Jak se dělají hybridní rajčata
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3356) - 5.149 (?), 1.12.2013 9:40
Ano, máte hybridní semeno, což znamená, že z každého semínka Vám vyroste jiná rostlina například s jinými plody. Aby z toho něco bylo, musíte z těchto nových rostlin (F 1) vybrat tu rostlinu, která se Vám zdá svými vlastnostmi nová (krásné plody, odolná apod.) příští rok vyset pokud možno co nejvíce jejích semen a udělat nový výběr- budete mít semeno F2. Teď nevím přesně, ale po osmi letech byste měl dostat stabilní odrůdu F8, ale někde jsem četl, že je třeba při každém výběru pěstovat asi 128 rostlin (vychází to z Mendela). Pro mne to není a proto se o to ani nezajímám.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3356) - 5.149 (?), 1.12.2013 10:13
To jsme si nerozuměli. Já jsem popsal jak vznikne nehybridní odrůda. Hybridní je vlastně F1. Jak dosáhnout toho, aby kříž Stupického a Zlatavy (F1) byl v první generaci jednotný to nevím. Pokud by byl, pak můžete každý rok si vyrobit znovu semeno tohoto rajčete jako kříž Stupického a Zlatavy (F1). To je vlastně princip jak se vyrábí semena F1, ale podle mne to není jen jednoduchý kříž mezi dvěma nehybridními odrůdami. Ale jistě je zde na webu někdo, kdo má daleko větší teoretické znalosti o genetice. Třeba nám to jednoduchou formou vysvětlí.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 2.12.2013 16:52
a mohu poprosit o konkretni,,náčtrt´´ a postup na daných odrůd, něco ve smyslu tu a tu odrudu opylime, z potomstva bude tohle to se nasledne.,.. a z toho se dál..
díky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3356) - 5.149 (?), 2.12.2013 18:37
Já už jsem vlastně obrostlý těmi mechy a lišejníky, ale teorie mn e také zajímá. Teď v zimním období na to bude čas, tak si skočím do Moravské zemské knihovny a něco si o tom přečtu- pro začátek mně bude stačit když plně pochopím Mendela a všechny jeho pokusy. Jinak pokud bych něco křížil, tak jedním z rodičů by jistě byla některá z těchto tří odrůd: Sláva Porýní (byla použita pro šlechtění Stupických rajčat, Stupické polní rané- v celém světě známé jako Stupice a velmi často používané ke křížení a nakonec také Stupické skleníkové které je v americe teprve v čtyřech posledních letech prodáváno pod názvem Moravský div. Obě Stupická rajčata jsou vlastně (Sláva Porýní x Mikádo) X Solanum racemigerum. Mikádo bylo biftekové rajče něco jako Brandywine.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|