Nafotil jsem nějaké muškátové dýně, které pěstuji. Vždycky mi v zahraničí chutnala jídla z dýní a zkoušel jsem to i u nás, ale nebylo to ono. Až po nějaké době jsem zjistil, že to je druhem. V zahraničí se pěstovala tykev muškátová (tehdy v ČSSR nazývaná "pižmová"), ale u nás prakticky nepěstovala. Po nějaké době se objevila odrůda Provence, ta je však velká a špatně dozrávala. Jednou jsem viděl na trhu malou muškátovou tykev, koupil jsem ji a začal s ní pokusničit. Křížil jsem ji s jinými odrůdami a vybíral plody, které dozrály jako první. To co pěstuji dnes je muškátová tykev, která si ponechala své dobré vlastnosti, je velikosti asi Hokkaida a dozrává poměrně brzy. Loni kvůli suchu byly první z tykví dost malé, ale na podzim se to zlepšilo. Rozhodl jsem se, že dnes nafotím něco z toho co tu ještě mám a zároveň uvařím kompot. Na letošní rok jsem sehnal semena z USA - Lofthouse Landrace Moschata a z Ruska odrůdu Mamuška takže mohu pokračovat v pokusech :-)