Pěstuji jak vodní, tak cukrové. Několik let jsem zkoušel hodně odrůd a postupně vyřazuji ty, jež jsou neuspokojivé a obecně mi moc nechutnají cukrové, takže ty byly a budou vždy v pozadí.
Z vodních mám nejlepší zkušenosti se Sugar Baby a žlutý janosik (ten je u mě nejlepší). Nevratně jsem vyřadil Lajko, Ruber, Crimson Sweet. Loni jsem prvně zkoušel a díky výše popsanému "konci" nemohl posoudit LestraF1 a PanniF1 (ale dobře se nejevily) a Red Star. Letos přiřazuji z USA dovezené Moon and Star, Queen F1, bezsemenou Jenny a ve Španělsku koupený protáhlý žlutý Klondike R7. Loni jsem měl i roubované profi odrůdy ze Španělska - rozdíl jsem neidentifikoval, címž ovšem roubování nijak nekomentuji. Z cukrových letos prvně Piel de Sapo a opakovaně Marlen.
Pěstuji v 25 litrových kontejnerech, substrát běžný zahradní (zdroj Bauhaus), používaný opakovaně, avšak rotovaný mezi rajčaty, paprikami a melouny a co 3 roky měněný a každoročně doplňovaný a dohnojovaný granulovaným hnojem a odplevelovaný. Loni jsem rozvedl kapkovou závlahu a kromě melounů bylo vše ostatní výborné. Úroda či úrodnost melounů v mých podmínkách je mírně relativní, neboť právě z důvodů zkoušení mnoha odrůd a snahy se jistit mám každou odrůdu ve více kusech (2-5) a dávám tak 3 rostliny do kontejneru, což je moc. Výsledek je, že melouny jsou spíše menší, ale chuťově výborné. Nejvetší jsou Janosiky, i chuťově vynikají. Příští rok snížím množství odrůd i rostlin do stejného počtu kontejnerů.
Terasu určitě zapojte (má je v Praze), má opravdu mnoho výhod. Já třeba nemohu prakticky použít zahradu, která je v údolí v lese - relativně málo slunce a gigantická vlhkost. Rajčata tam mají plíseň snad už v červnu:-). Na terase to máte "pod nosem", zřejmě bude velmi teplá, rostliny budou rychle osychat. Jedině ta voda... cena za kubík je nemalá, spotřeba na cca 120 rostlin rajčat, paprik, melounů a spol + cca 40 stronů (třeba 3metrové třešně, cca 20 tomelů, broskve, meruňky, švestky, atd.) není úplně malá, byť to překvapivě zase není až tak kritické (v největších parnech +-150l/den s dešťovým čidlem a skoro denní osobní úpravou délky závlahy podle počasí).
Přeji ať se melounům na terase daří!