Česká rajčata 2017

host - 60.99 (?)
30.3.2023 17:09

Vypadají pěkně, jen se mně zdají hodně malé. Bejbino je koktejlové rajče o velikosti 30-40 g což je minimálně třikrát větší než ty tvoje. Zajímalo by mne, proč jsou tak malá.

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 230.40 (?), 26.3.2023 15:47

A to jste se ani nepodelil s rodinou?    vasek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 26.3.2023 18:37

Tentokrát ani ne, protože jich ještě 8 zbylo.wink A manželka nebyla doma.

Ale těch nejprvnějších 5 jsme snědli slavnostně tak, že každý, tedy manželka a já, jsme dostali půlku od každého. A bylo to tak správně, protože nebyly stejné chuti.

No a asi jsem ve Startkách probudil špatné svědomí, takže se dvě - každá na jiném keři a okně - zastyděly do červena. Ale stejně budou později než loni.

Milan HP

host - 60.99 (?), 26.3.2023 23:06

A ta fotka by nebyla?

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 27.3.2023 9:40

Vydrž ještě chvíli. Teď čekám, až dojdou. Když je rozříznu, budu je muset hned sníst.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 28.3.2023 20:44

Tak tady je konečně ta fotka. Slupnul jsem ta 2 rozříznutá a 1 malé celé a musím říct, že byla lepší než ta předešlá 3 nedlouho po sklizni. A jak jsem je rozřezával, nádherně voněla.smiley

Milan

host - 60.99 (?), 30.3.2023 17:09

Vypadají pěkně, jen se mně zdají hodně malé. Bejbino je koktejlové rajče o velikosti 30-40 g což je minimálně třikrát větší než ty tvoje. Zajímalo by mne, proč jsou tak malá.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3084) - 208.138 (?), 30.3.2023 21:06

Vladimíre, jsou všechna z nejnižšího vijanu (a ty o malinko větší už jsem sežral). Na těch výš jsou o dost větší, a to jak u Bejbin, tak u Startek i Mandatu. Na dnešní fotce Startky je to dobře vidět. Vysvětluju si to tím, že ty rostliny věnovaly a věnují víc energie do těch vyvíjejících se pater. Je to i obvyklý jev u mne na zahradě. Ale obecně mám většinou doma a pak i na balkóně menší rajčata než na zahradě - menší než je udávaný průměr. V 7,5l půdy se tomu ani nedivím, jakkoliv dobře jsou hnojená. A nejsou ani o moc větší, když je pak na balkóně dám ještě do většího květináče s nějakými 5 až 7 litry směsi navíc. Kořínky prorostou dolů, ale pořád to není dost. Možná to ale souvisí i s tím, že směs v kontejneru celkem rychle vysychá. Ale zase jsou obvykle silnější v chuti. Výjimkou byl loňský rok, kdy se všechna rajčata vyvedla na své chuťové maximum.

Když si to tak zpětně promítám, je u mne docela běžná věc, že největší rajčata bývají na těch středových vijanech. Řekl bych, že to souvisí i s rozvíjejícím se kořenovým systémem. Když je ještě méně vyvinutý, prostě ta spodní trochu "odfláknou". A ke konci sezóny pak nahoře jsou postupně menší a menší (nechávám je nezaštípnutá až do zámrazu). Určitě v tom hrají svou roli i teploty.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025