vybrat jak s plísní budem bojovat.Osobně ale nepoužívám při ochraně okurek nic ,a taky sklízím plné kbelíky.
S pozdravem J.Pavlíček