Bodky/tečky/ na listoch rajčín

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?)
5.6.2024 20:59

Ano, také jsem toho názoru, že ten problém je ve zpracování živin, možná nejen dusíku, protože rostlina není ještě plně zakořeněná. Je pravděpodobné, že se jedná o fyziologickou poruchu spíš než o nákazu, takže postřik by asi nepomohl. 

Když se to přihodilo mně, obral jsem ty poškozené listy, až když byly rostlině viditelně k ničemu. Některé odpadly samy. Rozhodně není cesta, jak ty listy zpětně ozdravit. Ty vaše mají stále podle fotky ještě dost zelené, viditelně funkční plochy.

Pevně věřím, že se z toho dostanou a budou z nich úplně normální rostliny, a to bez zásahu. U mne to tak dopadlo. S teplejším počasím dokonce přišel jejich bujný růst. A na úrodě nebylo nic znát, snad kromě toho, že se trochu zpozdily.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 151.139 (?), 1.6.2024 23:44, zobrazeno: 907x

Dobrý večer, prosím,vie niekto pomenovať príčinu čiernych bodiek-obojstranne.

Rajčiny Rugby.Je toho dosť.Kde som spravil chybu?Každý deň prší, sadil som ich pred týžďňom.Ako vždy, hnojivo z lídlu, hodne vody.Nechcú rásť ako iné roky.

Ďakujem za akékoľvek reakcie.

Peter

čierne bodky,trochu do fialova
čierne bodky,trochu do fialova

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 3.6.2024 0:13

Podle velikosti jsou tohle spodní listy. Jak vypadají ty blíže a na vrcholu?

Připomíná mi to podobnou situaci, kdy jsem vysadil rajčata za hezkého počasí, ale ihned po tom přišla studená vlna s dešti. Dřív, než sazenice stihly slušně zakořenit. Ty moje spodní listy vypadaly ještě mnohem hůř. Rostliny se nehly tak 14 dní. Pomohlo až oteplení a slunečné počasí. Zasažena byla nejméně dvě patra spodních listů, ale ty horní byly více-méně okay.

Milan HP

host - 151.139 (?), 3.6.2024 10:59

Teraz som bol pozrieť, čím vyššie, tým zdravšie.Postihnutých je cca 1/3 listov, odspodu.Vrcholy sú OK.Keby rástli, tak tie nemocné postupne olámem.

Na ruskom fóre píšu, že veľa dusíka, ktorý nedokážu spracovať.Dnes je pekné počasie, dúfam,že z toho vyrastú.Uvidíme o týždeň.Bolo by ich škoda, je ich 21,už majú plody.Nejdem ich ani polievať, ani hnojiť.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 5.6.2024 20:59

Ano, také jsem toho názoru, že ten problém je ve zpracování živin, možná nejen dusíku, protože rostlina není ještě plně zakořeněná. Je pravděpodobné, že se jedná o fyziologickou poruchu spíš než o nákazu, takže postřik by asi nepomohl. 

Když se to přihodilo mně, obral jsem ty poškozené listy, až když byly rostlině viditelně k ničemu. Některé odpadly samy. Rozhodně není cesta, jak ty listy zpětně ozdravit. Ty vaše mají stále podle fotky ještě dost zelené, viditelně funkční plochy.

Pevně věřím, že se z toho dostanou a budou z nich úplně normální rostliny, a to bez zásahu. U mne to tak dopadlo. S teplejším počasím dokonce přišel jejich bujný růst. A na úrodě nebylo nic znát, snad kromě toho, že se trochu zpozdily.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025