Křídlatka - legislativa

host - 41.132 (?) 
23.2.2010 20:12, zobrazeno: 18458x

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s pěstováním křídlatky - invazivní rostliny. Mám na zahrádce místo, kde je sucho a stín a této rostlině se tam velmi dobře daří (narozdíl od všeho ostatního). Přijde mi docela hezká a užitečná (medonosná, prý čistí půdu a dají se z ní připravovat výluhy na ochranu ostatních rostlin). Přijde mi i docela zvladatelná - když jsem se o zahrádku začala starat, rostla skoro všude, ale podařilo se mi ji vykázat do patřičných mezí  - v rámci běžného pletí a kypření půdy. Zahrádka je ve městě a ve vnitrobloku, tak snad nic neohrožuje. Zajímal by mne váš názor na pěstování křídlatky a taky to, jak se na pěstování invazivních rostlin dívá zákon:) Díky moc za rady a názory.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 23.2.2010 20:47

Medonosná? To na ní máte mšice? Z květů včely najisto nemají nic, když kvete snad někdy v říjnu, pokud vůbec vykvete a to už bývají včely dávno zazimované.

host - 41.132 (?), 23.2.2010 21:11

O včelách toho pravda moc nevím:), informaci o medonosnosti křídlatky mám z Googlu. Kvete od září do října, to se snad ještě nějaký hladový hmyz najde:) Prostě se mi nezdá tak démonická, jak se to někdy prezentuje. Zajímá mne spíš ta legislativa.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 23.2.2010 21:17

Bez googlu, včely se před zimou přikrmují cukrem a je nutné to udělat tak do 10. září, pak už to neberou. Takže těžko v září a říjnu sbírají med z křídlatky. Možná někde, kde je křídlatka domovem, ale u nás z ní žádný med nebude.

host - 40.137 (?), 25.2.2010 10:05

Jen pro pobavení: tady je vyfocená včela na křídlatce 20. září:)

Tobek - (2) - 240.225 (?), 2.5.2010 11:30

Zdravím zahradkáře, mám dotaz na křídlatku, jakým zpusobem ji mohu zničit.

host - 133.198 (?), 2.5.2010 14:40

Někde to to už probíralo - totální herbicid Garlon a to 2x ročně. Roundap je na tohle slabý. Někdo radí i seč, ale proti tomu se staví druhá strana - mělo by to podporovat množení.

Křídlatky jsou zajímavé rostliny a ještě o nich uslyšíme. Probíhá snaha o křížení tak, aby se obrousila její invazivita při zachování jejího rychlého bujného růstu. Jde totiž o nejlepší známý zdroj bimasy vůbec, který dokáže růst v našich podmínkách. S roční výtěžnosti 35 tun tušiny/ha považuji spalování biomasy smysluplné, narozdíl od rumexu a spol.

host - 30.13 (?), 2.5.2010 15:49

Otázku, jak se zbavit této potvory si kladu taky. Loni jsme koupili chalupu, Část zahrady byla zarostlá dva a půl metru vysokým pralesem křídlatky. Tak jsem ji vyřezal a když obrazila a obrostla dostatečným množstvím listů (výška cca 1 metr), začal jsem ji stříkat herbicidem dominator. Zpočátku nijak nereagovala. Po zvýšení koncentrace přípravku na nejvyšší doporučenou dávku začala ztrácet listy. Výsledek se projevil vždy zhruba za 2 týdny po postřiku. Třetí týden se už začaly objevovat nové listy a výhony. Listy byly ale menší a výhony slabší. Celkem jsem postřik opakoval az do podzimu čtyřikrát nebo pětkrát. Teď chodím po zahradě a koukám, odkud vyrazí první lístky. Zatím ani jeden. V mnohem vyšší nadmořské výšce už včera pěkně obrážela. Tak snad to k něčemu bylo.

Tobek - (2) - 241.72 (?), 3.5.2010 19:06

díky, vyzkouším snad to pomůže.

host - 42.160 (?), 8.6.2010 16:49
Vyzkoušený domácí způsob likvidace křídlatky japonské je elektřinou. Spočítat si její odpor a dát jí dávku. Dva měsíce nic a po nich se holka složí a už se nevzpamatuje. Jenom bacha, abyste se nesloužil sám nebo někdo, kdo stojí v blízkosti. Není to práce pro laika. Jedy a postřiky nechte zoufalcům, co si v tom medí. P.S. Na Slovensku existuje zákon na její ničení, stejně jako na bolševník. U nás zahradníci a parkoví údržbáři kolem ní chodí a nic s ní nedělají a snad ji ani nepoznají. *VNB*.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz