Květilka - zlikvidovat záhon?

host - 161.168 (?)
12.6.2009 8:43

Dobrý den, 
taky se potýkám s květilkou, alre jak jsem tak zjišťovala, přípravek, kterým by se dala cibule postříkat a tak i zachránit se přestal vyrábět a není již k dostání. Nemohl by mi někdo poradit, jak mám tedy cibuli ošetřit, abych o ni nepřišla? Na přikrytí "netkankou" je už pozdě, ale na postřik snad ještě ne. MOc děkuji za radu. Jana

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 112.228 (?), 9.6.2009 20:52, zobrazeno: 7268x

Kroutí se mi cibule, dle informací na netu se jedná o květilku cibulovou (na napadených rostlinách jsou v cibulce cca 1cm velicí červíci, zbarvený nějak oranžově). Hodně postižený a nerostoucí rostliny jsem vyhodil a zlikvidoval. Ale co dál?

Mám zlikvidovat celý záhon, včetně i ten rostlin (cibule), které vypadají zdravě, či alespoň stále rostou (nové listy). Nebo je mám ponechat a třeba se nějaká ta cibule povede. Nehoním úrodu, je to malá zahrádka a jsem spíš teď ve stadiu zkoumání a pokusů.

Dále by mě zajímalo, zda může květilka přelézt i na jiné rostliny, mám kolem hrách, mrkev petržel, brambory a dva květáky (jak říkám, experimentuji a sbírám zkušenosti).

Děkuji všem za nějakou informaci.

mladý pán

host - 176.18 (?), 9.6.2009 23:51

O uvedené rostliny květilka nemá zájem. Jinak pokud Vám tam nějaká cibule zbude, můžete ji klidně nechat růst dál. Ale po napadení květilkou má velmi omezenou skladovatelnost, brzo se kazí.Proti květilce to chce dát bílou netkanou textilii, když cibule vyleze tak asi 4cm a sundat ji až v poslední dekádě května. Pak už větší cibuli květilka moc neublíží.           Lída

host - 96.229 (?), 10.6.2009 11:04

Děkuji za odpověď. Ještě se chci zeptat - může být již květilka nakladená již v samotný sadbě?

host - 176.18 (?), 11.6.2009 1:03

V sadbě ne, ale brzo po vyrašení klade vajíčka do krčků rostlin a malá cibulka to nevydrží. Pak je ještě jedna generace květilky v roce, ale to je cibule již dost velká a tak jí to tolik nevadí.           Lída

host - 161.168 (?), 12.6.2009 8:43

Dobrý den, 
taky se potýkám s květilkou, alre jak jsem tak zjišťovala, přípravek, kterým by se dala cibule postříkat a tak i zachránit se přestal vyrábět a není již k dostání. Nemohl by mi někdo poradit, jak mám tedy cibuli ošetřit, abych o ni nepřišla? Na přikrytí "netkankou" je už pozdě, ale na postřik snad ještě ne. MOc děkuji za radu. Jana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz