Ideálne skladovanie v prírode



host - 131.10 (?)
10.9.2015 22:06

Dobrý večer.  Vše se dá skladovat, ale musí se dodržet jisté technologické postupy. Skladovatelnost jednotlivých komodit i při dodržení těch nejlepších podmínek je různá. Nejtrvanlivější a opět schopné reprodukce jsou dobře vyzrálé, suché fazole, hrách atd.. Běžně jsem je skaldoval v mrazničce.  Brambory, kořenová zelenina, kedlubny a giganty se dají skladovat volně na záhonech přikryté tepelnou izolací, která nedovolí pokles teploty pod bod mrazu. V praxi je to sláma a vrstva zeminy. Problém je zhýčkanost nových odrůd a hlodavci!!!  Jak psal předemnou Jirka lze různě konzervovat. Zajímalo by mne proč chcete skladovat vaše výpěstky a kalkulujete s teplotou - 30 stupňů. Já bydlím na horách a nejnižší teplotu jsem zaznamenal - 27.Když je normální zima sušáky na prádlo pohltí sněhová peřina. Pokud budete skaldovat při - 30 bez sněhové pokrývky budete každé jaro hladem. Při sněhové pokrývce -30 není problém, ale problém bude když si místo uložení neoznačíte.  Zdeněk 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 147.46 (?), 4.9.2015 15:24

Ano, opakovat. Běhen dvanácti měsíců třikrát s výsevem něčeho na zeleno, třeba hořčice.

   
host - 6.208 (?), 4.9.2015 8:40

Vedeli by ste mi ešte poradiť nejaký typ zeleniny, ktorá je nejnenáročnejšia na teplo a slnečné lúče? Okrem toho mala by byť tiež skladná...

      
host - 17.210 (?), 4.9.2015 9:26

zemiak?

   
host - 78.196 (?), 4.9.2015 10:02

V zime može zostať v záhrade a nezmrzne paštrnák, topinambury, čierny koren, ružičkovy a kučeravy kel, zimná cibula a pažitka a do pestovanych plôdin by som ešte zaradila cviklu, kaleráb Gigant, čiernu redkev a listová zelenina polniček

   
host - 6.208 (?), 4.9.2015 20:08

Ďalší dotaz: Žijú dážďovky aj 10 m pod zemou?

      
JendaV - (20) - 33.190 (?), 4.9.2015 20:17


Já jsem četl, že některé žížaly se mohou dostat až do hloubky 12 stop (asi 3,6 metru). 10 metrů je podle mě moc...

   
host - 6.208 (?), 10.9.2015 17:52

Nepoškodila by sa klíčivosť sadbových zemiakov vplyvom skladovania v hlbokom mraze? (-30 °C) To isté platí aj s osivom zeleniny a mladými stromkami (orech)...

      
host - 178.13 (?), 10.9.2015 18:49

Krecht v nezámrzné hloubce, kde se temperuje nejen geotermální energií, ale traké metabolismem uložených plodin. Krecht musí být větraný (jinak vše zplesnivý) a směrem nahoru dobře izolovaný - zmíněné "vytápění" nemá velký výkon. Dát kolem hlíz igelit nemůže dobře skončit.

 Brambory zmrzlé do na - 30 st podle mne nemají šanci vyklíčit - škroby se v nich rozštěpily na jednoduché cukry a ty rychle podlehnou hnilobě. Někdo uváděl u pěstování brambor, že mu vyklíčily zapomenuté a nesebrané brambory a měl další rok z nich úrodu. Mně se to stalo také, ale loni ani předloni nebyla prakticky u nás zima. Na skladování bez technických zařízení bych viděl ty plody, které jsou suché - luštěniny, ořechy, zrna. V literatuře se uvádí, že kdysi skladovali jablka v sudech zateplených slámou. Ale asi to muselo být také uvnitř domů, i když v nevytápěných místnostech.  Kdysi se také skladovaly a prodávaly jablka v lodích (pontonech), protože tam bylo vlhko, stálá teplota a ta prakticky nikdy neklesla výrazněji pod  bod mrazu (dokud řeka nepromrzla do hloubky ponoru lodi).  Jednoduché konzervační metody (nasolení, sušení, uzení, příp. přírodní mražení) většinou vycházejí ze snížení obsahu vody  (nebo omezení její aktivity) v uchovávané potravině. Viz sušené maso, solené ryby, uzené maso, zmrzlý mamutcheeky, nebo vytvoření nevhodného prostedí pro rozvoj mikroorganizmů (kyselé nálevy, v přírodě i kyselá voda z rašelinišť) Jirka

         
host - 131.10 (?), 10.9.2015 22:06

Dobrý večer.  Vše se dá skladovat, ale musí se dodržet jisté technologické postupy. Skladovatelnost jednotlivých komodit i při dodržení těch nejlepších podmínek je různá. Nejtrvanlivější a opět schopné reprodukce jsou dobře vyzrálé, suché fazole, hrách atd.. Běžně jsem je skaldoval v mrazničce.  Brambory, kořenová zelenina, kedlubny a giganty se dají skladovat volně na záhonech přikryté tepelnou izolací, která nedovolí pokles teploty pod bod mrazu. V praxi je to sláma a vrstva zeminy. Problém je zhýčkanost nových odrůd a hlodavci!!!  Jak psal předemnou Jirka lze různě konzervovat. Zajímalo by mne proč chcete skladovat vaše výpěstky a kalkulujete s teplotou - 30 stupňů. Já bydlím na horách a nejnižší teplotu jsem zaznamenal - 27.Když je normální zima sušáky na prádlo pohltí sněhová peřina. Pokud budete skaldovat při - 30 bez sněhové pokrývky budete každé jaro hladem. Při sněhové pokrývce -30 není problém, ale problém bude když si místo uložení neoznačíte.  Zdeněk 

      
host - 6.208 (?), 11.9.2015 11:14

Kde by som teraz mohol kúpiť sadbové zemiaky, ktoré možno pestovať z generácie po generáciu?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika