Jaké tyčky k rajčatům?
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.15 (?) 19.5.2013 6:36
Dovolím si vrátit se k tyčkám k rajčatům i když příspěvky pana Viliho jsou velmi zajímavé. Za zhruba 25 let jsem vyzkoušel tyčky dřevěné od rozřezaných latí, přes různé výmladky švestek, teď asi 3 roky bambusové tyče. Řezané dřevo i výmladky hnijí již 2 sezonou, s bambusem začínám mít potíž po 3 letech, taky hnije a začíná se lámat. Vyzkoušel jsem také pozinkované spirály z OBI ale jsou krátké, namoklé rajče s plody při fouknutí větru tyčku ohne, navíc začínají po 4 letech uskladnění rezivět. K výrobci spirál od Brna, šikovný chlap, moc špatný obchodník, kdysi jsem od něj když začínal chtěl 50-100ks dlouhých a silných spirál, chtěl jsem nějakou elementární slevu, abych nekupoval za kusovku, s tím, že si to hned také odvezu. Obvinil mě, že to budu přeprodávat, že takové zná, skončil jsem s ním, ani do budoucna s ním už jednat nebudu. Určitě se, ale dneska bude chovat trochu jinak.
Letos bych chtěl zakoupit roxory, délku uvažuji tak 2,6 až 2,8m, tak 50-60ks. Bude stačit průměr 10mm, nebo mám raději vzít 12mm. Byl bych rád, kdyby mě vydržely těch 15-20let, počítám, že bych je časem, až oreznou něčím natřel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.207 (?), 20.5.2013 2:29
Mirku, děkuji koupím 10mm, u nás se zatím více kradou ty rajčata a okurky.
|
|
|
|
|
|
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (802) - 176.5 (?), 20.5.2013 8:54
Nakupuji roxory v kovošrotu i po kouskách, které svařuji. Začínám silnějším, končím 6 mm. Dobré jsou kmínky, nejlépe borovic, z výřezů z lesa. Používám i jasanové z náletových výřezů. Dlouhé 3m jsou nejlepší, sezony je zkracují, neboť zteřenou patu ukopávám ušlápnutím před použitím. Na pohled to vypadá, pro jejich výšku, nejdříve trochu bláznivě ale po deseti letech jsou to 2m kolíky. Modřínová tyčka mě vydržela ze 4m výšky po 40 letech, původně používaná k fazolu šarlatovému, do dneška v délce asi 1,80 m.
|
|
|
|
|
|
|
vagabund - (48) - 220.26 (?), 23.5.2013 11:08
Používám Roxor 10mm. Šestimetrovou tyčku ohnu uprostřed kolem bubnu míchačky a mám tyčky ke dvěma rajčatům.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 23.5.2013 13:11
na zelezne tyce pridrotujem dreveny kol. Ak je to stale kratke, tak pridrotujem nejaky prut. Drevo na vzduchu nehnije, akoby bolo v zemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.9 (?), 24.5.2013 4:24
Bambus je sice relativně levný a vzhledný, ale po 3-4 sezónách mě už hnije a láme se část co byla v zemi, po délce praská. Radili mě máčet ho ve skalici?modré?, ale již je pozdě. Hledám něco trvanlivějšího, ještě cenově přijatelného. Pořád váhám u roxoru nad průměrem 12 a 10, respektive čekám, jestli rajčata zmrznou jak vloni, pak bych je letos pěstoval jen na 3-4 patra a vystačil bych s dřevěnými kolíky, které mám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.4 (?), 24.5.2013 8:21
Chtěl bych přidat svou zkušenost s tyčkami, ale předem upozorňuji, že jsem nečetl celou diskusi. Před více jak desti lety jsem si udělal spirály z drátu, co je na zemnění (bleskosvodu), použil jsem 10, bylo to sice trochu dražší, ale požíváme to každou sezonu a bezezměny. Ty co jsem koupil, tak se nám ohýbaly pod tíhou rajčat tak jsme je rozdali. Mám ty spirály asi 1,8 m vysoký a asi 30 cm na zapíchnutí. Nerezavějí, neohýbají se tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|