Kdy sklízet dýně?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 243.210 (?), 28.8.2012 9:12, zobrazeno: 33122x
Dobrý den,
mám na Vás prostou otázku.. Letos jsem poprvé zkusil pěstovat dýně (velké oranžové plody). Kdy a jak poznám, že dýně je uzrálá ke konzumaci?
Děkuji za Vaše odpovědi
|
|
 |
|
 |
 |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 2.9.2012 16:16
No, ve Vašem případě až budou velké oranžové plody... Nepřezrají, to se nebojte, spíš kontrolujte odspodu, jestli nehnijí a pokud je máte na poli, tak klidně i dozrají na slunci na dvoře.Pokud máte obavu, že by se mohly "vypařit",také už mám první Hokkaida doma, byla příliš nápadná, tak projistotu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 8.8.2014 13:12
Mám zasazenou dýni na semínka - Racio. Jak provádíte sklizeň. Musí se nechat na podzim sklizené plody ještě někde v suchu dotáhnout, nebo dolujete semínka ihned. Pěstuji první rok. Za rady děkuji
Lukáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.106 (?), 13.8.2014 17:31
Zřejmě máte na mysli nějakou odrúdu od SEMO z kolekce "Racio". Pěstuju tykve na semeno již třetím rokem. Za tu dobu jsem přišel na toto: Sklízet až těsně před příchodem prvních mrazíků, aby semena co nejdéle zrála na rostlině. Poté jsem je uskladnil doma v bytě, normálně při pokojové teplotě. Tykve se postupně vybarví kresba a takto slouží jako dekorace min. měsíc, klidně i dva. Nebojte, semena v plodu dojdou a jsou lepší kvality než byste je vydlabal ihned po sklizni. Po vydlabání omýt a sušit do 40 °C. při sušení se uvolnuje z povrchu semen tenká slupka, blána, kterou je třeba odstranit a vyfoukat, pokud to chcete dál skladovat ve sklenicích. pěstuji bezslupkaté odrůdy, ale třeba i Goliáše-ale jen kvuli semenům.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.196 (?), 26.5.2017 21:23
Nejlepší je sklidit dýně když už jsou dozrálé a velké když jsou malé je škoda je skízet když by mohli ještě vyrůst :)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|