Hokkaido - uhnívání plodů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
honzel - Stříbrný Zahrádkář (134) - 32.138 (?), 19.7.2015 8:55, zobrazeno: 13959x
Setkávám se v posledních dnech s následujícím problémem. Už desítky nahnilých plodů jsem musel utrhnout. Jsou ve velikosti asi 3 až 10 cm a vyskytují se na všech možných stanovištích. Přitom na rostlinách jsou už jakž takž ke sklizni i velké plody. Vím, že se to tu řešilo, zkusím dát varianty odpovědí, ale nevím.
1. Okousání od slimáků
2. Špatné opylení
3. Nedostatek nějakého prvku (draslíku?)
4. Rostlina neuživí další plody, když má na sobě velké skoro zralé
5 a další?
Slimáci se mi moc nezdají, dělají to i větší plody, ale kdoví. Draslíku je v záhonu, kde se tak děje nejvíce, určitě dost z dřevěného popela. Asi othrám vše zralé nebo možná i skoro zralé, jestli to není 4. Jinak nevím. Napadlo by někoho něco? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 19.7.2015 10:32
Nejblíže pravdě bude asi za 4. Jak vedete šlahouny-po zemině, pnou se po konstrukci..., mají možnost doplňkově -po trase kořenit, mají tyto pomocné kořeny závlahu, VODU, ve které jsou rozpuštěné živiny, nebo zaléváte jen původní kořeny? Přihnojujete, jaká byla příprava půdy před výsadbou? Opylení bývá problém pokud se nepotkají v čase funkční samčí a samičí květy-to ale nejspíš víte, že? S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 19.7.2015 14:23
...tak čtrnáct dní na sluníčku? Něco bude na hniličku, další vata, jiné kámen. Teprve po Aničce se oplatí plody s ukončeným růstem-ve sklizňové zralosti několik dnů převalovat např. v nízké trávě-do zkorkovatění oddělkové ranky. Pak raději do sucha, stínu a mírného průvanu-záruka trvanlivosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
honzel - Stříbrný Zahrádkář (134) - 32.138 (?), 19.7.2015 14:52
Nepamatuji za ty roky, co je pěstuji, že bych měl tyto problémy. Pak je skladuji často do další sklizně, což se u Hokkaida téměř všude uvádí typicky tak do února.Cituji ze stránek pana Kvapila:
"Většina tykví musí po sklizni několik týdnů dozrávat. Můžete je rozložit venku na slunci na slámu nebo je nechat dozrát doma. Důležité je pohlídat stopky plodů, aby pořádně zaschly. Hniloba se totiž často šíří právě odtud."
Dále byly mou inspirací stránky paní Kolouchové, které bohužel již neexistují a kde bylo uvedeno zkušeným pěstitelem totéž. Nejedná se v mém případě o plných 14 slunečných dní, teď jsou např. pod přístřeškem chráněny před deštěm, ale když bývá hezky, vracím je na slunce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.228 (?), 19.7.2015 18:04
No, ono je slunce a slunce. Na tom, co je teď, bych nic dozrávat nenechala v obavě, že se to uvaří. Možná ti pěstitelé mysleli spíš podzimní dny, kdy je chladněji (a většinou i vlhčeji) a slunce prostě pomáhá zaschnutí. Jinak mě hokkaida vydrží taky do začátku léta, pokud je nesníme. Nechávám je po sklizni jen doma na slámě, ne na slunci, protože už většinou často nesvítí a nechce se mi je přenášet. Ale je fakt, že v naší nadmořské výšce je sklízím tak nejdřív od září.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |