Cuketa zahnívání plodů
|
|
 |
 |
brunecova - Bronzový Zahrádkář (63) - 146.135 (?) 14.7.2010 23:25
Mohu doporučit jako začátečníkovi postupně vyzkoušet všechny druhy cuket, takhle můžete posoudit a potom si vybrat. Na trhu je dost velký výběr. Jak jsem psala o cuketě Tondo, tak ta je velmi jemné chuti. Pokud jí sklidíte do velikosti 8 - 10 cm, tak je skoro bez semen. Záleží i na tom, co chcete z cuketypřipravovat. Na zelí, bramboráky, moučník, nebo na zapékání s masem je asi nelepší obyčejná zelená cuketa. Že vám nevyrostly žluté cukety, je i pro mně záhada. Muselo dojít k nějaké záměně v balírně. Ujišťuji vás, že jste o nic nepřišel. To co vám vyrostlo, tak bych si troufala na 99% určit jako DIAMANT.Tak ta mi chutná. Na závěr - cukety otrhávejte asi tat 1 kg i menší. Jsou nejchutnější a navíc donutíte rostlinu nasazovat další plody. Hodně zalévat a bude bohatá úroda. Přeji úspěch, radost z pěstování a dobrou chuť.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
maffioso - (2) - 177.130 (?), 14.7.2010 10:30
Asi jsem se špatně vyjádřil ohledně žlutých plodů. Ona ta cuketa má být opravdu žlutá. Je to odrůda Atena Polka F1 (semínka od Nohel Garden).
Už u malého plodu je zelená, prostoupená světlými zelenožlutými flíčky. Myslel jsem, že třeba uzraje a naplno zežloutne jako větší, ale je to stále stejné.
Každopádně děkuji za radu, radši i tu velkou sklidím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
maffioso - (2) - 177.130 (?), 14.7.2010 11:17
Ještě přidám svůj laický názor týkající se chuti těchto cuket. Upozorňuji, že s jinou odrůdou nemám zkušenost. Letos pěstuji cokoliv vůbec poprvé 
Menší cukety kolem 20 cm byly výborné. 1,9 kg vážící kousek taky příjemně voněl a chutnal dobře (chutnal jsem i za syrova), jádra ještě téměř nebyla vyvinutá. Před chvílí jsem sklidil 2,6 kg cuketu a to už není nic moc. Aroma je výraznější, ale spíš už nepříjemné. Jádra jsou větší a za syrova už je cuketa téměř nepoživatelná. Snad nezkazí dnešní oběd.
Takže jsem nakonec došel k výsledku: opravdu je potřeba sklízet menší, mladé 
|
|
 |
|
 |
 |
|
brunecova - Bronzový Zahrádkář (63) - 146.135 (?), 14.7.2010 23:25
Mohu doporučit jako začátečníkovi postupně vyzkoušet všechny druhy cuket, takhle můžete posoudit a potom si vybrat. Na trhu je dost velký výběr. Jak jsem psala o cuketě Tondo, tak ta je velmi jemné chuti. Pokud jí sklidíte do velikosti 8 - 10 cm, tak je skoro bez semen. Záleží i na tom, co chcete z cuketypřipravovat. Na zelí, bramboráky, moučník, nebo na zapékání s masem je asi nelepší obyčejná zelená cuketa. Že vám nevyrostly žluté cukety, je i pro mně záhada. Muselo dojít k nějaké záměně v balírně. Ujišťuji vás, že jste o nic nepřišel. To co vám vyrostlo, tak bych si troufala na 99% určit jako DIAMANT.Tak ta mi chutná. Na závěr - cukety otrhávejte asi tat 1 kg i menší. Jsou nejchutnější a navíc donutíte rostlinu nasazovat další plody. Hodně zalévat a bude bohatá úroda. Přeji úspěch, radost z pěstování a dobrou chuť.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.99 (?), 27.7.2010 23:36
Tak já mám co se týká žluté cukety letos jinou zkušenost.Koupila jsem si sazenice u zahradkáře s tím, že už mají jen poslední klasickou zelenou a jinak žluté s tím, že ta je jemnější.Tak jsem vzala dvě žluté a jednu zelenou.Ted mi rostou na zahradě tři druhy a z toho jedna žlutá kulatá a když ji rozkrojím tak má po okraji v dužině zel.proužek spíše mi připomíná meloun.Řekla bych, že má i lehké ároma a nevím kdy sklízet, ted jsem ji utrhla tak v průměru 15 cm.Znáte je prosím někdo?Alča
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 146.135 (?), 28.7.2010 0:45
Mohlo by se jednat o meloun cukrový. Semena by měl mít pouze uprostřed. Dužina by měla být sladká, aromatická, může být bílá, oranžová, nebo žlutá, dle odrůdy. Má i ten zelený proužek. Cuketa nebo dýně nebývá sladká. Zralost se těžko odhaduje. Ochutnejte a poznáte, co máte. Nezralý ale chutná jako nedozrálý meloun vodní. Péťa
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.73 (?), 3.7.2011 17:05
ahoj docetl jsem se, že zahnívání, jak jej popisujete je zpusobeno nedostatečným opilením.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.26 (?), 29.7.2012 14:17
Zkušenost z léta 2012 s kulatou cuketou (viz. obrázek).... Příští rok se vrátím ke klasické cuketě, která nikdy nezahnívala.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.154 (?), 29.7.2012 17:54
Jsem toho naázoru, ze to nejak souvisi s opilenim samiciho kvetu. Vzdy, kdyz je destive pocasi a taky an zacatku kveteni, kdy kvetou jen samici kvety, pozoruji na cuketach to same. Plod se radne nevyvine a jakoby od spicky uhnije. Honza z Vysociny
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|