Kristalon na jahody v době sběru jahod
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 85.1 (?), 2.6.2023 10:24, zobrazeno: 2549x
Můžu zalévat kristalonem na rajčata i když už začínám sbírat zralé jahody?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 85.1 (?), 2.6.2023 10:27
Opravuji dotaz, můžu zalévat kristalonem na jahody i když už začínám sbírat jahody?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 2.6.2023 11:00
Já jahody už při sklizni nehnojím, protože nejsem schopný zajistit, aby hnojivo nepřišlo do styku s plody, to by musela být kapková závlaha pod textilií. Na obale kristalonu který mám není vůbec nic psané o ochranné lhůtě, ani když se používá k listové výživě, což je na jednu stranu divné, ale nikdy jsem to víc nezkoumal. U jiných mimokořenových hnojiv k hnojení na list a plod je třeba psané ukončete hnojení 3 týdny před sklizní a nebo bez ochranné lhůtý u vápníku. Ale já nejsem odborník na kristalon a u rajčat mě loni velice zklamal... Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 2.6.2023 11:38
U hnojiv se neudává žádná OL, alepoň jsem se s tím zatím nesetkal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 2.6.2023 14:11
Já se u některých hnojiv na listovou výživu s ochranou lhůtou setkal. A jinak jsem si přečetl a osvěžil informace z publikace Jahody od Ing. Miloše Haranta a Dr. Ing. Vladimíra Zacha CSc., ale je to publikace z roku 1986, výzkum šel jistě dopředu, ale i tak je to zajímavé čtení, ale není to zde možno tlumočit pro obsáhlost informací na sebe navazujících. Podle autorů je pro jahodu nejdůležitější dostatek humusu a huminové kyseliny a že dávky hnojiv se podle různých výzkumů liší. O tom že by jahody nepříjmaly v době zrání žádné živiny jsem tam nic nenašel a nebo jsem to nečetl pozorně. Dnes jsem sklidil tři jahody ze skleníku. Venku jsou ale teprve v plném květu ale mám tam víc odrůd. Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 2.6.2023 15:10
Koukněte se na web pana Ing. Kříže, má tam všechny přednášky, které přednášel na školení profesionálních jahodářů v Mělníce v uplynulých letech. Je to v současné době náš nejlepší odborník na jahody.
U jakých hnojiv na listovou výživu jste se setkal s OL? Nebyla to jen doporučená doba před sklizní? Hnojiva nejsou pesticidy, nejsou registrována jako rostlinolékařské prostředky, OL podle mne nemají,
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 2.6.2023 15:49
Určitě jsem o tom četl u Vegafloru a Kalcolitu. "Doporučená doba před sklizní" Je možné, že to i tak bylo v některých případech formulováno. A nebo to bylo někde vztaženo na ochranou dobu při použití spolu s přípravky na ochranu rostlin. V každém případě nepatřím k těm, kteří si postříkají rajčata Kristalonem nebo tekůtým Cereritem a na druhý den to budu jíst. I před aplikací Kalcolitu udělám sběr a pak několik dní to nechám "vyvětrat". Každý to dělá na své zahradě jinak a nějaká registrace v tom nehraje roli. Na legislativu v rostlinolékařství nejsem odborník.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 2.6.2023 16:01
Našel jsem na internetu "Kalcolit forte - 1 l"... OL: 0 dnů. Podle mne hnojiva OL nemají, což je výhoda, nelze je jen tak jednodušše zakázat. Souhlas, že to dělá každý podle svých představ, ale OL mají jen registrované rostlinolékařské prostředky.
Mně postřiky listovým hnojivem nevadí, např. po sběru jahod ho někdy dělám, další sběr za 2-3 dny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 2.6.2023 16:13
Ano, já vím, že Kalcolit má OL 0 dnů a je tam uvedena. Nechci se hádat a chodit někde přečítat cedulky, ale kdyby bylo všechno tak košér, nebylo by psáno při aplikaci nejezte, nepíte, nekuřte a to se běžně doporučuje. A řeknu vám otevřeně, že i když je u postřiku uvedena OL třeba jen 1 den, nikdy se tak krátkou dobou neřídím a protáhnu ji, jako pouhý zahrádkář si to mohu dovolit... Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 2.6.2023 16:23
Je to jen hnojivo, co by na tom nebylo košer? Výrobce se jistí, aby nikdo nepožil nějaké koncentrované množství. To pak byste musel pěstovat bez hnojiv. OL taky nechávám delší, než je uvedeno.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|