Kumato

host - 207.90 (?) 
19.4.2009 23:32, zobrazeno: 36765x

Kumato rajčata mají být "černá",původně vyvinutá kříženímzruských černých a rajčat z Galapág Novozélandskou firmou a název Kumato mají patentovaný.Napřed jsem si je koupila, no černá nebyla, dejme tomu hodně tmavě hnědá, na řezu ale také, ne jak u nás běžné bronzové druhy.Chuť byla velice zvláštní, téměř nerajčatová, aromatická a svěží, sladká. Samozřejmě jsem si semínka usušila, ale bylo vidět, že nejsou dozrálá, takže nevzešla.Nevím, jestli musí proběhnout dormance???Tak jsem si napsala o black Tomatos a jsem zvědavá.Rostlinky mají výrazně tmavý stonek, jinak zatím v mezích normy.

Napíšu, jak to dopadne.Jestli máte někdo nějako zkušenost, dejte mi, prosím,vědět.          díky           Jitka

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 8.158 (?), 30.6.2009 16:17

Paní Jitko, jsem ráda, že se někdo zajímá o černá rajčata.Již před lety jsem se tímto zabývala, ale bohužel jsem nikdy nedocílila černých rajčat.Budu velice ráda, když se ozvete se svými zkušenostmi.Tímto prosím i ostatní pěstitele o informaci.Děkuji.Hanka     H180@seznam.cz

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 30.6.2009 18:05

černá rajčata pokud vím neexistují

jako tzv. BLACK se označují rajčata s TMAVOU barvou, jde o směs přes tmavě fialovou, tmavě hnědou, atd...

Kumato též je tato varianta

podívejte se sem, tady najdete BLACK varianty co se nejvíce prodávají v zámoří, letos čekám úrodu několika druhů, pak vám sem vyfotím co se urodí

store.tomatofest.com/SearchResults.asp

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 11.7.2009 10:48

Z podobné firmy semínka kupuji, Kumata jsem ale riskla přes e-bay, prodávat semínka se oficiálně nesmí.Je mi taky jasné, že černá nebudou, ale jsem zvědavá, co z toho vyleze.Zatím jsou to mohutné rostliny s poměrně vellkými plody, začínají se vybarvovat jinak, než ostatní červená i bronzová rajčata.Jaksi do žlutohněda.Kumata by měla mít - na rozdíl od ostatním "černých" i tmavá semínka, jinak jsou spíš do zelena - alespoň u nás./Jižní Morava/ Mimochodem se musím pochlubit, že dnes jsme sebrali prvních několik červených. Později si pošleme fotky, jo? dÍky Jitka

host - 120.25 (?), 13.7.2009 16:19

Nechala jsem KUMATA "dozrát" a vybrala semínka, vzešla všechna, ale evidentně jde o F1, dceřiné rostliny jsou dva různé typy na první pohled, plody se teprve uvidí, ale moc od toho nečekám. Pokud je nezahubí plíseň, dám vědět, jak to dopadlo. Marcela  

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 14.7.2009 11:15

fotky pošlu rád, pokud bude ale CO poslat... ta plíseň je letos zabiják! už se nádherně tvarují trsy Golden Waterfall a dalších speciálních odrůd a do toho teď ta plíseň... no snad aspoň na nafocení něco dozraje... :(((

už nevím čím to ještě postříkat, včera Acrobat se smáčedlem, tak uvidíme...

host - 224.81 (?), 20.7.2009 18:03

Fanoušky "černých" rajčat najdete i zde, na "Zahradě". Ve vyhledavači zadejte černo-červená rajčata. Pěstuji je druhým rokem.

host - 125.30 (?), 4.10.2009 14:27

Ahoj všichni.Dívala jsem se na irinas-shop.de a je tam mnoho super rajčat.Hodně zajímavé je v sekci červených to cestovní(překlad GOOGLEM).zkoušela jsem objednat, ale nějak to nevychází.Máte někdo radu?Nevíte o kontaktech netradičních rajčat v ČR?Díky Hanka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.10.2020 11:19

Potřebuje Kumato nějak zvlášť dlouho vyzrávat, nebo se mi to jen zdá? Uznávám, že je to svým způsobem delikatesní sladká chuť, ale nepotřebuje vyzrávat mnohem déle?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2883) - 6.138 (?), 14.10.2020 17:08

Pěstuju Kumata F2 již třetím rokem. V roce 2018, v tom horkém létě, uzrávala velmi pomalu a ta nezralá, která jsem sklidil před mrazem vydržela snad nejdéle ze všech a uzrála obstojně i přes zimu. Semínka byla odebrána z plodů zakoupených v Austrálii - byl to dar. 2019 mi rajčata kosila septoria, takže výsledek je zkreslený, ale byly také pozdě. Letos ale jsem měl semínka z plodů zakoupených tady a plody uzrávaly zároveň s Tornády. No a pak přišla plíseň. Proti té se mi zdá, že mají vyšší stupeň tolerance než třeba Tornáda a Startky. Nicméně na dozrání v zimě Kumata nemám.

Rozhodně plody vydrží v rozumné teplotě velmi dlouho. Mají tuhou slupku, takže ani nesesychají. Jinými slovy: nechte je klidně ještě vyzrát na polici. Nedozrálá nejsou moc dobrá.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024