Ta mikrovlnka je moderní řešení. Dříve se substrát "pekl" v troubě asi tak 20 minut na 120 °C, nebo dvě hodiny držel na pařáku při teplotě cca 80 °C (teplota substrátu uvnitř, teprve pak čas běží). Prý stačí 10 minut v mikrovlnce a ani to tolik nesmrdí. Pěkný návod je zde. Dá se i jinak. Nikdy jsme v zahradnictví nepropařovali, dokud byl povolený Nematin a "formalín" bylo to fajn. Později jsme používali Previcur při výsevu i přepichování, zkoušeli úspěšně i Pythium oligandrum. Tepelná ošetření řeší i škůdce a plevele. Do černých pytlů jsme dávali ovčí hnůj a teploty přes léto v něm dokázaly zničit semena plevelů. U tohoto způsobu hubení škodlivých činitelů bych se bál, že od léta do doby, kdy budu vysévat se mi dostanou do toho substrátu ještě horší houby, než v něm byly. Ošetření teplem těsně před výsevem je z tohoto pohledu lepší. Dal bych tam i tu chytrou houbu, aby se nenastartoval "bumerang efekt" - kontaminace něčeho co škodí rostlinkám a ostatní mikroorganizmy to v nepropařené půdě drží v rovnováze a co se ve sterilním prostředí množí o 106.