Doroste paprička?

host - 99.186 (?)
10.3.2021 8:26

Kdybych udělal tu hloupost a zničil si rostlinky, také bych to vysel znovu. Papriky jsem kolikrát vyséval i v dubnu a úroda byla jen malinko opožděná. Ono to jinak roste, než když vysejete v lednu a potom to doma dusíte, aby výsev nevyběhl.

Savo nefunguje. Kupte si fungisan a budete mít po problému.

Ano netkaná textílie je ujetá myšlenka. Kam na to chodíte? Pro spory je netkaná textílie, jak garážová vrata pro mravence.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jalapeno - (24) - 28.103 (?), 8.3.2021 16:22, zobrazeno: 1224x

Zdravím místní odborníky,

objevila se mi plíseň na hlíně v květináči, tak jsem ji postříkal rozpuštěnou kuchyňskou sodou na vaření. No to jsem asi neměl =D. Hold blbec.

Některé sazeničky paprik to schytaly, začaly opadat nově narůstající lístky. Každopádně první postranní lístky se drží. Byly jenom dvě generace.

Poroste paprička dál když druhá generace opadla? Nevím jestli je zasažen hlavní kmen který roste. Vetšinou uschly/opadly (prostě se úplně scvrkly jako by vyschly)

Omlouvám se za neznalost termínů. Tohle je druhý rok, co něco zkouším zasadit.

děkuji

host - 60.178 (?), 8.3.2021 18:56

Chce to přesadit do nové půdy nebo substrátu. Rajčata a mnoho dalších rostlin nesnáší chlór, půdu se Vám podařilo zasolit. Tov čem to teď máte, vyhodit.

Vladimír

host - 28.103 (?), 8.3.2021 20:29
Mohu se ještě zeptat, jak vyřešit případně bílou plíseň co vznikne na hlíně? Hlína byla dost nacucaná vodou, což byla asi příčina...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 9.3.2021 0:03

Takže pokud chcete, aby přežily (i když se to povede, budou hodně zpožděné a slabé), zbavte kořeny veškerého balu staré směsi. Doporučil bych namočit je na 2 až 3 hodiny do lignohumátu, který kořeny aktivizuje. (Ředění viz návod). Sodík, obsažený v sodě bicarboně, jim totiž ztížil či úplně znemožnil správné přijímání živin a to je třeba napravit. Zvažte ale i nový výsev: ještě není pozdě.

S plísní bojuju také už leta. Neuchýlil jsem se k chemii použité přímo na rostlinách, ale snažím se zalévat zespodu - při použití výsevního substrátu Gramoflor mi to moc nepomohlo, saje totiž dobře vodu. No a pak prostě tím, že když už plíseň začíná škodit, rostliny jednoduše přesadím do sterilizované směsi. Někdy jen odstraním vrchní vrtvu a dosypu čistou směsí. Ale ani ta sterilizace není ničeho zárukou: spóry plísně poletují vzduchem - však to znáte ze spíže. Odstranění zdrojů je z říše pohádek. Mně se například objevila plíseň na stěnách, když byly venku mrazy. Ano, vylepšil jsem to přetřením postižených míst neředěným Savem, ale nenalhávám si, že bych se jí úplně zbavil.

Teď mne napadá taková trochu ujetá myšlenka, ale možná by fungovala. Co takhle přikrýt povrch půdy v nádobě netkanou textilií, aby na ni spóry nemohly dopadnout? Jenže ony asi budou bujet i na ní, pokud bude trvale vlhká. Zkusím to - horší to asi nebude. Pokud ta plíseň bude na tkanině, ta se dá lehce vyměnit.  A samozřejmě zalévat jen zespodu a ani o malinko víc, než je nutné. Přemokření je nejlepší přítel plísně.

Milan HP

host - 63.94 (?), 9.3.2021 6:10

Já zalívám jen zvrchu. Nikdy jsem žádnou plíseň na povrchu neměl, ať už jsem používal jakýkoliv kupovaný substrát nebo jen kompost za zahrady. Je třeba zalívat až tehdy, když je povrch suchý, spíš později než dříve.Zalívání zvrchu se lépe kontroluje než zálivka spodním nasáváním.

Vladimír

host - 28.103 (?), 9.3.2021 6:36

Děkuji za radu, vyzkouším.

host - 28.103 (?), 9.3.2021 10:45

Ještě jen dodatečně,

rajčata, u kterých byla taktéž plíseň se tváří OK, neodnesli to tak jako papriky.

Několikrát jsem tu hlínu propláchl vodou tak uvidím jestli rajčata vydrží. každopádně papričky asi zasadím nové.

Děkuji všem

host - 43.219 (?), 9.3.2021 13:11

ja mám vyskúšanu metódu likvidácie pliesne v kvetináči. Ak sa mi objaví okamžite posypem pôdu obyčajnou škoricou. Niekedy to robím aj preventívne. 

host - 28.103 (?), 9.3.2021 22:17
Děkuji, vyzkouším. Docela mě překvapilo že to s tou sodou nešlo. Hold jsem nevzdělaný. Na internetu jsem někdy četl že když se dá soda rajčatům tak jsou sladší a taktéž že se rajčata tou sodou preventivně postřikuji proti pozdní plísni. Rajčata jsou zatím ok. Papriky to odnesly, ale ještě žijí.

host - 99.186 (?), 10.3.2021 8:26

Kdybych udělal tu hloupost a zničil si rostlinky, také bych to vysel znovu. Papriky jsem kolikrát vyséval i v dubnu a úroda byla jen malinko opožděná. Ono to jinak roste, než když vysejete v lednu a potom to doma dusíte, aby výsev nevyběhl.

Savo nefunguje. Kupte si fungisan a budete mít po problému.

Ano netkaná textílie je ujetá myšlenka. Kam na to chodíte? Pro spory je netkaná textílie, jak garážová vrata pro mravence.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz