Melouny - devastující choroba 2009

host - 191.158 (?)
1.4.2010 10:06
Mi odešly u melounů všechny listy které byly "nad" netkanou textilií, zelené zůstaly jen mimo ni. Zda to byla plíseň nedokážu říci, každopádně to mají na svědomí výkyvy počasí - kroupy, měsíc dešťů, pak měsíc horka přes den a chladno v noci, do toho horka pak ještě taky déšť. Na tu bídu jsem sklidil asi osm melounů a neměly chybu. Prozraďte jakým způsobem, jaké odrůdy a v čem melouny pěstujete. Já mám také nevyužitou terasu a letos to chci vyzkoušet s mešími odrůdami melounů (bavíme se o vodních?). Děkuji Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Kutilo_pestitel - (4) - 194.161 (?), 1.4.2010 9:55, zobrazeno: 11553x

Dobrý den,

pěstuji roky destíky melounů mnoha odrůd na terase v kontejnerech. Loni (jako každý rok předtím) porost zničila nějaká (asi) houbová choroba, avšak oproti předchozím rokům přišla o měsíc dříve a vetšina plodů nedorostla či nedozrála. Normálně sklidím i 100 kg vynikajících plodů, loni se nedalo jíst skoro nic. Připojuji fotky, koukal jsem zde po diskusi i po internetu a zdá se mi, že by to mohlo být padlí, ale jist si nejsem.

Má někdo zkušenost co to je a vyzkoušenou jakoukoli ochranu? Dodávám, že terasa je celodenně osluněná a ovlhčení listů je minimální - třeba rajčata pěstuji bez jakékoli chemie a plíseň žádná, či na max. jedné dvou rostlinách.

Velice děkuji za pomoc, která zjevně může být ku prospěchu mnoha dalším. zdravím a přeji úspěchy nejen s melouny v letošním roce!

Počátek
Počátek
Počátek1
Počátek1
Počátek2
Počátek2
Průběh
Průběh
Průběh1
Průběh1
Průběh2
Průběh2
Konečný stav
Konečný stav
Konečný stav1
Konečný stav1
Konečný stav2
Konečný stav2

host - 191.158 (?), 1.4.2010 10:06
Mi odešly u melounů všechny listy které byly "nad" netkanou textilií, zelené zůstaly jen mimo ni. Zda to byla plíseň nedokážu říci, každopádně to mají na svědomí výkyvy počasí - kroupy, měsíc dešťů, pak měsíc horka přes den a chladno v noci, do toho horka pak ještě taky déšť. Na tu bídu jsem sklidil asi osm melounů a neměly chybu. Prozraďte jakým způsobem, jaké odrůdy a v čem melouny pěstujete. Já mám také nevyužitou terasu a letos to chci vyzkoušet s mešími odrůdami melounů (bavíme se o vodních?). Děkuji Mirek

Kutilo_pestitel - (4) - 194.161 (?), 1.4.2010 10:29

Pěstuji jak vodní, tak cukrové. Několik let jsem zkoušel hodně odrůd a postupně vyřazuji ty, jež jsou neuspokojivé a obecně mi moc nechutnají cukrové, takže ty byly a budou vždy v pozadí.

Z vodních mám nejlepší zkušenosti se Sugar Baby a žlutý janosik (ten je u mě nejlepší). Nevratně jsem vyřadil Lajko, Ruber, Crimson Sweet. Loni jsem prvně zkoušel a díky výše popsanému "konci" nemohl posoudit LestraF1 a PanniF1 (ale dobře se nejevily) a Red Star. Letos přiřazuji z USA dovezené Moon and Star, Queen F1, bezsemenou Jenny a ve Španělsku koupený protáhlý žlutý Klondike R7. Loni jsem měl i roubované profi odrůdy ze Španělska - rozdíl jsem neidentifikoval, címž ovšem roubování nijak nekomentuji. Z cukrových letos prvně Piel de Sapo a opakovaně Marlen.

Pěstuji v 25 litrových kontejnerech, substrát běžný zahradní (zdroj Bauhaus), používaný opakovaně, avšak rotovaný mezi rajčaty, paprikami a melouny a co 3 roky měněný a každoročně doplňovaný a dohnojovaný granulovaným hnojem a odplevelovaný. Loni jsem rozvedl kapkovou závlahu a kromě melounů bylo vše ostatní výborné. Úroda či úrodnost melounů v mých podmínkách je mírně relativní, neboť právě z důvodů zkoušení mnoha odrůd a snahy se jistit mám každou odrůdu ve více kusech (2-5) a dávám tak 3 rostliny do kontejneru, což je moc. Výsledek je, že melouny jsou spíše menší, ale chuťově výborné. Nejvetší jsou Janosiky, i chuťově vynikají. Příští rok snížím množství odrůd i rostlin do stejného počtu kontejnerů.

Terasu určitě zapojte (má je v Praze), má opravdu mnoho výhod. Já třeba nemohu prakticky použít zahradu, která je v údolí v lese - relativně málo slunce a gigantická vlhkost. Rajčata tam mají plíseň snad už v červnu:-). Na terase to máte "pod nosem", zřejmě bude velmi teplá, rostliny budou rychle osychat. Jedině ta voda... cena za kubík je nemalá, spotřeba na cca 120 rostlin rajčat, paprik, melounů a spol + cca 40 stronů (třeba 3metrové třešně, cca 20 tomelů, broskve, meruňky, švestky, atd.) není úplně malá, byť to překvapivě zase není až tak kritické (v největších parnech +-150l/den s dešťovým čidlem a skoro denní osobní úpravou délky závlahy podle počasí).

Přeji ať se melounům na terase daří!

host - 191.158 (?), 1.4.2010 10:44
Díky za vyčerpávající odpověď. Terasa (Břeclav) je nově izolovaná jen budu muset vyřeši její pochůznost. Ne že by to neunesla ale již jsem z přístupem na ni moc nepočítal - na povrchu mám modifikovanou lepenku se vsypem. Já mám letos také koupený Red Star od Kíprkelu a právě ten chci vyzkoušet v nádobách protože by měl mít 2-3 kg, což je zhruba hmotnost velmi raných odrůd (Sugar Baby, Ogoněk (Fire)). Do kontejnerů asi nemá smysl dávat roubované bo jejich podnože by byly v malém prostoru nevyužity. Další otázka je závlaha, po nasazení plodů by se měla omezit aby plody nebyly vatovité ale křupavé (kontejner bude samozřejmě vyjímka). Plody uvažuji zavěsit do sítěk aby neležely na zemi a co se týče cukrových melounů tak ty u nás nikdo nejí a proto jsem je ještě nepěstoval. Ještě jednou díky za námět a ať je úroda bohatá.

host - 183.242 (?), 1.4.2010 16:50

Mám pocit, že choroba to nebyla. Byly to mršky svilušky. Soudím tak podle paučinek - jestli jsem se dobře dívala. Elena

host - 155.121 (?), 1.4.2010 16:56

Padlí.   VK

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 176.254 (?), 1.4.2010 18:19

Je to plíseň. Použil bych preventivně po vysazení Ridomil. Dobrá bude i Ortiva.

host - 191.35 (?), 1.4.2010 19:35

Ridomil nepůsobí na padlí a preventivně po vysazení nemá vliv na pozdější výskyt jakékoli plísně. Doporučuji přípravek Ortiva opakovaně preventivně během celé vegetace. OL je 3 dny a je to širokospektrý fungicid.   VK

Kutilo_pestitel - (4) - 194.161 (?), 2.4.2010 8:56

Díky za tipy! Koukal jsem na přípravek Ortiva, ten vypadá velmi nadějně. Píší, že je velké riziko vzniku rezistence, takže důrazně doporučují střídat. Napadá mne, zda-li by vhodné prostřídání nebyla měď, tj. třeba Champion a co třeba i něco jako Bioton/Bioan (olej+lecitin/lecitin+mléčné blíkoviny)??

host - 155.121 (?), 2.4.2010 9:10

Ortivu můžete prostřídat se Sulikolem proti padlí. Champion nepůsobí na padlí a mléčná bílkovina moc neúčinkuje.  VK

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz