Jak zpracovat nezralou papriku (větší množství)
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 100.198 (?), 9.10.2016 9:06, zobrazeno: 23057x
Dobrý den, včera jsem dokončil sklizeň papriky, byla to odrůda Ramiro, semena z kupovaných plodů. Dvě bedny připadly na menší nezralé papriky, které jsou syrové i po uvaření ne moc chutné, hořké. Poradí někdo, jak je zpracovat, nebo je mám raději hodit na kompost? Zralejší pldy z velké části dozrají. Podobný dotaz mám k nezralé pálivé paprice Pálivec - ale ta v teple z velké části minulý rok zčervenala. A do třetice co s lilkem velikosti tenisového míčku, často ještě zelené barvy? Děkuji Jarda od Tišnova
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.120 (?), 14.10.2016 7:24
Tento problém už máme dávno za sebou a vyřešený.Dle mého názoru je důležitá prevence, tzn, mrňavé zelené papriky na konci sezóny pokud možno vůbec nemít.Docílí se toho vyštipováním květů a malinkatých plodů již někdy cca koncem srpna/zač, září.Máme odzkoušeno, že přidáním malých zelených(tímpádem hořkých)paprik mezi normální pěkné se celý obsah zavařeniny pokazí a částečně znehodnotí.Závěrem tedy: pokud to nemáte ve skleníku, nebo v jiném proskleném útvaru(to necháváme bejt-buďto to ještě nepomrzne a dojde to)hoďte to na kompost.J a Olí
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 100.198 (?), 15.10.2016 7:40
Takže, děkuji za zaslané rady, letos už květy a malé plody nevyštípu, zkusím příští rok, mívám kolem 100 sazenic. Jinak jsem část malých nezralých paprik nařezal do mrazáku asi 3kg a půjdou pod maso, tam se asi hořkost projeví. Z části jsem udělal hutnou omáčku, kterou jím i samotnou s rohlíkem nebo ji přidávám do uvařených fazolových lusků. Na sádle osmažím cibulku, raději více a nudličky uzené slaniny, potom přidám nařezanou nezralou zelenou papriku, rozřeznou pálivou papriku, rajčata, drcenou bazalku, rozmarýn, osolím a opepřím, mohu dát i česnek, rozdusím a odpařím šťávu. Vše od oka, nejvíce toho co mě přebývá, tedy paprik. Dá se to, dokonce bych řekl, že s fazolovými lusky je to vynikající - chutná to jak italská omáčka za velké peníze. Možná zkusím i n těstivinách. Chtěl jsem to i zmrazit, ale zatím jsem to vždy do 3 dní snědl. Chci zkusit i pečení papriky na pečícím papíře v troubě, třeba i s jinou zeleninou. Jarda od Tišnova
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 68.213 (?), 15.10.2016 9:28
Jak uvedeno výše nedopustit aby papriky byly sklízeny déle jak v půlce září.Paprika sklízená v říjnu vyjma rajčinový a snad kapie nestojí za nic.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.120 (?), 16.10.2016 19:17
Odrůdy polopozdní a pozdní dozrávají ještě i říjnu a necháváme je i dýl, právě abychom se nemuseli potýkat s problémem co s nimi(malé, zelené,hořké plody)Na tématu papriky 2016 máme vyfocen dosběr těch pěkných.J a Olí
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 88.225 (?), 3.11.2024 21:55
Děkuji, vyzkouším, mám.midu zelených malých kapií a vůbec nejsou hořké, spíše pikantní a určitě nezčervenají.. takže si udělám ten paprikový dip podle vás..A napíšu.Iva
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|