Choroba salátovek ve skleníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr Utter - (5) - 193.28 (?), 18.7.2009 23:08, zobrazeno: 16536x
Objevuje se mi asi 14 dní ve skleníku choroba u které nevím co by to mohlo být. Stonek v určitém místě, vetšinou ve spodnejších partiích začne plesnivet a pak zvadne rostlina nad tímto místem a je konec. Stříkal jsem Kuprikolem i Previcurem. Dále odcházejí i malé nasazené plody - hnijou a vadnou. Též po listech, když zbyde delší řapík, tak vniká hniloba do hlavího stonku a je vymalováno. Začalo to za vlhka a zimy, která začala asi před 21dny. Neví náhodou někdo co s tím?? Asi moc ne, protože dost příspěvků zde je pořád dokola na toto téma . Výkonnost těchto okurek je pravděpodobně vyvážena velkými problémy při nestabilitě pěstebních podmínek... Bohužel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 55.26 (?), 19.7.2009 14:56
Podívejte se v diskuzích kousek dolů, je tam diskuze z 13.7. pod názvem Okurky Saladin. Mohlo by to být ono.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr Utter - (5) - 193.28 (?), 19.7.2009 21:51
V tomto příspěvku myslím můj problém, zrovna něřeší...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr Utter - (5) - 193.28 (?), 19.7.2009 21:45
Dneska jsem zase vyházel ca 15 malinkých plesnivých plodů, a tak to je pořád dokola každé ca 3 dny Okurek je zatím až dost, ale nevím jak dlouho vydrží. Jedna už je zlikvidovaná úplně a u tří velká nadzemní část, dvě z toho trochu pouští ze zálistků nový stonek a třetí už je znova u stropu a kvete. Je to letos ai fakt blbé. Zrovna když s tím poprvé začnu s novým skleníkem. Ale už jsem sklidil tak ke stovce okurek. Nebýt těhle sraček tak si myslím nejméně 200.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Delkim - Stříbrný Zahrádkář (152) - 215.123 (?), 20.7.2009 9:22
souhlas, tak to prostě je... letos mám skleník taky první rok s teprve se učím, salátovky už před měsícem měly stejný problém a zvládnul jsem to, teď se to objevilo zase o něco výše a taky se to doufám zvládne...
a i kdyby ne, na 3 sazenice jsem už taky sklidil kolem 80-100 okurek a myslím, že na to počasí letos to je ve finále úspěch...
ta svíčka je supr nápad, to jsem měl vědět před měsícem, to by hodně pomohlo
jakou použiváte? klasická hřbitovní co hoří aspoň 5 hodin nebo stačí i menší? a přitom zavřít okna a dveře předpokládám?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr Utter - (5) - 40.102 (?), 21.7.2009 9:25
Jsem nezoufal a pátral o co asi jde a jedna hodná paní ze SRS mi napsala toto:
s politováním sděluji, že Váš odhad na hlízenku (Sclerotinia sp.) byl velmi správný. V překladové literatuře zjistíte, že účinek vykazují přípravky na bázi Thiramu, leč bohužel žádný z nich není na ošetření okurek povolen. Doporučuji navštívit stránky zahradkari.cz - metodiky, odkaz choroby a škůdci zeleniny, okurky, vadnutí okurky, ale mnohem větší význam přikládám ochraně nepřímé : odstraňování napadených částí, zamezit zamokření půdy, přehuštění porostu, přehnojení dusíkem, eliminovat nízké teploty (letošní průběh počasí se střídáním teplot a vysokou vlhkostí je ideální pro šíření choroby),pro příští vegetační sezonu: podpora rozkladu posklizňových zbytků, propaření zamořené půdy ve skleníku.
Takže asi takhle: moc se toho dělat chemicky nedá, tedy spíš nic..
|
|
 |
|
 |
 |
|
Delkim - Stříbrný Zahrádkář (152) - 215.123 (?), 21.7.2009 12:33
NESOUHLASÍM, dle mne je to plíseň z vlhka jak již bylo zmíněno!
teď jsem se vrátil z chalupy, to napadené místo je nyní suché a pouze má takovou oschlou barvu, leč vše co dál pokračuje ze stejného výhonu tak normálně funguje a plodí!
důležité je odstraňovat veškeré "použité" listy a výhonky jež vám začínají žloutnout a následně až hnědnout, chce to aspoň obden vzít nůžky a pořádně to hlídat a tím to prozvdušnit!
já dneska sklidil dalších 23 hadovek, už je to tak 120-130 kousků a tom jsem stejný problém řešil už před asi měsícem a měl jsem úplně pokryté tou bílou "pěnou" spodky sazenic těsně nad půdou, tj. ta hlavní prvotní část a zvládlo se to!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|