Jak zpracovat zelená nedozrálá rajčata?



host - 220.182 (?)
6.10.2012 10:08

To věřím, zelená rajčata obsahují solanin, výrobky z nich by neměly jíst děti. Jinak toho solaninu není tolik, aby si dospělý třeba čalamádu nebo čatní nebo hořčici z nich nemohl dát - nemá se sníst víc, než 10dkg.   Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jarik - (40) - 6.227 (?), 5.10.2012 13:55, zobrazeno: 35506x

Ještě mně zůstalo na zahradě dost nedozrálých rajčat. Poraďte, co mám udělat,  než přijde mráz. Někde jsem slyšel, že se dají zpracovat, někdo to balí do novin a má to dozrát doma apd. Děkuji.

Jarik 

   
host - 54.27 (?), 5.10.2012 20:17

Zavařujeme s feferonkami do okurkového nálevu, příloha k masu pro toho, kdo má rád ostré. Dají se nakrájeto do čalamády. Vygůglit rcp. na "marmerládu", naposledy ji dělala moje maminka, rcp. bohužel, nemám. Byla mňam do perníku. Elena

   
host - 220.182 (?), 5.10.2012 22:40

Pokud je chcete doma nechat dojít, tak dát třeba na plech a zakrýt novinami.

Pokud chcete použít zelená, tak buď 1) čalamádu (1kg paprik, 1kg cibule, 2kg zel.rajčat - nakrájet na plátky, prosolit 4lžícemi soli, nechat do druhého dne - pak vymačkat šťávu, dát do sklenic - nemačkat a zalít nálevem - pokud je s cukrem, tak sterilovat jako okurky), 2) čatní - předpisy na netu.         Lída

   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 6.10.2012 7:59

Otrhat pokud možno se stopkami nebo ustříhnout celé hrozny, dát do plastových přepravek nebo do něčeho, aby to mohlo dýchat, mohou se přidat jablka. Zakrývat se nemusí, nedávat moc do chladna, to by dříve shnily než by stačily dozrát. Kontrolovat a kazící se vyhodit. Hlavně otrhat, než je přejde mrazík, i zdánlivě nepoškozená rajčata shnijí.

      
host - 216.226 (?), 6.10.2012 12:54

Na dozrávání doporučuji ukládat rajčata po jednom do kartonových obalů od vajec, osvědčilo se mi to nejvíc. 

   
jiricekc - (30) - 67.214 (?), 6.10.2012 9:39

Dobrý den,

To máte příjemný problém laugh. Nejlépe obalit (třeba v rozdrcených crackrech) a osmažit, je to opravdu delikatesa. Zkuste googlem "fried green tomatoes", je spousta různých receptů. Za sebe mohu opravdu doporučit.

Dobrou chuť. 

Jirka

      
host - 213.126 (?), 6.10.2012 9:50

Mám dojem že existovala norma která nedoporučovala či přímo zakazovala zpracování zelených rajčat v konzervárenství.

         
host - 220.182 (?), 6.10.2012 10:08

To věřím, zelená rajčata obsahují solanin, výrobky z nich by neměly jíst děti. Jinak toho solaninu není tolik, aby si dospělý třeba čalamádu nebo čatní nebo hořčici z nich nemohl dát - nemá se sníst víc, než 10dkg.   Lída

            
jiricekc - (30) - 67.214 (?), 6.10.2012 14:43

To obsahují, ostatně jako brambory, ale tepelným zpracováním se solanin deaktivuje, nebo alespoň z větší části. 

Tato pochoutka se podává i v restauracích, tak nevím, jestli by to někdo vůbec povolil, kdyby to bylo toxické. 

Každého věc asi... kdo někdy ochutnal, ví.

               
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 6.10.2012 15:46

Když už, tak rajčata obsahují TOMATIN. Pokud někoho zajímá, tak čtěte:

Tomatin

Pod tímto označením se skrývají dva chemicky velmi příbuzné alkaloidy, a to (β-tomatin a dehydrotomatin (též tomatidenol). Dehydrotomatin obsahuje jednu dvojnou vazbu, β-tomatin je nasycený. Jeho obsah je obvykle řádově vyšší než obsah dehydrotomatinu. V kyselém pro­středí mohou vznikat štěpením (β-tomatinu další alkaloidy, označované jako β- až δ-tomatiny.

Tyto látky patří do skupiny steroidních glykoalkaloidů, významných také u brambor a lilku baklažánu. V bram­borách se běžně souhrnně označují solanin, přičemž nevýznamnější jsou (β-solanin a β-chaconin. Specifické biologické účinky glykoalkaloidů jsou určovány chemickou stavbou, která má tři složky: uhlovodíkový steroidní skelet, který je ve vodě nerozpustný, sachari­dovou část tvořenou třemi či čtyřmi navzájem vázanými monosacharidy dobře rozpustnými ve vodě a konečně aminoskupinou -NH-, která se chová odlišně v různě kyselém prostředí.

Lilkovité rostliny si vytvářejí tyto alkaloidy jako součást obranných systémů vůči škůdcům, a to od virů až po býložravce. Bezprostředním odpuzujícím účinkem vůči konzumentům je hořkost. Glykoalkaloidy přijaté potravou - a to í u člověka - působí jako nervový jed blokováním činnosti enzymu cholinesterasy. Dalším účinkem je poškození buněčných stěn. To se týká zejména buněk stěny střevní, takže přes narušenou stěnu se pak mohou dostávat do krevního oběhu škodlivé látky ze střevního obsahu, které by přes zdravou stěnu nepřešly.

Tomatin je akutně asi 20x méně toxický než stejná dávka solaninu z brambor. Škodlivější je dehydrotomatin než (-tomatin. Střední letální dávka LD50 (což je dávka, která usmrtí 50% postižených jedinců) tomatinu je asi 500 mg na kg tělesné hmotnosti při jednorázovém podání potravní cestou (perorálně). To nepředstavuje zdravotní riziko, protože obsah tomatinu se pohybuje od několika desetin až jednotek mg v kg zralých rajčat do desítek mg, výjimečně až 500 mg v kg rajčat nezralých, zelených.

Podstatná část tomatinu přijatého potravou se navíc váže na cholesterol přítomný v trávenině do nevstřeba­telných forem a vylučuje se stolicí. Tady se nabízí logická otázka, zda by se nedal tomatin využít ke snížení hladiny krevního cholesterolu. Podle současných poznatků však snížené vstřebávání vyvázaného cholesterolu z potravy vyvolá jeho zvýšenou tvorbu v játrech a uvolňování do krve. V tomto směru musíme počkat na další poznatky pokračujícího výzkumu.

V 70. letech vyvolalo značnou pozornost zjištění, že vysoký příjem tomatinu ze zelených rajčat těhotnými žena­mi může způsobit poškození plodu (teratogenní účinky). Rozsáhlý následující výzkum prokázal, že tyto obavy byly nadsazené a dnes není tomatin pokládán v tomto směru za rizikový.

Nejvyšší obsah tomatinu je v drobných zelených raj­čatech na počátku jejich vývoje. Alkaloidy vznikají přímo v plodech, nejsou do nich transportovány z jiných částí rostliny, kde jsou rovněž přítomny. Během zrání rajčat je tomatin téměř úplně odbourán k tomu účelu vytvořenými enzymy. Plody dozrávající utržené mohou mít vyšší zů­statkový obsah tomatinu než ty, které dozrály přirozeně na rostlině. Je zajímavé, že rozkladné produkty tomatinu slouží k biosyntéze lykopenu a karotenů.

V současnosti se studují i určité nadějné vlastnosti tomatinu, především možnost posílení imunity při jeho podávání.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika