Hnojení rajčat dolomit. vápencem?

host - 250.122 (?)
19.4.2018 7:16

Ja nejsem zadny odbornik zahradnik, ale myslim, ze listy rajcat se mi taky kroutily dokud jsem daval pod ne konsky hnuj s podestylkovou slamou. Od te doby co ho do zeminy nepridavam listy rajcat se nekrouti. Nikdy

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 18.4.2018 10:37

Ano, typický účinek herbicidu (či jiná látky), na kterou jsou rajčata dost citlivá. Může to být v substrátu (z čeho myslíte, že se substráty dělají? wink), může to být v zemině, mohlo to být ve hnoji z koňů, kde byla sláma ošetřená herbicidem...

Já jsem se takto spálil s kompostem z brněnské kompostárny - několik rajčat jsem dal do truhlíku s tímto kompostem, a měl jste vidět, jaké roztodivné tvary měly listy i plody.

kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (132) - 34.92 (?), 18.4.2018 11:56

no ale potom mi nejde na rozum, proč jsou spodní listy ok?  dělají to jen ty horní. A navíc se mi zdá, že úplně nahoře poslední patro začíná být ok taky.

Nebude to náhodou opravdu z toho přelití? Mě se zdá, a nemám to odsledováno, že to kroucení začlo v době, kdy jsem rajčata přelil. Jak to tady padlo, tak jsem si to dal tak nějak do souvislosti.

Ten případný herbicid... Lze se ho nějak zbavit? Myslím hlavně s časem. Tedy jestli se časem rozloží?

Pro lepší posouzení celého případu, přikládám další informace, které možná mohou s tímto kroucením souviset. Do skleníku vyhnojeného tímtéž koňským hnojem, jsem vysadil 29.3.malé rostlinky rajčat(stejná odrůda) o 2děložních+2pravých lístcích. Vysadil jsem je ze substrátu. Rostlinky byly zelené. Asi po týdnu chytly takový fialový nádech. Tak jsem tam dal ještě jednu rustlinu a ta za týden chytla taky fialový nádech. Zatím všechny rostou pomalým tempem. Toho 29.3. jsem vysadil do skleníku ze substrátu i jinou odrudu a ta chytla taky fialový nádech. Ale ta skoro vůbec neroste. Doma mám z toho výsevu rostlinky, které jsou 2-3x větší a jsou pěkně zelené. Pouze stonek u substrátu má takový růžovofialový nádech.

Nasadil jsem toho data do skleníku taky kozí rohy a ty docela rostou.

Hlávkové saláty ve skleníku pomalu rostou taky(přibývají lístky co pár dnů).

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 18.4.2018 12:18

Berte to pouze jako můj názor a moje zkušenosti:

K fialovění listů u mně docházelo, když rajčata utrpěla tepelný šok. Buď bylo po zasazení venku chladno, nebo byly velké výkyvy teplo/zima. Ničemu to nevadilo, nové listy po umravnění teploty byly ok.

Přelití rajčat určitě deformaci listů nezpůsobí. Důkazem vám budiž hydroponické pěstování rajčat.

K deformaci dochází, když rajče přijde do styku s chemií, je velmi citlivé (převážně to bývají zbytky herbicidů v kompostu, hnoji nebo pěstebním substrátu). Nemusí to být homogenní, takže se vám může chvíli rajče deformovat a pak při větším množství kořenů mimo inkriminovanou půdu zase spravit. Mně takto rostly 2 rostliny rajčat celou sezónu deformovaně, třetí bylo ok, i když bylo těsně vedle. Nejspíš nebylo tolik zasaženo. Rozhodnutí je na vís - buď zkuste čekat, zda se to spraví, nebo kompletně vyměňte půdu, ve které to pěstujete.

Časem by se měly v půdě rozložit, ale s tím nemám zkušenost, nepoužívám je.

kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (132) - 34.92 (?), 18.4.2018 13:21

To fialovění: Ano, může být. Ve dne je klidně 32°C a v noci 1-7°C.

Ta deformace. V substrátu to nebude. Ale v tom hnoji možná ano. V zemině taky ne. Nic takového na zahradě nepoužívám.

děkuji

host - 250.122 (?), 19.4.2018 7:16

Ja nejsem zadny odbornik zahradnik, ale myslim, ze listy rajcat se mi taky kroutily dokud jsem daval pod ne konsky hnuj s podestylkovou slamou. Od te doby co ho do zeminy nepridavam listy rajcat se nekrouti. Nikdy

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 18.4.2018 10:54

Pokud jde o přímé hnojení dolomitickým vápencem, nedoporučuji. Rok před výsadbou ano, přímo ne. V dolomitickém vápenci bór není. Teď tak ledek vápenatý a na doplnění hořčíku (kvůli tomu se asi dává) dát jiné hnojivo, třeba hořkou sůl. Nebo použít WUXAL Sus Mg.  Bór je třeba ve Wuxalu Super, ale tam zas není hořčík...

host - 96.187 (?), 26.5.2019 19:22

Děkuji za diskuzi. Taky mi zfialověly až zčernaly rajčat po výsatbě ven. V noci je u nás zima a ve dne horko. Nevěděla jsem, že by to mohlo být díky rozdílu teplot. Málem jsem ty rajčata zlikvidovala ze strachu nějaké nákazy  :-) Tak ještě počkám a uvidím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz