Jestli to je dotaz na mně tak letos to byl skutečně boj. Přestože vody nebylo až tak velké množství jako v roce 2010, tak nadělala neplechu ažaž. Problém byl hlavně v tom, že půda byla stále dost vlhká a to v naší těžké jílovici bylo opravdu znát. Zkrátka u melounu raději trvalé sucho s důkladným zalévaním, než déšť - tedy déšť v takovém rozsahu v jakém se vyskytoval. Další problém byl v chladnějším červenci. U melounu a na jeho vývoj (aspoň tedy v naší lokalitě) je potřeba teplé a stálejší počasí hlavně v červnu a červenci už z hlediska delších dnů. Pokud jsou tyto dva měsíce chladnější či upršenějí srpen to už moc nespraví, a to mimo jiné i studenými rány. Letošní počasí do konce července nalomilo rostlinám zdraví a docela povedený srpen - hlavně jeho konec už to moc nespravil (třebaže se rostliny začaly opět vyvýjet a kvést). U Vás na jižní Moravě přece jen neklesají ranní teploty tak nízko a půda je tam daleko lepší a podle vašich fotek na českých melounech (kde jsem neměl vůbec čas něco napsat) hádám, že úroda byla dosti dobrá. Mé snažení dopadlo daleko hůř. Ovšem díky roubovaným rostlinám přece jen něco bylo. Rostliny mě decimovala " černá hniloba okurky" píšu to v uvozovkách, protože když jsem dával chorobu určit panu Rodovi, tak říkal že, to ta hniloba není, že to bude asi fusariosa či verticillium a postřiky Rovralem moc nepomáhaly a dále mě odkazoval na rostlinolékařskou správu, kde by se pomocí vzorku dalo zjistit o co jde. Plody byly uprostřed prasklé a měly menší obsah cukru než loni, ovšem díky špatnému počasí se ani nedivím. Loni jsem na konci sezóny říkal, že horší už to být nemůže. Letos již raději neříkám nic, jelikož jsem se poučil a bohužel, jak se zdá, horší to může být vždy. Ale abych nekončil tak pesimisticky - lepší taky.